Pessimismen breder ut sig bland Knivstas ungdomar
Från UNT Debatt (unt.se) 13 september 2024
Andra året i rad som en fjärdedel av våra unga inte ser ljust på sin framtid. Det är oroväckande, skriver Christer Johansson (V)
Det är nu två år kvar till det är dags för Knivstaborna att, den 13 september 2026, välja representanter till kommunfullmäktige. Vid det senaste valet efterträddes den breda fempartimajoriteten (S, M, C, V och MP) av ett minoritetsstyre bestående av Knivsta.NU och KD med stöd av SD.
Under åren 2019 – 2022, som sammanföll med en världsomspännande pandemi och starten av ett krig i Europa, återbetalade fempartimajoriteten kommunens miljonskuld efter två negativa bokslut från 2017 och 2018. Till det nya styret, 2022, lämnade vi ett överskott på 80 miljoner kronor samt en plan med sikte på 2035 för hur Knivsta skulle växa hållbart. Stadsutvecklingsstrategi 2035 togs fram i den största medborgardialogen i kommunens historia där hundratals Knivstabor bidrog med sina tankar och idéer.
I strategin går att läsa att kommunen ska växa med en varierad bebyggelse i två till fem våningar nära stationsområdena och inom stadsväven finns även plats för villor och enstaka högre hus, så kallade landmärken. Tyvärr valde det nya styret att upphäva hela Stadsutvecklingsstrategin och stoppa flera byggplaner. Utan att ersätta strategin, byggföretag eller markägare med någon ny övergripande plan.
Vänsterpartiet uttryckte stor oro när det nyvalda styret presenterade sin första budget. En budget som innehöll nedskärningar på nära 10 miljoner kronor inom området kultur och fritid. Förutom minskad personal sköts planerade fotbollsplaner, en gång- och cykelväg längs 255:an och en fritidsgård i Alsike på framtiden.
I augusti 2023 kunde vi i UNT läsa följande: ”Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Mimmi Westerlund (KD) skjuts varken satsningar på fritidsgård i Alsike eller byggande av nya fotbollsplaner och cykelvägar i tätorterna fram.”
Men ännu har ingenting hänt förutom att ordningsvakter, som benämns trivselvärdar, är anställda för att jobba på kvällar och helger. Samtidigt som kommunens kultur- och fritidspersonal minskar.
Istället för löften om fritidsgård och fotbollsplaner breder pessimismen ut sig bland Knivstas ungdomar. Endast 76 procent ser ljust eller ganska ljust på sin framtid kan vi se i 2023 års resultat från Region Uppsalas stora enkätundersökning ”Liv och hälsa ung”. Vänsterpartiet tycker att det är oroväckande eftersom det är det andra året i rad efter pandemiåret 2021 där så pass få Knivstaungdomar uppger att de ser ljust på framtiden för egen del. Det vore så klart önskvärt att alla ungdomar hade gott hopp om sin framtid.
När samma ungdomar får svara på frågan hur de ser på framtiden för världen i stort ökar dessvärre hopplösheten ännu mer. Endast 20 procent uppger att de ser ljust eller ganska ljust på världens framtid, vilket är en minskning med 24 procentandelar sedan 2013, då frågan ställdes för första gången.
Ungdomars delaktighet i kommunens medborgardialoger 2019 – 22 var inte så höga som dåvarande styre hade önskat. Men modellen, som tagits fram i dialog med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner), kompenserar för de grupper som har lägre deltagande än de proportionellt borde ha. Trots löften i kommunfullmäktige från Matilda Hübinette (KNU) med flera om en utvecklad medborgardialog ser vi nu hur styret återgår till att bjuda in till icke evidenssäkrade möten med Knivstabor. Ofta i frågor som redan är beslutade och därmed inte påverkbara mer än på marginalen.
Politiker behöver visa ungdomar att de agerar för att förbättra deras villkor, men enligt Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024 misstror 56 procent av alla ungdomar politikers förmåga att lösa samhällsproblem. Förtroendet i Knivsta lär inte öka då kommunen sjönk 88 platser i den senaste rankingen bland landets klimatkommuner. År 2021 låg Knivsta på plats 49.
Vänsterpartiet kommer fortsätta kampen för ett Knivsta där våra unga medborgare känner framtidstro. De viktigaste frågorna kommer att bli hur vi lyckas med klimatfrågorna och utbudet på fritiden. Vi vill fortsätta med en politik som gynnar barn och ungdomar såväl i skolan som på fritiden och driva en politik som bidrar till minskningen av den globala uppvärmningen.
Christer Johansson
gruppledare (V) Knivsta