Jonas Sjöstedt kandiderar till EU

Klimatomställningen är en ödesfråga för EU

Artikel från UNT Debatt 3 juni 2024

Det är mycket olyckligt att Sveriges regering bromsar hela EU:s klimatarbete, skriver Jonas Sjöstedt.

Vi är många som är besvikna på den svenska regeringens klimatpolitik. Den har ökat utsläppen, fördröjer satsningar på förnybar energi, tackar nej till EU-finansiering till ny järnväg och bromsar miljöarbetet i hela EU. När Sverige nu ökar utsläppen så bidrar vi till att EU riskerar att missa klimatmålen. Men vi behöver inte vänta till valet 2026 för att skärpa upp klimatpolitiken, det kan vi göra redan 9 juni i valet till EU-parlament.

Vänsterpartiet går till val på en riktigt ambitiös klimatpolitik i EU. Vi vill nå nollutsläpp till 2040 och fasa ut användningen av kol, fossilgas och olja till dess. Vi vill göra stora gröna investeringar och satsa på kollektivtrafik och järnväg. Vi är beredda att förändra EU och ta bort fossilsubventioner, satsa på järnvägen och ändra statsstödsregler för att få större gröna investeringar. Banker och pensionsfonder ska inte längre kunna investera i att utvinna fossil energi. Vi sätter klimatet före marknaden.

För oss är det viktigt att klimatomställningen präglas av rättvisa och ökad jämlikhet. Det är de stora utsläpparna som måste minska sina utsläpp mest, det handlar om stora företag och mycket rika personer. Vi har en klimatpolitik som ska göra det enkelt för alla att ställa om med en Sverigebiljett för all kollektivtrafik i landet för några hundra kronor, låga Sverigepriser på el och en elbilspremie som gynnar låginkomsttagare och glesbygdsbor. Vi kan minska utsläppen, bättra på välfärden och öka jämlikheten.

I miljörörelsens jämförelser mellan partiernas klimatpolitik i EU-parlamentet ligger Vänsterpartiet och Miljöpartiet i topp. Skillnaden mellan partierna är liten inom den traditionella klimatpolitiken. Jag hoppas ta plats i EU-parlamamentets miljöutskott och ser fram emot ett gott rödgrönt samarbete. Men det som är speciellt med Vänsterpartiets politik är att vi också har en politik för ökade gröna investeringar även när det innebär att EUs övertro på marknadslösningar och privatiseringar måste omprövas.

Vänsterpartiet har en tydlig politik för att säkra löntagarnas rättigheter. De nya jobb som skapas i den gröna omställningen ska vara trygga arbeten med kollektivavtal och fasta anställningar. Vi vill att även plattformsarbetare ska ses som anställda, vi vill ställa strikta krav på arbetsvillkor, miljö och kollektivavtal vid upphandlingar och vi vill stoppa missbruket av EUs utstationeringsdirektiv som idag används för att ta hit utländska strejkbrytare i konflikten mellan Tesla och If Metall.

EU-valet är en kraftmätning mellan vänster och höger. Det finns en risk att extremhögerns inflytande ökar kraftigt i valet till EUs parlament. En röst på traditionella högerpartier som M, L och KD riskerar att öppna för ett samarbete med extremhögern även på EU-nivå. Det skulle kunna bli förödande för klimatpolitiken, löntagarnas rättigheter och en human asylpolitik.

Jonas Sjöstedt
Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt vill se ett radikalt annorlunda EU.
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Vi lever i oroliga tider. Vänsterpartiet står upp för folkrätten både i Ukraina och Palestina. Vi vill fortsätta ett kraftfullt stöd till Ukraina och skärpa sanktionerna mot Ryssland. Importen av rysk fossilgas till Sverige måste stoppas.

Vill vill öka trycket på Israel för att uppnå en vapenvila, förhandlingar och ett slut på ockupationen av palestinska områden. Om Israel inte går med på vapenvila vill vi att EU inför handelssanktioner mot landet.

Vi är många som längtar efter en ny politik i Sverige för klimatets och välfärdens skull. Men vi behöver inte vänta i två år till nästa riksdagsval. Redan den 9 juni kan vi välja en annan väg i EU-valet. En vänsterframgång i valet bidrar till att hejda extremhögerns framgångar i EU och gör oss starkare inför riksdagsvalet 2026 då vi ska byta regering i Sverige.

Jonas Sjöstedt (V)
Kandidat till EU-parlamentet

Kopiera länk