Sammanfattning från KF den 19 september
Kommunalråden informerar
Efter sommarens bravader är det dags för höstens första kommunfullmäktige. Kommunalråden informerar och kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) är först ut. Ekonomisk rapport visar att skatteprognosen ser bättre ut än budget, exploateringsnettot är negativt och vi har utmaningar framför oss. Dialogmöten med företag pågår som t ex företagsbesök. En god kommunikation är viktigt mellan företag och tillsynsmyndigheter, säger Hübinette. Knivsta näringslivsarena ska starta (vi får se vad detta innebär…).
SJ stänger ner sina turer mellan Stockholm och Uppsala, vilket drabbar oss i Knivsta hårt. Mälardalstrafik räknar med att ersätta de avgångar som förloras, men det är långt ifrån klubbat och klart ännu.
Thor Övrelid (M) fortsätter att informera om regionens arbete; Länsplan för regional transportinfrastruktur ska förnyas. Planen tar exempelvis upp vägnät och E4. Regionala utvecklingsstrategin för Uppsala län ska även revideras. Vi behöver där formulera vilka miljömål avseende Agenda 2030 som Knivsta kommun ska fokusera på, jätteviktigt!
Ledamöternas frågor
Skolbusskort
Ledamöternas frågor inleds med att vår Christer Johansson (V) frågar utbildningsnämndens ordförande Pierre Jansson (KNU) om huruvida kommunen ska lösa situationen med att dubbla busskort ska behövas för vissa busslinjer. Elever i vissa delar i kommunen nekades att resa med buss med det skolkort från UL som kommunen bistår med. Detta är ingen partiskiljande fråga. Jansson svarar att regionen behöver arbeta med denna fråga.
Utdrag ur brottsregister
Nästa fråga kommer från Lotta Wiström (L) och ställs till socialnämndens ordförande Oscar Hahne (KD); utnyttjar vi idag våra möjligheter till brottsregisterutdrag för alla anställda inom hemtjänsten. Frågan ställs efter den tragiska händelse i Uppsala kommun där en anställd inom hemtjänsten våldtagit en brukare. Hahne svarar att vi inte har laglig rätt till alla typer av registerutdrag, men en lagändring är på gång. Alla registerutdrag som vi har laglig rätt att göra görs idag, bland annat för personal som arbetar med barn och unga samt personal inom nattpatrullen i hemtjänsten.
Interpellationer
Hundrastgård eller välfärd
Nu till interpellationer och Bengt-Ivar Fransson (M) inleder; en tredje hundrastgård i centrala Knivsta kan inte ses som en del av välfärdens kärna när det redan finns två befintliga anläggningar som behöver renoveras och underhållas. Bör istället resurser fördelas mellan olika välfärdsområden, såsom till exempel skola och utbildning? Hübinette (KNU) svarar att välfärden sätts först men att hundrastgård ändå är prioriterat. Utökade resurser till äldre hundrastgårdarna samt ökade resurser till fritid och kultur behöver istället prioriteras, säger Christer Johansson (V). Oansvarigt användande av pengar, tycker Thor Övrelid (M), som därmed sagt inte är emot hundrastgårdar. Detta i tider när vi går mot ett kraftigt budgetunderskott. Vårt bankkonto dräneras, fortsätter Övrelid – en kommunal version av lyxfällan.
Motion om inrättande av näringslivsråd
I en motion från 2023 föreslår Socialdemokraterna att ett näringslivsråd inrättas i Knivsta kommun. Dialogen med näringslivet behöver förbättras och formaliseras, säger Harriet Swanberg (S). En näringslivsarena ska snart bildas, säger Matilda Hübinette (KNU). Ett näringslivsråd är mer stabilt och kan agera som en remissinstans, svarar Swanberg. Christer Johansson (V) yrkar bifall för motionen. Efter votering gick KS förslag om att besvara motionen igenom.
Taxor
Taxa för bygglov enligt plan- och bygglagen, taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens m.m. områden, taxa inom Miljöbalkens och strålskyddslagens område, taxa för offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet enligt livsmedelslagstiftningen samt taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak, receptfria läkemedel m.m. antogs under kvällen. Med så många nya taxar behövs nog renovering av hundrastgårdarna…
Vid pennan/
Anna Svensson