föreningen
Skolstrejk sep 2019

Aktiviteter för klimatet

Samtal om klimatet
Samtal om klimatet mars 2019

I dag fredag den 20 september 2019 samlas barn och vuxna över hela världen för att starta den globala klimatveckan. Barnen har efter ett envist arbete fått med sig allt fler vuxna som inser att det behövs konkreta aktiviteter för klimatet nu.

På UNT Debatt skriver i dag 434 anställda på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, om behovet av att inte bara prata utan även handla. De skriver att de tillsammans med 36 andra universitet och högskolor skrivit under ett Klimatramverk som lyfter fram vikten av att undervisa, forska och samverka om klimatomställningen såväl som att minska lärosätenas egna utsläpp.

Debattörerna uppmuntrar anställda på alla kunskapsorganisationer att ansluta sig till de demonstrationer som kommer arrangeras under veckan. Fredagen den 27 september samlas SLU:s medarbetare, runt om i landet, för att uttrycka sitt stöd till den unga generation som så enträget påtalar hur vi håller på att underminera deras framtid. De avslutar sin artikel med att understryka hur allvarligt forskarsamhället ser på den nuvarande utvecklingen. Många av lösningarna finns. Nu krävs framför allt personlig och politisk vilja, samt mod.

I riksdagen röstades i veckan fram en budget som har största satsningen på att sänka skatten för landets rikaste invånare. Partiledarna för C och L hade svårt att svara på journalisternas frågor, vad de skulle göra med sina egna 40 000 extra varje månad. Det Nyamko Sabuni till slut fick fram var ökad konsumtion. Jonas Sjöstedt sade i sitt sommartal i Umeå, veckan före budgetbeslutet, att: ”Rött är det nya gröna. Bättre välfärd och kollektivtrafik för alla. Istället för ökad konsumtion för de rika”

I Knivsta röstade kommunfullmäktige i onsdags (18 sep) fram Mål och budget 2020, med Agenda 2030 som övergripande styrdokument. Ett av de fyra målen lyder: ”Knivsta kommun ska växa hållbart och vara ett föredöme inom miljöområdet. ” Mer om budgetdebatten på egen sida.

På söndag den 29 september fortsätter Knivstas unga klimataktivister ”Knivstas future” med att arrangera ännu en städdag i kommunen. Mer info på deras Instagramkonto.

Christer Johansson

Kopiera länk