föreningen
Jaya

Samtal om synskadades villkor

Jaya Montell
Jaya Montell

Synskadades riksförbunds lokalavdelning, Uppsala Knivsta, hade den 28 maj bjudit in alla Knivstas partier till en debatt eller ett samtal om villkoren för synskadade i Knivsta. Utgångspunkten togs från den i mars 2013 antagna Policy för fulldelaktighet.

Från Vänsterpartiet deltog Jaya Montell och här kommer hennes inledningsanförande:

Vänsterpartiet är ett rättviseparti. Det betyder att vi vill se ett rättvist samhälle för alla Knivstas medborgare. Alla skall ha tillgång till det offentliga rummet och också kunna aktivt delta, på samma villkor. Åtgärder som gagnar personer med funktionsnedsättning gagnar alla Knivstas medborgare. När vi möts och interagerar med varandra, med alla våra förmågor och oförmågor, våra olika erfarenheter och bakgrunder, det är då verklig utveckling sker, det är då vi enskilt och tillsammans expanderar.

Det är viktigt att påtala detta eftersom det idag, i vårt samhälle, finns starka politiska krafter som vill något annat. De som vill stänga ute och som gillar lika istället för olika.

Vänsterpartiet i Knivsta vill införa det vi kallar guldkantstimmar, eller verklig valfrihet, för de personer som har rätt till hemtjänst. Det innebär i korthet att man i större uträckning skall kunna påverka innehållet i det stöd man blivit beviljad. Förslaget är enligt oss i överensstämmelse med policy för full delaktighet.

Vi satsar också mer på färdtjänsten. Vi vet att man som funktionsnedsatt ofta är beroende av en fungerande färdtjänst för att kunna delta aktivt i olika fritidsaktiviteter och i samhället i övrigt. Detta är också i överensstämmelse med Policy för full delaktighet.

I Vänsterpartiets Sverige och i Vänsterpartiets Knivsta är vinster i välfärden något helt annat än miljonvinster till ägarna av riskkapitalbolag. För oss är en vinst i välfärden när en person, med sin funktionsnedsättning, kan delta i samhället på samma villkor som alla andra.

Det är oroande att höra att man på grund av olika orsaker inte har följt upp policydokumentet enligt planerna. Vänsterpartiet vill framöver se att man i nämnderna gör detta och att det presenteras på ett tydligt sätt för allmänheten.

Sedan följde frågor från moderatorn om hemtjänst och färdtjänst. Frågor som Jaya redan lyft i sin inledning. Några av de inbjudna Knivstaborna ställde även några frågor och det blev en trivsam eftermiddag utan fula påhopp. Lite förvånande dock att Knivsta.nu inte hade någon representant på plats.

 

sammanfattat av
Christer Johanson

Kopiera länk