Boendemiljöer för barnen i framtidens Knivsta
Till vår glädje stryks nu planen på att införa fri hyressättning vid nybyggnation nationellt. I kommunen har Vänsterpartiet Knivsta prioriterat barn och ungas hälsa, billiga bostäder samt helhetstänk vid planering av byggande, med närhet till grönområden och parker.
Det har varit en händelserik mandatperiod för den viktiga samhällsutvecklingen i kommunen. Flera beslut har gått i Vänsterpartiets riktning där vi bidragit positivt till Knivstas utveckling. Strategin Stadsbyggnadsprinciper med arkitekturpolicy, som Vänsterpartiet i Knivsta medverkat till att ta fram, innehåller riktlinjer för Knivstas framtida utformning. Dokumentet ligger i linje med Vänsterpartiets önskan att barnen ska vara i fokus med naturområden, lekparker och trivsamma torg. För både barnen och klimatet är gång- cykel och kollektivtrafik viktigt.
Kommunens arbete ska genomsyras av Agenda 2030, FN:s 17 globala mål för att nå socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling. Vi behöver bygga på ett hållbart sätt och genom det nya Utvecklingsprogrammet Knivsta 2035 kommer en strategi för stadsutveckling att finnas för två nya hållbara stadsdelar i västra Knivsta och Alsike. De två grönskande stadsdelarna ska samverka med en levande landsbygd.
Fyrspårsavtalet mellan Knivsta kommun och staten innebär 15 000 nya bostäder till år 2057, i utbyte mot fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm, med en ny station i Alsike. Minst 30 procent av bostäderna ska vara hyresrätter och minst 3 procent av dessa ska vara hyresrätter enligt normhyra.
Det kommunala bolaget Knivstabostäder har drygt 500 hyresrätter och planerar just nu för fler, med statligt stöd och därmed rimlig hyra. Nyproduktion av hyresrätter i Knivsta har blivit oväntat populärt och över 1000 nya hyresrätter är på väg att byggas i Knivsta under de närmaste åren. Enligt Knivstabostäder kommer hyresmarknaden i Knivsta att präglas av tre hyresnivåer där Knivstabostäders gamla bestånd har lägst hyra, nyproduktion med investeringsstöd har lite högre och nyproduktion utan investeringsstöd ligger på högst nivå. Knivstabostäder har bostäder i 5 områden i Knivsta, samtliga på gångavstånd till Knivsta järnvägsstation och centrum, samt ett område i Alsike.
Tillsammans med hyresgästföreningen har Knivstabostäder arbetat fram modellen BoKvar, där man vill tillhandahålla bra bostäder med rimliga hyror och undvika kraftiga hyreshöjningar. Hyresgästerna ska kunna bo kvar både under och efter upprustning. Hänsyn tas till social, miljömässig, ekonomisk och teknisk hållbarhet. Sammantaget ett fint arbete som bidrar till Knivsta kommuns visionsarbete – ”Knivsta – där framtiden bor”.
Anna Svensson
ersättare Samhällsutvecklingsnämnden
Elin Johansson
ersättare Knivstabostäder AB