Knivstabostäder

Alla blir förlorare på Marknadshyror

Annie Lööf och Stefan Löfven måste lägga ner förslaget om Marknadshyror för Sveriges hyresgäster. Enlig FN är bostaden en mänsklig rättighet och inte någon vara, vilken som helst, på en marknad. Oron hos tre miljoner hyresgäster är stor när villkoren för den mänskliga rättigheten att ha ett boende för sig och sin familj kommer att hotas om marknadshyror införs.

Redan i dag ser vi en ökning av familjer som vräks på grund av att man inte har råd med nuvarande hyror. I många kommuner säljs allmännyttan till privata hyresvärdar som renoverar och höjer hyror med upp till 60 procent. Många hyresgäster tvingas att flytta och hamnar då mycket ofta i otrygga kontrakt, trångboddhet och svårigheter att leva ett normalt liv. Var finns den mänskliga rättigheten att ha tillgång till en dräglig bostad? Och hur blir den möjligheten bättre med högre boendekostnader, efter införandet av marknadshyror?

Christer Johansson
Christer Johansson

I debatten den senaste tiden har vi hört att det bara handlar om nyproduktion och skulle det bli svårt att betala den dyrare hyran finns ju alltid hyresbidrag att söka. Vid en jämförelse med vad som redan hänt i Finland, som infört marknadshyror i sitt bestånd med höjda hyror på 40 procent, kan vi konstatera att för Sveriges del skulle de ökade bostadsbidragen kosta skattebetalarna 35 miljarder per år. Finland började med nyproduktion men inom fyra år var marknadshyror verklighet för alla hyresgäster.

Utöver bostadsbidragen räknar många kommuner med ökade kostnader för försörjningsstöd och ökad hemlöshet om marknadshyror införs. För trots tillgång till såväl bostadsbidrag och försörjningsstöd ökar antalet vräkta familjer i Sverige varje år sedan 2017. Samtidigt som alla skattebetalare får vara med och betala såväl bostadsbidrag som försörjningsstöd. Alla drabbas av marknadshyror.

Vad som behövs nu är en helt ny bostadspolitik, där hyresrätten får samma förmåner som det ägda boendet, såsom rätt till ränteavdrag och rotavdrag. Av landets 290 kommuner anger 240 att de har bostadsbrist. När staten införde ett stöd vid nyproduktion för billiga hyresrätter ökad byggandet av privata hyresrätter i Knivsta. Ett införande av marknadshyror ökar inte byggandet av lägenheter som många bostadssökande efterfrågar.

Vänsterpartiet Knivsta gick till val 2018, på att öka antalet kommunala hyresrätter. Därför är vi stolta att det nu, för andra gången i kommunens historia, planeras för fler hyresrätter i Knivstabostäders regi. Det blir inte så många som vi hoppats men det kommunala bostadsbolaget planerar nu att öka sitt bestånd, vilket är glädjande för alla som köar till en egen bostad.

I förslaget till marknadshyror försvinner hyresgästens rätt att kollektivt förhandla hyror och renoveringar genom t ex Hyresgästföreningen. Om systemet med marknadshyror funnits hade inte Knivstabostäder kunnat genomföra sin pågående renoveringsmodell, Bo Kvar. Efter förhandlingar med hyresgästföreningen och en individuell plan för varje lägenhet startade en varsam och väl genomtänkt renovering med sitt viktigaste mål att alla hyresgäster skulle kunna bo kvar efter att renoveringen var klar.

Vänsterpartiet vill inte se en regeringskris utan vill ha bostäder till alla, inte bara till de rika. Nooshi Dadgostar har hållit partiets löfte till hyresgästerna nu är det upp till andra att agera och få bort förslaget om marknadshyror, som drabbar alla.

Christer Johansson
ordförande
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk