Skola och stadsbyggnad i fokus på valdebatt
Knivstas valrörelse tog extra fart i och med valdebatten fån stora scenen i CIK den 23 augusti . Här följer Maria Fornemos sammanfattning av en debatt som följdes på plats av ett drygt hundratal Knivstabor.
Under tisdagskvällen var det dags för Knivstadpolitikerna att tydliggöra sin politik för väljarna då Knivstas stora valdebatt hölls i CIK. Under två timmar fick Knivstas nio partier lägga fram sin politik och debattera de hetaste frågorna i kommunen inför valet den 11 september.
Nu blev det inte så mycket debatt utan mer presentation av politik eftersom upplägget var baserat på anföranden. Debattledarna Ann-Marie Morhed och Kenneth Gunnar fick fokusera på att få talarordningen att fungera.
Det rådde stor enighet kring vilka valets viktigaste frågor var. Inte oväntat var skolan en av dessa. Knivsta är en ung kommun sett till invånarnas ålder och självklart vill kommunmedborgarna ha bra skolor. Thor Övrelid (M) kunde konstatera att Knivstas unga presterar bra skolresultat sett ur ett nationellt perspektiv. Studiero i skolan är ett av Moderaternas viktigaste valbudskap. Liberalernas Lotta Wiström kallade sitt parti för ”skolpartiet” och betonade även hon vikten av studiero. Mobilfria lektioner underlättar studier, menade hon.
Christer Johansson (V) underströk att vi måste satsa pengar på att försöka komma till bukt med ungas psykiska ohälsa, som är hög i kommunen och som dessutom ökar. Inte heller får vi glömma bort hur viktigt det är att barn och unga har en meningsfull fritid, menade han. Johansson hade inte varit vänsterpartist om han inte samtidigt hade tagit tillfället i akt att tala om hur dåligt det är med vinster i välfärden och att Vänsterpartiet vill få bort marknadsskolan.
Även Harriet Swanberg (S) menade att kommunala skolalternativ är att föredra och att en kommande gymnasieskola i Knivsta bör vara i kommunal regi.
Boo Östberg från Centerpartiet höll upp ett varnande finger mot dem som ropar efter fler lärare i skolan. Han pekade på befolkningsprognoserna som säger att vi måste hitta nya kreativa lösningar för att lösa utbildningsfrågorna. Mycket tyder nämligen på att lärarna inte kommer att räcka till i framtiden. De är helt enkelt för få.
Stadsbyggnad är som bekant en annan stor valfråga i Knivsta. Mathilda Hübinette från Knivsta.Nu stod för kvällens cliffhanger när hon i sitt inledningsanförande berättade att hon ringt polisen i samband med att fyrspårsavtalet klubbats. Och varför det? undrade vi i publiken och fick vänta till hennes inlägg nummer två för att få svar. Jo, hon undrade om Knivsta möjligen skulle få fler poliser om vi blev fler medborgare. Polisens svar lär ha varit att nej, om det inte begås fler brott så betyder inte fler Knivstabor per automatik fler poliser.
Miljöpartiets Peter Bergkvist menade att Knivsta behöver bli en grönare stad. Solceller på kommunala byggnaders tak borde till exempel vara standard.
Mimmi Westerlund från KD och Monica Lövgren från SD sade sig båda vilja ha en god äldrevård och en trivsam småstad / lagom exploatering av Knivsta. Två mål som säkerligen samtliga partier kan ställa sig bakom.
Sammantaget blir mitt subjektiva intryck att Knivstas politiker är eniga kring mycket och det kan ibland vara knepigt att förstå skillnaderna mellan partierna. Men Knivstas medborgare är kloka och reflekterande och kommer säkert att lösa detta. Glöm inte bort att det går utmärkt att förtidsrösta. Ångrar man sig inför valdagen så går det bra att göra om genom att rösta en gång till den 11 september.
Maria Fornemo (V)