Kort rapport från KF 6 feb 2025

Dagens Kommunfullmäktige inleds med en tyst minut för att hedra de offer och deras anhöriga som drabbats av den tragiska skolskjutning som inträffade i Örebro tidigare i veckan.
Kommunalråden informerar
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) berättar under punkten kommunalråden informerar att CIK – Centrum för idrott och kultur har fyllt 5 år och det har firats. Preliminära bokslutet för 2024 hamnade på ett underskott på 18 mnkr. Oppositionsråd Thor Övrelid (M) berättar om att Knivsta är den kommun som har flest utpendlande arbetare i Sverige. Det är angeläget att se över hur de blivande stationsområdena ska planeras.
Ledamöternas frågor
Denna punkt tycker jag är en höjdpunkt på varje fullmäktige. I dag var det fem frågor om tre olika ämnen.
Medborgarnas nöjdhet med gång- och cykelvägar
Fråga från Claes Litsner (S) gäller gång- och cykelvägar där han undrar om Mikael Rye-Danjelsen (KNU) är nöjd med att Medborgarundersökningen 2024 visar att andelen medborgare i Knivsta kommun är nöjda med utbudet visar 8,4 % lägre höga betyg än i riket och 4% lägre än 2021. Rye-Danjelsen svarar nej på den frågan.
Persontågstrafiken
”Plan för utveckling av den regionala persontågstrafiken” har skickats på remiss till kommunerna i länet. Frågan från Harriet Swanberg (S) till samhällsutvecklingsnämndens ordförande Mikael Rye-Danielsen (KNU) lyder: Kommer samhällsutvecklingsnämnden att behandla frågan politiskt och delge regionen Knivsta kommuns synpunkter innan beslut tas i regionfullmäktige? Svaret blev nej. Swanberg anser att det är viktigt att kommunen framför Knivsta kommuns behov, så att våra synpunkter tas med i länets samhällsplanering. Swanberg ställer samma fråga till Mathilda Hübinette (KNU) och oroar sig för att omorganisationen i nämnderna gjort att fler ärenden hamnar mellan stolarna.
Christer Johansson (V) ställer sin fråga i samma ämne. En av de viktigaste frågorna för en stor del av Knivstas medborgare är tågtrafiken. Det samlade ansvaret för transporter för personer finns hos Region Uppsala. Kommer kommunstyrelsens ordförande Mathilda Hübinette (KNU) se över den politiska organisationen och säkra ansvarsfördelningen så att liknande misstag inte upprepas? Hübinette säger att det är olyckligt att ärendet hamnat mellan stolarna och hoppas att kommunen får tid att svara på remissen.
Kommunens samarbete med civilsamhället
Nästa fråga kommer från Claes Litsner (S). Litsner undrar om politiska styret driver frågor som aktivt stärker kommunens samarbete med civilsamhället och den idéburna sektorn? För det står nämligen i Mål och Budget 2025. Lyckträffen, frivillighetsnätverket och frivillig resursgrupp, nämner Hübinette (KNU) som svar. Det som nämns anser Litsner är samarbeten som har funnits i alla tider, men hur stärks samarbetet undrar Litsner åter.
Svar på motion om inrättande av kommunal vägledartjänst
Vänsterpartiets Maria Fornemo redogör för sin och Christer Johanssons (V) motion härnäst (även Rasmus Bergström från Vänsterpartiet bidrog till denna). I en tid då alla pratar om AI, effektiviseringar och e-tjänster där den enskilde efter bästa förmåga själv måste söka sig råd, vill Vänsterpartiet slå ett slag för medborgarnas rätt till hjälp från människor. Kommunen skulle vinna på att inrätta en tjänst för en kommunal medborgarvägledare, anser vi! Betydligt fler än bara äldre och människor med bristande kunskaper i svenska stöter på problem i vårt byråkratiska och digitaliserade samhälle. Vänsterpartiet yrkar att Knivsta kommun tillsätter en tjänst på hel- eller deltid som har till uppgift att bistå medborgare som av olika anledningar har problem med kommunens och regionens automatiserade och datoriserade tjänster, eller på annat sätt behöver rådgivning som inte ryms inom ramen för socialtjänstens arbete. Kommunfullmäktige anser motionen besvarad och Fornemo (V) lägger till att det finns en del funktioner idag som ger liknande hjälp till kommunens invånare och såväl Fornemo (V) som Rasmus Bergström (V) känner sig nöjda.

Svar på motion om särskilt begåvade elever
Bengt-Ivar Fransson (M) motionerar om att utbildningsnämnden ska ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade elever samt att redovisa uppföljning av densamma. Vanligen diskuteras de elever som har svårigheter att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, men även elever som lätt når de kunskapskrav som ska uppnås ska ges ledning och stimulans. Christer Johansson (V) yrkar bifall till motionen med motiveringen att alla elever har rätt att få stöd och utmanas för att nå sin högsta potential. Flera oppositionsledamöter från olika partier gör detsamma. Motionen avslogs tyvärr.
Svar på motion om ungdomars trygghet och framtidstro
Nästa motion från Lotta Wiström (L) är en viktig motion. Wiström vill utifrån resultaten av ”Liv och hälsa ung”, att ungdomars trygghet och framtidstro ska stärkas genom att man på aggregerad nivå undersöker de bakomliggande orsakerna till flickornas och pojkarnas känsla av otrygghet. Vänsterpartiet anser inte heller att man undersöker orsakerna till känslan av otrygghet i nuläget. I en tid där ungdomar mår allt sämre anser vi i Vänsterpartiet att man i så stor utsträckning som möjligt ska förbättra ungdomars situation och detta är ytterligare ett område där vi kan stödja våra ungdomar. Tyvärr avslogs även denna motion.
Vänsterpartiet lämnade in en skriftlig reservation.

Några övriga ärenden som beslutades
Under kvällen beslutades bland annat om ny Arbetsgivarpolicy, IT-säkerhetspolicy, Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, ägarpolicy för Knivsta kommuns bolag och kommunalförbund samt antagande av arbetsmiljöriktlinjer.
Vänsterpartiets valärenden
Nytt om Vänsterpartiets medverkan i Knivsta kommuns nämnder; Anna Svensson (V) entledigas från uppdrag som ersättare i kommunstyrelsen och där träder Johan Jansson (V) in istället. Euria Renberg (V) blir ny ersättare i bygg- och miljönämnden när Johanna Schalk (V) kliver av detta uppdrag. Lycka till Johan och Euria!
Vid tangentbordet/
Anna Svensson (V)
ersättare i KF