Hur långt ska lärartätheten sjunka?
Ibland är det bra att leta samsyn istället för olikheter. Det har vi lång erfarenhet av i Knivsta då vi många gånger varit helt överens om viktiga beslut, skriver S, V och MP i Sigtunabygdens webbtidning i ett svar till Klas Bergström och Bengt-Ivar Fransson.
Det har rört bland annat visioner, utvecklingsmål och styrdokument som översiktsplaner. Visst vore det enkelt om vi var lika ense om budgeten!
Samsyn uppnås sällan utan att man pratar om samma saker. För Alliansen är skatter en fråga i sig och inte ett av många sätt att finansiera det som är viktigt i den kommunala verksamheten.
Därför kan skribenterna till exempel påstå att S, MP och V:s föreslagna skattehöjning är slentrianmässig. Hos alliansen kanske skattesatsen är det som beslutas om först och först därefter ser man vad det räcker till. Vill man då till inget pris alls höja skatten, får skola och annat stå tillbaka.
Vi i S, Mp och V har gjort tvärt om. Först inventerat nuläge och behov, sedan tittat på vilka sätt som finns för att betala för det som behövs. Förskola, skola, barn och ungdom får idag ta den största notan och där måste därför satsas mer. Vår bedömning är att alternativen höjda uttag ur bolagen, ännu högre exploatering eller besparingar på andra verksamheter, inte är framkomliga vägar för att finansiera den satsningen. Då återstår skatten som finansiering av välbehövlig välfärd.
Alla partier har insett att det kostar för kommunen att växa. Det är en kostnad värd att ta. Vi anser att alla i Knivsta, både nuvarande och tillkommande boende, ska dela på den kostnaden och ingen grupp ska betala mer. Den föreslagna skattehöjningen är därför avsedd för kvaliteten i skola och socialtjänst.
Vi satsar drygt 4 miljoner mer än alliansen under 2017, på grundskola och barnomsorg. Tittar vi på hela på hela utbildningsnämndens verksamhet för barn och unga, satsar vi drygt 7 miljoner mer på den under året och ungefär lika mycket mer varje år under perioden.
Skribenterna väljer att jämföra en enskild post och se det som ett genomsnitt över perioden. Den sjundeklassare som mår dåligt eller som saknar lärare eller inte får rätt stöd, kan ändå vara nöjd enligt deras resonemang då alla sjundeklassare sett över en fyraårsperiod har det något bättre än idag?
Sen säger skribenterna att vi kan ju öppna ladorna om det behövs! Hur långt ska vi sjunka i lärartäthet och satsningar på barn och unga innan det är dags att öppna dem enligt alliansen? Ska vi ha sämre än landets lägsta lärartäthet innan det är dag? Ska flickor i skolan må sämre än sämst i länet innan det är dags? Ska barngrupperna vara större än störst i länet innan det är dags? Ska betygen sjunka ännu lägre jämfört med jämförbara kommuner innan det är dags? När ska vi öppna ladorna?
De flesta politiska partier har samsyn i att Knivsta behöver växa. Både för att ta ansvar för bristen på bostäder rent allmänt och för att ta ansvar för att näringslivet kan utvecklas genom att anställda har någonstans att bo. Det vi inte har full samsyn om är hur det ska gå till.
Vi inom S, MP och V vill höja prioriteringen på att ha en helhetsbild klar innan vi planerar detaljerna, att höja vikten av dialog innan viktiga strategiska beslut tas om samhällsutvecklingen och att säkra att tillväxten blir balanserad så att viktig samhällsservice utvecklas i samma takt som kommunen växer. Långsiktig hållbarhet kräver balans.
Vad gäller socialnämnden så satsar vi totalt sett ungefär lika mycket, men vi prioriterar olika inom nämnden precis som skribenterna antyder. Vi satsar bland annat mer på att åter kunna ha ”Den öppna dörren” i gång. Drabbas man av tillfälliga motgångar i livet måste man kunna få snabb rådgivning utan att det ska vara nödvändigt att starta en hel utredning inom socialförvaltningen. Dessutom ökar vi stödet för samarbete med civilsamhället.
Att integrationsarbete och anläggningar för kultur och fritid är viktiga är vi helt överens om. Vi i S MP och V fortsätter att arbeta med oppositionspolitik som leder till ett bättre Knivsta.
Claes Litsner oppositionskommunalråd (S)
Peter Evansson (S)
Kerstin Umegård (MP)
Christer Johansson (V)