kommungruppen

Inför Barnkonsekvensanalys i Knivsta

Christer Johansson
Christer Johansson / foto Robert Johansson

Motion som lämnades in till fullmäktige den 14 februari 2013

Väldigt många av de beslut som fatts i nämnder och styrelser samt i kommunfullmäktige får konsekvenser för barnen i vår kommun. De enda platser som jag kan hitta någon analys och uppföljning av de besluten är i några enheters kvalitetsredovisningar.

Vänsterpartiet tycker att det är för tunt och vill se en kvalitetshöjning av konsekvenserna för barnen, av de politiskt fattade besluten. Knivsta Kommun har genom barnkonventionen ansvar för att se till att alla barn får sina rättigheter tillgodosedda. Ett samhälle som är bra för barn är bra för alla medborgare.

Knivsta är landets barntätaste kommun med var tredje invånare under 18 år. Under kommunens tioåriga historia har några olika försök till ungas delaktighet provats med varierande resultat. Nu är det hög tid att ta barnen på allvar och ge dem ett reellt inflytande över sina liv. Ett första steg kan vara att införa riktlinjer för barnkonsekvensanalyser för samtliga nämnder.

Dessa riktlinjer skulle kunna innehålla nedanstående frågor som skulle fungera som stöd för politiker och tjänstemän vid beredning och beslut av ärenden i Knivsta Kommun.

På vilket sätt berörs barn och unga av denna fråga?

Kan barn och ungas egna åsikter tas tillvara i denna fråga?

Vänsterpartiet föreslår att

Knivsta kommun inför Riktlinjer för barnkonsekvensanalys.

Christer Johansson
gruppledare

Kopiera länk