kommungruppen
Anna och Said

Rapport från KF 24 april -24

Dags för kommunfullmäktige denna kyliga aprilkväll. Här följer en något Vänstervriden sammanfattning av kvällens möte.

Kommunalråden informerar och Matilda Hübinette (KNU) börjar med att informera om att den ekonomiska situationen är tuff för kommunen, men positivt är att skatteintäkterna ökar. Hübinette tar sedan upp det aktuella ämnet eldning i trädgårdar. I Knivsta kan man göra små brasor i sin trädgård, så länge det inte är ämnat för offentligheten.

Thor Övrelid (M) pratar därefter sly och han informerar om att det är tillåtet att elda sly i sin trädgård. En lååång utläggning om sly tar vid och Övrelid informerar om att Naturvårdsverket är vaga i sina formuleringar. Han framhåller dock att kommuninvånarna lugnt kan fortsätta precis som innan, inga nya beslut om eldning av sly i Knivsta.

Frågor från ledamöter

Stadspark till Knivstaborna
Under punkten ledamöternas frågor inleder Christer Johansson (V). Vänsterpartiet anser att samhällsutvecklingsnämnden under den nya majoritetens styre fattat flera beslut som strider mot Agenda 2030 och Parisavtalet. Det senaste är att besluta om att anlägga mer asfalterad yta i form av fler parkeringsplatser i centrala Knivsta.

Christer Johansson april 2024
Christer Johansson

Knivsta har mindre andel skyddad natur 3 procent, som naturreservat, i jämförelse med riket på 12 procent. Knivsta är näst sämst i länet. Vänsterpartiet menar att Knivsta behöver fler parker och naturreservat före fler parkeringsplatser. Johanssons fråga till Samhällsutvecklingsnämndens ordförande Mikael Rye-Danjelsen (KNU) är: Kommer kommunens styre att starta tillkomsten av en stadspark under mandatperioden?

Rye-Danjelsen (KNU) svarar med att definiera vad en stadspark är och berättar att han tänker sig någon form av lekpark vid CIK, till att börja med. Christer Johansson (V) påminner om medborgardialogen, där många har önskat en stadspark.

Resurser till Öppna förskolan
Lotta Wiström (L) ställer nästa fråga. En trygg start i livet är den viktigaste förebyggande insatsen våra barn kan få. Wiström saknar satsning på öppna förskolan. Betyder styrets satsningar på den kommunala förskolan att barnen i öppna förskolan och de fristående förskolorna inte får ta del av satsningen? undrar Wiström. Pierre Jansson (KNU) tillika utbildningsnämndens ordförande svarar att just nu finns inga extra satsningar på öppna förskolan.

Boendeparkeringar
Socialdemokraternas Harriet Swanbergs tur att fråga; Det saknas tillräckligt med parkeringsplatser för de boende i Knivsta som har behov att parkera sina fordon en längre tid än 48 timmar. Frågan till Samhällsutvecklingsnämndens ordförande är; Kommer styret att skapa boende- och långtidsparkeringar för att underlätta för de som flyttat in i lägenheterna i Knivsta centrum?

Rye-Danjelsen (KNU) besvarar ja på den frågan. När, undrar Swanberg och var ska de finnas? En pendlarparkering (som nu planeras) behöver inte finnas mitt i centrala Knivsta, Swanberg förespråkar grönområden istället.

Interpellation

Ungdomars fritid
Under punkten interpellationer inleder Christer Johansson (V). I Knivsta finns det många ungdomar och en hel del av dessa deltar i det rika föreningsliv som fortsätter kämpa trots tuffa villkor. Barn som vill spela fotboll tvingas vänta på grund av brist på planer. Vänsterpartiet förslog i vår budgetmotion för 2024 9 miljoner mer än styret till Kultur och fritid. I UNT angavs att styret lovade att varken satsning på fritidsgård i Alsike, byggande av nya fotbollsplaner eller cykelvägar skulle skjutas på framtiden. Det enda som synts hittills är en summa som sägs vara till för en (1) fotbollsplan 2026. Så frågan till Kultur- och fritidsutskottets ordförande Matilda Hübinette blir: Kommer majoriteten att möta barnens och föreningslivets behov av fotbollsplaner i Mål och budget 2025?

Det är på väg, säger Hübinette, och berättar att det ska utredas. Vad händer med planerna på fotbollsplaner vid Kölängen? frågar Johansson (V). En dialog förs och vi tittar med olika aktörer, säger Hübinette. Vi ska inte hasta iväg och det får ta den tid det tar, fortsätter Monika Lövgren (SD). Då undrar jag, vore det inte roligt om dagens barn och unga kan nyttja nya fotbollsplaner?

Det borde inte vara en konflikt utan en gemensam fråga att anlägga fotbollsplaner i Knivsta, säger Lotta Wiström (L). Britt-Louise Gunnar (S) ger medhåll och tycker att man ska nyttja de planer som finns idag. Låt oss göra det nu och göra det tillsammans, fortsätter Gunnar. Vi håller med!

Revisorernas granskning av Verksamhetsberättelse och årsbokslut 2023
Revisionens ordförande Maria Karlsson redogör för revisionsberättelsen för 2023. Verksamheten i kommunen bedöms ha bedrivit på ett tillfredsställande sätt och med god ekonomisk hushållning. Interna kontrollen har förbättringsmöjligheter.

Verksamhetsberättelse och årsbokslut för Knivsta kommunkoncern 2023
Debatt startar och nedan följer ett spretigt axplock av de synpunkter som framfördes.

Överskottet för Knivsta kommun var 2023 15,8 miljoner kronor och Boo Östberg (C) betonar exploateringsintäkternas bidrag till detta resultat. Här nämner oppositionen, Harriet Swanberg (S), en bristande kompetensförsörjning och att indikatorer visar att medarbetarengagemanget inom kommunens verksamheter minskar. Thor Övrelid (M) poängterar att resultatet för 2023 räddades av exploateringsintäkter som genererades under förra mandatperioden. Utan de enligt styret förhatliga exploateringsintäkterna och en utdelning från bolagen på drygt 20 miljoner hade kommun gått med ett minusresultat på ca 31 miljoner. Vidare ber Övrelid styret att sluta driva oss mot en skattehöjning. (Nu är ju en skattehöjning nödvändigtvis inte alltid en nackdel om skattepengar används klokt, hade jag tillagt om inte jag satt som ersättare utan rätt att begära ordet.)

Britt-Louise Gunnar
Britt-Louise Gunnar

Debatten fortsätter och Peter Bergkvist (MP) efterlyser en VA-strateg inom kommunen, en viktig synpunkt. Socialnämndens verksamheter fungerar bra och det gläder Britt-Louise Gunnar (S) att man nu tillämpar tillitsbaserad styrning, ett beslut som togs i socialnämnden under förra mandatperioden, där Fredrik Rosenbecker (V) var en av de drivande i frågan. Utbildningsnämnden förra ordföranden Bengt-Ivar Fransson (M) belyser behovet av studieförberedande program på gymnasieskolan i Knivsta. Kultur och fritid har prioriterats bort, anser Britt-Louise Gunnar (S). Det är viktigt för ungas mående med en meningsfull fritid. Här håller vi med och det får bli ett bra avslut på kvällens kommunfullmäktige.

 

/Anna Svensson (V)

Kopiera länk