Rapport från KF 21 november 2024
Snöovädret har lagt sig och det är dags för årets sista kommunfullmäktige och med en proppad agenda.
Efter lite formalia är det dags att debattera delårsbokslutet.
Verksamhetsberättelse och delårsbokslut
Tidigt under kvällen framkommer att Knivsta kommun prognostiserar ett underskott på ca 26 mnkr för 2024. Debatt börjar och Mathilda Hübinette (KNU) inleder med att tacka förvaltningen för deras arbete under året och här är vi alla eniga om att deras arbete är oumbärligt. Vidare berättas att underskottet på 26 mnkr är budgeterat för och uttag ut resultatutjämningsreserven ska täcka underskottet. Pensionskostnaderna, säger Hübinette (KNU), är en stor anledning till underskottet (vi tror att det är många fler anledningar till underskottet). Inom socialtjänsten visar hemtjänst och hemsjukvård ett underskott berättar socialnämndens ordförande Oscar Hahne (KD), här är prognosen 1 mnkr plus för hela året. För utbildningsnämnden väntas ett underskott på samma summa.
Nu börjar debatten på riktigt; Thor Övrelid (M) inleder med att konstatera att han stod vid talarstolen för ett år sedan och sa samma sak som idag; Knivsta näringslivsranking rasar, kommunens företagare ger er underkänt, säger Övrelid till styret. Företagarna behöver kundunderlag och tillväxt och det anser han att styret måste ta till sig av och göra något på riktigt. Tillväxten sjunker som en sten trots att styret budgeterat med resultatutjämningspotten, fortsätter Övrelid. Ett stort underskott i exploateringsintäkter på 27 mnkr, säger Harriet Swanberg (S), det är ett stort problem. Gator och parker får stå tillbaka. Vänsterpartiets Christer Johansson styrker Övrelids inlägg om att näringslivet tar stryk. Naturreservatet i Kölängsskogen som planeras är Johansson positiv till. I Sveriges mest ungdomstäta kommun kan inte längre föreningarna ta emot alla ungdomar som vill utöva sina fritidsintressen, Kölängens fotbollsplaner skulle blivit av, tycker Johansson (V). Behörighet till gymnasiet borde öka och inte ligga still. Större antal familjer som lever i fattigdom är en oroväckande utveckling, avslutar Johansson (V) sitt inlägg.
Britt-Louise Gunnar (S) vidhåller att det är viktigt att se människorna och hjälpa dem som behöver hjälp för tillfällen där hjälp behövs. Vi vill välkomna nya medborgare och vi har arbetsmetoder i kommunen som leder människor på rätt väg, det är viktigt, tycker Lotta Wiström (L) och vi i Vänsterpartiet håller med. Olyckligt med nedlåtande kommentarer på sociala medier, tillägger Wiström. Peter Bergkvist (MP) efterlyser en tydlighet kring hållbarhetsfrågor och påtalar att många kommuner springer om Knivsta inom området. Debatten slut för ikväll.
Antagande av detaljplan för Södra Ar etapp 1
Nästa ärende gäller antagande av detaljplan för Södra Ar etapp 1. Planområdet är beläget i den södra delen av Ar beläget intill avfartsvägen från E4:an och har varit en långbänk. Bifall är viktigt för den verksamhet som finns där idag, antagande under kvällen blev ett krav och ingen tid finns för återremiss, kommunfullmäktige har blivit gisslan i ärendet. Inga utredningar har gjorts gällande konsekvenser för centrumutvecklingen och infrastrukturen. Vänsterpartiet anser att vi väljer mellan två mindre bra förslag, det har varken utretts nogsamt eller förankrats. Placeringen av en vårdcentral men även konkurrens med centrumhandeln kan ifrågasättas. Att förslaget också banar väg för en privatägd vårdcentral ser vi negativt på. Förslaget röstades till slut igenom men Vänsterpartiet avstod från att rösta och lade en röstförklaring.
Ändring av egenavgifter inom socialnämndens verksamheter
Ändring av egenavgifter inom socialnämndens verksamheter föreslås och efter synpunkter från funktionsrättsrådet och så antogs nya förslaget med hänsyn till två förändringar avseende samåkning inom färdtjänst samt en reducerad kostnadsökning för elrullstol inledningsvis. Det står vi bakom.
Samarbetsavtal med Uppsala ang ny trafikplats vid kommungränsen
Knivsta kommun avtalade med Uppsala kommun och Trafikverket år 2021 om medfinansiering av en ny trafikplats vid E4, vars syfte är att trafikförsörja både Alsike och de sydöstra stadsdelarna i Uppsala. En nordlig placering av trafikplatsen i höjd med Mora stenar, justerad kostnadsfördelning och två efterföljande justeringar av befintlig kommungräns föreslås nu. Harriet Swanberg och Britt-Louise Gunnar (S) menar att förankring och politisk diskussion om avtalsinnehåll helt saknas. Thor Övrelid (M) poängterar hur viktigt det är att tidigt planera utvecklingen av området. Glöm inte cykelväg, säger Peter Bergkvist (MP). Bra!
Interpellation om hemsjukvården
Interpellation från Gunnar Orméus (S) gällande hemsjukvården och brister som konstaterades vid ett studiebesök. Orméus undrar om de 2 nya tjänster som tillsatts är en följd av detta samt om de brister avseende lokaler och personalens arbetssituation ska åtgärdas. Vårdtyngden har ökat och inhyrd personal är en av lösningarna, svarar Oscar Hahne (KD). (Är inhyrd personal verkligen en bra lösning?)
Fråga om kommunen kommer få en ny Översiktsplan under mandatperioden
Sist men inte minst fråga från Christer Johansson (V) ställd till ordföranden i samhällsutvecklingsnämnden.
Vänsterpartiet Knivsta ser med stor oro på hur styret väljer att besluta om ett antal mindre planer som saknar helhetstänk och konsekvensanalyser för klimat och miljöpåverkan. Som exempel kan nämnas P-platser i centrala Knivsta, Knivsta entré vid Circle K och trafikplats vid rastplats Mora Stenar. Samtliga planer uppmuntrar till mer bilåkande och ökad andel asfalterad yta i kommunen, på bekostnad av skog som fångar upp koldioxid och regnvatten.
Frågan lyder; kommer det ett beslut om en ny översiktsplan under mandatperioden? Mikael-Rye Danjelsen (KNU) svara nej på frågan, det hinns inte pga processen. Johansson saknar den politiska diskussionen, medborgardialoger och påverkan på klimat och miljö vid utvecklingen av kommunen.
Timmen är sen och jag stänger ner datorn när klockan blivit 23.00.
Mötet avslutas med avtackning av våra duktiga tekniker och sekreterare.
Vid tangentbordet/
Anna Svensson (V)