insändare

Ett grönt Knivsta för ungas framtidstro

Införd på UNT Debatt 6 april 2024

Med gång- och cykelvägar, en central stadspark, fler fotbollsplaner och naturreservat vill Vänsterpartiet Knivsta visa på en hoppfull väg framåt.

Pessimismen breder ut sig bland Knivstas ungdomar. Endast 76 procent ser ljust eller ganska ljust på sin framtid. Förra årets resultat från Region Uppsalas stora enkätundersökning ”Liv och hälsa ung” är oroväckande eftersom det är det andra i rad efter pandemiåret 2021 där så pass få Knivstaungdomar uppger att de ser ljust på framtiden för egen del. Det vore så klart önskvärt att alla ungdomar hade gott hopp om sin framtid.

När samma ungdomar får svara på frågan hur de ser på framtiden för världen i stort ökar dessvärre hopplösheten ännu mer. Endast 20 procent uppger att de ser ljust eller ganska ljust på världens framtid, vilket är en minskning med 24 procentandelar sedan 2013, då frågan ställdes för första gången.

Politiker behöver visa ungdomar att de agerar för att förbättra deras villkor, men enligt Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024 misstror 56 procent av alla ungdomar politikers förmåga att lösa samhällsproblem. Klimat- och miljöfrågan är den fråga som är viktigast för ungdomar, enligt samma källa. Därför är det av största vikt att politiker på alla nivåer, självklart även den kommunala, visar handlingskraft för att minska den globala uppvärmningen. Som vänsterpartister i kommunpolitiken är vi övertygade om att kampen mot den globala uppvärmningen behöver genomsyra alla politiska beslut.

Därför ser vi med oro på KNU:s, KD:s och SD:s skrotande av Stadsutvecklingsstrategi 2035. Denna strategi hade ett tydligt hållbarhetsfokus och skapade goda förutsättningar för nya stadskvarter med blandad bebyggelse, olika boendeformer, bilpooler och gång- och cykelvägar.

Gredelby hagar
Gredelby hagar och Trunsta träsk

Vänsterpartiet Knivsta har länge försökt att föra upp klimatet på den kommunala agendan och vi har kämpat för skyddet av kommunens gröna andningshål. Gredelby hagar och Trunsta träsk har blivit kommunalt naturreservat efter initiativ från oss. Vi har fått in hänsynstagande till ekosystemtjänster i styrdokument och vi har drivit igenom en kommunal koldioxidbudget som sätter ljus på hur Knivsta kommun och Knivstaborna kan bidra till Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till en siffra under två grader.

Vi vill fortsätta att ta fram politik som gynnar barn och ungdomar och som bidrar till minskningen av den globala uppvärmningen. Därför kräver vi att koldioxidbudgeten ska följas upp. Vi tror också att en cykelväg längs 255:an mellan Vassunda och Uppsala skulle minska utsläppen av växthusgaser genom att underlätta cykelpendling. Region Uppsala har erbjudit sig att medfinansiera en sådan cykelväg, men partierna i Knivsta med makt att starta detta projekt visar inget intresse. Varför undrar vi.

Vänsterpartiet Knivsta vill också inrätta fler kommunala naturreservat och efter Ängbyskogen står Kölängsskogen näst på tur. Sist men inte minst är Vänsterpartiet pådrivande i frågan om att äntligen uppföra en stadspark i centrala Knivsta och fler fotbollsplaner på Kölängen, något som kommer att minska behovet av transporter till fotbollsplaner längre bort. Länsstyrelsen har sagt ja till den första av dessa planer, men företrädare för de styrande partierna är ointresserade. Även här undrar vi varför.

Knivsta - GUSK
Upplandscupen 2023 foto Oscar Larsson

När KNU, KD och SD i Knivsta så glatt kastar kommunens klimatvänliga utvecklingsstrategi överbord vill vi påminna om kommunens vision för 2025 som antogs 2013: ”Knivsta – där framtiden bor”.

Låt oss vara den del av tillväxtregionen Stockholm-Uppsala, som vi sa att vi ville vara. Låt oss arbeta för det ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara samhälle som vi önskade oss då. Och låt oss göra detta med sammanhållna gröna stadsplaner med tydligt hållbarhetsfokus som tas fram i dialog med medborgarna.

För oss vänsterpartister är det fortfarande den bästa utvecklingsstrategin och förhoppningsvis är det så vi skapar framtidstro och återfår ungdomarnas förtroende.

Christer Johansson
gruppledare (V) Knivsta

Anna Svensson
ersättare (V),kommunstyrelsen, Knivsta

Johanna Schalk,
ersättare (V), bygg- och miljönämnden,  Knivsta

Kopiera länk