Sammanfattning från KF den 25 maj 2023
Dagens KF började med lite identitetssammanväxlingar, men när alla väl visste vem de var så drog vi i gång. Matilda Hübinette (KNU) informerade om ekonomin, Knivsta marknad samt en träff med den nya landshövdingen. Två nämnder dras med större underskott, kommunstyrelsen och samhällsutvecklingsnämnden. En dragning av det ekonomiska kalendariet drogs också. Knivsta marknad och firandet av kommunens 20-årsjubileum vilket var en succé. En omförhandling av fyrspårsavtalet väntar, fick vi också veta, men den behöver vänta in informationen om vart spåren är tänkta att dras.
Val av nämndemän till Tingsrätten
Sedan valdes 13 nämndemän till tingsrätten. Nämndemän är inte politiska men nomineras av de politiska partierna. Denna gång var det 7 nominerade av KNU/KD/SD samt 6 nominerades av oppositionspartierna.
Hemställan om ny VA-taxa
Ett förslag om att höja VA-taxan i Knivsta kom upp. Detta har återremitterats förut och efter ny utredning så beslutade KF idag att höja brukningstaxan ytterligare med 8% från och med 1/6. Detta betyder att taxan under 2023 höjs med totalt 13,39% för småbostadshus, samt med totalt 13,42% för hyreshus och bostadsrätter.
Flytt av verksamhet från UN till SN och ny medborgarpolicy
En flytt av verksamheter mellan utbildningsnämnden och socialnämnden klubbas igenom innan Matilda Hübinette tog till orda för att prata om den reviderade policyn för medborgardialogen. Claes Litsner (S) yrkade bifall till förslaget. Christer Johansson (V) yrkade också bifall till förslaget som gör det möjligt att hålla dialoger på många olika sätt och platser beroende på frågans art. Fysiska möten, som blivit möjliga när pandemin nu är över, var alla eniga om är rätt väg fram. Efter ytterligare ett antal talare som yrkade bifall till beslutet så reviderades policyn för Knivstas medborgardialog.
Kommunal borgen för Knivstavatten
Knivstavatten AB kan komma att behöva låna pengar och har ansökt om utökad kommunal borgen för att driva och bygga ut Knivsta kommuns vatten och avlopp. Fullmäktige beslutade att höja kommunens borgensåtagande till totalt ca 121 miljoner kronor.
Ansvarsfrihet för Samordningsförbundet
Styrelsen för Samordningsförbundet i Uppsala län har efter årsmötet granskats av sina revisorer och beviljades ansvarsfrihet av kommunfullmäktige.
Uppvaktning av jubilarer
KF ajournerades för att fira tre jubilarer som med sina 20 år som ledamöter i Knivstas kommunfullmäktige lett denna kommun igenom alla sina år som egen kommun. Dessa tre är Lennart Lundberg (KNU), Klas Bergström (M) samt Claes Litsner (S) varav endast Claes hade möjlighet att närvara under kvällen.
Ledamöters frågor och interpellationer
Efter pausen så var det dags för frågor från ledamöter samt interpellationer. Harriet Swanberg (S) ställde en fråga till kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) om hon fortsatt kommer att undvika att presentera ekonomin enligt rapporteringsansvaret till kommunfullmäktige. Svaret blev att den ekonomidragning hon gör baserar sig på kommunstyrelsens ekonomidragning och genomförs genom att hon pratar kring denna utan att prata om och läsa upp siffror.
Utbildningsnämndens ekonomiska förutsättningar
Interpellationerna inleddes av Kerstin Eskhult (C) till utbildningsnämndens ordförande Pierre Jansson (KNU) om förskolans och skolans ekonomiska förutsättningar. Efter interpellanternas inledning så gav sig även Christer (V) in i hetluften genom att bland annat lyfta att Vänsterpartiet i sin budget gav utbildningsnämnden mer pengar, så nog fanns det möjligheter. Harriet Swanberg (S) lyfte också heltid som norm som styret effektivt dragit i sank. Kompetensförsörjningen kan inte lösas med deltid.
Stärkta insatser till unga och föräldrar
Nästa interpellation från Peter Bergkvist (MP) till socialnämndens ordförande Oscar Hahne (KD) handlade om stärkta insatser till unga och föräldrar. Oscars svar på interpellationen var lång, fylligt och välutvecklat. En stor eloge! Christer Johansson (V) gick också upp med ett inlägg kring vikten av relationsbyggande mellan unga och vuxna från kultur och fritidsverksamheter, som en förebyggande skyddsfaktor.
Temperaturer på äldreboenden
Den tredje interpellationen från Britt-Louise Gunnar (S) till socialnämndens ordförande Oskar Hahne (KD) gällde inomhustemperaturen på äldreboendena Estrids och Wilhelms gård och lyfte frågan om hur portabla AC-aggregat på varje våningsplan löser de enskilda boendes möjlighet att själv välja inomhustemperatur i sin lägenhet. Svaret att det är en åtgärd som gör att aggregaten kan lånas ut och ställas i den enskildes rum vid behov för att hantera värmetoppar. De sex aggregaten är en början och behovet av fler kommer att utvärderas utifrån sommarens erfarenheter. Frågeställaren berättar att klimatanläggningar och portabla AC-aggregat kräver stängda utrymmen och det gäller att säkerställa att detta sker. Det fackliga skyddsombudet har sagt att aggregaten bara ska användas i gemensamma utrymmen, så hur har socialnämnden och förvaltningen tänkt sig att ställa sig mot detta beslut? Flera ansluter sig med brännande inlägg i interpellationen men vi kan dra slutsatsen att alla vill att våra äldre får en trivsam levnadsmiljö och frågan är därmed enligt Oskar ”ventilerad”.
Kollektivavtal vid upphandlingar
Slutligen så kommer en interpellation från Gunnar Ormeus (S) till kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) om kollektivavtal vid upphandling av externa utförare, en fråga som uppkom under information kring upphandling av externa utövare inom socialförvaltningen. Som direkt svar är det otillåtet att ställa krav på leverantörerna ska ha kollektivavtal enligt Upphandlingsmyndigheten, dock förutsätter Matilda att förvaltningen gör den riskbedömning som lagen kräver och ställer relevanta villkor och att alla nämnder också tar sitt ansvar för att förhindra att arbetstagare utnyttjas när nämnden köper skattefinansierade tjänster av entreprenörer. Hon understryker också att det är synnerligen viktigt att eftersträva att alla som arbetar åt Knivsta kommun har goda anställningsvillkor och trivs på sin arbetsplats. Ytterligare inlägg gällande tjänstepensioner, kommunens policyer och dokument kring upphandling och kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar berikar interpellationen och kommunfullmäktige denna internationella nörddag. Mötet avslutas strax efter klockan 21.30.
/Said Hodzic (V) ersättare i KF