kommungruppen

V och MP i gemensam reservation mot byggplaner i kvarteret Murteglet

Malin Tollbom i KF
Malin Tollbom i KF

Reservation inlämnad på KF den 24 september 2015

Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsätter sig att detaljplanen antas som den nu är utformad. Vi anser att planen genom enkla ingrepp hade kunnat bearbetas och därmed gett bättre förutsättningar för en ljus, grön och trivsam innergård. Barnperspektivet är heller inte hanterat. Föreslagen lekplats är enligt planillustrationerna inritad på gårdens södra del och solstudierna, som inte finns med i planhandlingen, visar att denna del av gården (faktiskt huvudparten av innergården) inte alls nås av solljus under mars månad – vilket innebär att lekplatsen minst halva året ligger i kompakt skugga. Vi anser att en skuggig innergård inte kan anses leva upp till miljökvalitetsmålet god bebyggd miljö. Genom att utnyttja tomtens hela yta (lägga fasader i gatuliv) och jobba med våningshöjder och öppningar i fasaden hade man, utan att egentligen minska bruttoarean, kunnat skapa en större och ljusare innergård och bättre ljusförhållanden för de lägenheter som vetter mot gårdens södra del.

Vi tar också avstånd från hanteringen av inkomna yttranden där ”icke sakägares” synpunkter inte besvarats i samrådsredogörelsen, en hantering vi anser saknar stöd i PBL och som går stick i stäv mot den praxis som gällt i Knivsta fram till ingången av denna mandatperiod. Enligt PBL 5 kap 12 § ska samrådet ”syfta till att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att ge möjlighet till insyn och påverkan”. Efter genomfört samråd ska enligt PBL 5 kap 17 § kommunen ”redovisa de synpunkter som har kommit fram i samrådet samt de kommentarer och förslag som kommunen har med anledning av synpunkterna.”

Svar på yttranden är ett viktigt underlag till nämndens och fullmäktiges beslut. Att inte ta del av kommuninvånarnas kunskaper och åsikter riskerar att minska förtroendet för kommunen, den demokratiska processen, och specifikt, den aktuella detaljplanen.

Vi ville därför att ärendet skulle ha återremitterats och reserverar oss mot beslutet att anta planen.

Sara Antell (MP)
Malin Tollbom (V)
Christer Johansson (V)

Kopiera länk