Antecknat från Kommunfullmäktige 28 april 2021
Skönsång inledde fullmäktigekvällen när ”Årets Knivstabo 2020” inledde genom att ge prov på det hon fått utmärkelsen för. Canilla Enskär bjöd generöst på både sig själv och sin musik och fick uppskattande applåder.
Det känns bra för politiker att kunna redovisa positiva nyheter. Klas Bergström (M) hade en sådan stund när han under punkten ”Kommunalråden informerar” kunde berätta om det prognosticerade kommunala resultatet för 2020 på ca 27 miljoner plus. Han följde upp med att berätta om en av kommunens just nu största frågor, nämligen den framtida avloppshanteringen. Efter sommaren ska frågan upp för ett skarpt beslut. Anslutning till Käppala eller annat alternativ?
Interpellationer
Resursskola för barn med autism
Synnöve Adell från KD hade skrivit en initierad interpellation: ”Om resursklass för barn med autism i åk 1-3”, och den var riktad till Utbildningsnämndens ordförande Bengt-Ivar Fransson (M). Adell saknar resursklass för barn i åk 1 – 3. Hon undrade hur många barn vi har i Knivsta i den åldern som har autism och hur vi säkerställer att de får det stöd de behöver?
-Klart vi tittar på denna fråga så barnen får rätt stöd, svarade Fransson. Vi är uppmärksamma på frågan, men forskningen har inte helt klarlagt om det alltid är bra med resursklass. Man måste titta på de individuella förutsättningarna. Det är viktigt att vi gör det som är bäst för varje enskilt barn. Genom våra särskilda undervisningsgrupper och våra individuella anpassningar så ger vi redan i dag ett bra stöd till dessa elever.
Interpellation om tillitsbaserad styrning
Pontus Lamberg (KD) ville veta varför tillitsbaserad styrning ska införas och varför just nu?
-Tillitsbaserad styrning sätter brukaren i centrum, svarade Kerstin Eskhult (C) ordförande i Socialnämnden. Brukare och medarbetare kommer tillsammans överens om vad som ska utföras. Det blir förbättringar både för medarbetaren och brukaren, sade Eskhult och undrar varför KD gnäller över förbättringar?
-Vänsterpartiet har under lång tid varit för ökad valfrihet i såväl äldreomsorgen som hemtjänsten, sade Christer Johansson (V), och vi gläds åt att denna valfrihetsreform är på väg att genomföras. Vi vill bort från New public management och detaljstyrning av allt som genomförs. Istället vill vi se en äldreomsorg där personalen ges tid att möta de äldres önskemål, där valfrihet råder över innehållet i det utförda, istället för att räkna minuter på utförda tjänster. Det menar vi är ”Verklig valfrihet”.
-Detta är ”Fritt valt arbete” menade Björn Owe Björk (KD), som inte alls trodde på tillitsbaserad styrning.
-Ni är avundsjuka på att inte ni var först med detta, medan jag är stolt, glad och nöjd över förändringen av styrmodell, replikerade Kerstin Eskhult.
Revisionsberättelse och granskning av årsredovisning
Det är ibland svårt att tillfredsställa revisorer. Trots ett år då kommunen gått med plus så flaggade revisorerna för att ekonomin är dålig och såg en möjlig låneskuld på 2 700 miljoner år 2027.
-Den kommunala ekonomin är just nu dopad, sade Ronny Hellström (SD) som är revisorernas ordförande, och menade att det är på grund av statsbidrag och exploateringsintäkter som resultatet är gott. Skatteintäkterna täcker inte kostnaderna, varnade han. Ekonomin är kommunens enskilt största utmaning.
Verksamhetsberättelse och årsbokslut
Trots revisonens oro uttryckte den styrande majoriteten optimism inför framtiden. I kvällens längsta debatt inledde kommunstyrelsens ordförande.
-2020 har kommunen gjort det bästa resultat sedan kommunen bildades, kommenterade Klas Bergström (M), och prognoserna för 2021 och 2022 ser goda ut. Vi har gjort ett starkare år än vi hade uppdrag att göra med ett resultat på nästan 39 miljoner kronor, dvs ett överskott på 3,3 procent. Statsbidragen har vi bland annat fått för att motverka effekterna av krympande skatteintäkter. Och låneskulden har minskat och kommer att fortsätta minska enligt vad vi kan bedöma idag.
-Vänsterpartiet gläds åt det ekonomiska resultatet och att nio av elva uppsatta mål helt eller delvis har nåtts, precis som vi gläds åt att folk vill flytta till vår kommun, kommenterade Christer Johansson.
Vidare nämnde Christer att
-Förutom de normala utmaningarna med att i rätt takt skapa välfärdens infrastruktur har majoriteten haft en pandemi att ta hänsyn till. Trots det har vi under året bland annat: invigt den efterlängtade ishallen, startat LSS-boendet Tegelparken i egen regi, förbättrat framkomligheten för biltrafik med nya vägar och rondeller och antagit styrdokumentet ”Stadsbyggnadsprinciper och arkitekturpolicy” som styr kommunens framtida samhällsbyggnad. Våra förskolor har länets nöjdaste föräldrar där 94,6 procent är nöjda med omsorgen som helhet.
Ett enigt fullmäktige godkände den föreslagna verksamhetsberättelsen.
Fråga om ansvarsfrihet
Styrelser, ledamöter och nämnder beviljades ansvarsfrihet för 2020 av fullmäktige.
Hemställan om att ingå borgen för Knivstabostäder
Utan debatt beslutade kommunfullmäktige att gå på kommunstyrelsens förslag och bevilja borgen för Knivstabostäder AB. Det betyder att Knivstas allmännyttiga bostadsbolag kan fortsätta de påbörjade planerna för fler offentliga hyresrätter i kommunen.
Förbud att vistas på särskilt utpekade platser
Kommunerna har genom ny lagstiftning getts möjlighet att stänga vissa platser – i Knivsta badplatserna Brunnbybadet, Särstabadet och Eda badplats – om pandemin skulle ta fart. Kommunstyrelsens ordförande föreslås ge möjlighet att fatta snabba beslut om det skulle bli aktuellt. Politiken understryker att beslut av den här typen bara ska fattas i absoluta nödfall.
Revidering av mål och budget 2021 med anledning av Covid 19
Förslaget innebär särskilda satsningar för att stödja det lokala samhället. Förstärkning i form av ekonomiskt stöd till sommarjobb för ungdomar och till företag och föreningsliv. Samtliga partier yrkade bifall och menade att detta var ett mycket bra förslag. Kvällen avslutades således i enighet.
Sammanfattat av
Maria Fornemo
ersättare i KF och vice ordf. i UN
Se hela sammanträdet i efterhand via denna länk