Bara V kan fälla patriarkatet
Debattinlägg publicerad på unt.se debatt den 22 mars 2018.
DEBATT Vänsterpartiet vill ta ytterligare steg mot ett samhälle där kvinnor och män är jämlika. Vi vill förverkliga det till dess att dagens nyfödda gått ut gymnasiet, skriver Rossana Dinamarca och Christer Johansson.
Världen över har kvinnor samlats med en röst och vrålat Me Too! Vi har hört vittnesmål om sexuella övergrepp från olika branscher, sektorer, gatan, hemmet begångna av alla sorters män. Nära hundra år efter att kvinnor fick rösträtt i Sverige har det blivit smärtsamt tydligt hur långt vi som samhälle är ifrån jämställdhet. Men det blir också tydligt hur långt vi kan nå, tillsammans.
Vi har ett momentum nu efter MeToo. Och där är det bara Vänsterpartiet som har en politik som kan fälla patriarkatet under vår livstid. Ingen annan har politik som riktar in sig på den ekonomiska ojämlikheten mellan kvinnor och män och det är den vi måste komma åt för att verkligen kunna förändra.
Vi vett att kvinnor med osäkra anställningar löper större risk för att utsättas för sexuella övergrepp och trakasserier. Därför vill vi ta bort anställningsformen allmän visstid. Fast anställning och heltid ska vara norm på arbetsmarknaden. Kvinnor bär fortfarande huvudansvaret för hem och barn, vilket kostar dom både hälsa och ekonomi. Kvinnor är i större utsträckning sjukskrivna och har sämre pensioner än män. Här spelar fördelningen av föräldradagarna en nyckelroll därför är det viktigt att dessa delas lika och individualiseras.
Under den gångna mandatperioden har Vänsterpartiet fått igenom en rad förbättringar som framför allt gynnar kvinnor. Vi har höjt underhållsstödet till ensamstående föräldrar, höjt garantipensionen, ökat rätten till deltidsstämpling och höjt sjuk- och aktivitetsersättning.
Att kunna försörja sig på sin lön är A och O för att ha makten över sitt eget liv. Det är ingen hemlighet att det är färre kvinnor än män som kan det. Fortfarande är det vanligare att kvinnor är beroende av sin partner för försörjning, än vad det är bland män.
Tro det eller ej men i hela Sverige skiljer det i snitt 6 500 kr i månaden i lön mellan kvinnor och män. I Knivsta skiljer det så mycket som drygt 9 000 kr i månaden. Huvudorsaken är att arbetslivet är starkt könssegregerat och att de yrken och branscher som domineras av män tenderar att vara högre avlönade än de kvinnodominerade. Det lönegapet är det hög tid att täppa till.
Den ekonomiska ojämlikheten är en av orsakerna till att många kvinnor är tvingade till att stanna kvar i relationer där de misshandlas, fysiskt, psykiskt och sexuellt, ibland så allvarligt att det leder till döden. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är en av de viktigaste feministiska frågorna.
Vänsterpartiet Knivsta kommer jobba för att fortsätta och utveckla samarbetet med Uppsala tjej- och transjour. Tillsammans med Ung Vänster kommer vi även fortsätta med Feministiskt självförsvar. Vi gläds åt att Knivsta jobbar för att heltid ska vara norm för alla kommunanställda. En heltid som vi på sikt vill ska vara sex timmar per dag.
Vi vill inte se ännu en generation som kommer ut i livet och vänjer sig vid att män och kvinnor är olika mycket värda. Det ska inte vara en ekonomisk förlust att vara kvinna. Där är det politikens roll att skapa förutsättningar, så att kvinnor och män värderas lika, på arbetsplatsen, i offentligheten och i hemmet. Vänsterpartiet är inte ett parti som vänder bort blicken när vi ser en orättvisa. Tillsammans med kvinnojourer, fackförbund och feministiska föreningar bygger vi allianser och formulerar lösningar på orättvisorna.
Rossana Dinamarca Christer Johansson
feministisk talesperson ordförande
Vänsterpartiet Vänsterpartiet Knivsta