kommungruppen
Anna Svensson 21 mars -24

Rapport från KF 21 mars 2024

Kvällens kommunfullmäktige bestod mest av interpellationer och beslut om ett antal motioner. Här kommer en liten sammanfattning av det som vi uppfattat som mest intressant.

Kommunalråden informerar
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) informerade om möten med lokalpolisen och en region- och kommunträff med landshövdingen. Hon berättade vidare att ekonomin är fortsatt osäker och pekar på negativt resultat. Matilda avslutade med att berätta om en halvdag för politiken att möta företagare. En halvdag som avslutades av Anna-Lena Holmström från Svenskt Näringsliv.

Thor Överlid (M), andre vice ordförande i KS, informerade om den av KS tillsatta beredning som jobbar med att ta fram en ny Vision för kommunen. En vision i vilken alla fullmäktiges partier deltar och som sträcker sig till 2040.

Ledamöters frågor
Harriet Swanberg (S) frågade ordförande i UN Pierre Jansson (KNU) om kommunens egna gymnasieskola kommer få tillgång till ändamålsenliga lokaler under året?
Svaret var att det jobbades med frågan och att Pierre hoppades på ett beslut på nämnden den 7 maj.
Harriet tackade för svaret men önskade att det efter över ett års arbete borde ha kommit längre.

Interpellationer
Äldreboenden
Platser på äldreboende i framtiden var  först ut och Britt-Louise Gunnar (S) fick svar av Oscar Hane (KD).

Medborgardialoger
Den andra interpellationen för kvällen handlade om kommunen utvecklat eller avvecklat medborgarinflytande. Detta då det står att läsa på knivsta.se att kommunens medborgarpanel är pausad.
Harriet Swanberg (S) fick svar av Matilda Hübinette (KNU) i vilket Matilda mer kritiserade den tidigare majoriteten, att inte lyssnat på de få kritiska rösterna, än svarade hur det nya styret utvecklat medborgardialogen.
Flera ledamöter turades om att förklara att medborgardialog inte är att alla kan få som de vill, vilket Anna Svensson (V) tydligt förklarade i avslutet på sitt inlägg: ”SKRs beskrivning av medborgardialog anger att varje medborgardialog behöver formas så att fråga, styrning, dialog, kommunikation och utvärdering ingår.
Under nuvarande styre är det få medborgardialoger som lever upp till detta. Tack!”

Anna Svensson 21 mars -24
Anna Svensson 21 mars -24

Trots alla inlägg i liknande riktning avslutade Matilda debatten med att besvara Harriets fråga: “Har det nuvarande styret några som helst ambitioner att utveckla och
systematisera medborgardialog och samverkan med civilsamhället?”, med ett rungande JA.

Svar på motion om självkörande minibussar
Peter Bergkvist (MP) har motionerat om att Knivsta borde sondera möjligheten att bli testkommun för anropsstyrd kollektivtrafik med självkörande minibussar.
Efter en lång och intensiv debatt inklusive votering fick motionen avslag med minsta möjliga majoritet.

Övriga motionssvar
Motionen om hållbart resande till arbetet från MP avslogs, efter kort debatt, av fullmäktige. Reservation från MP och V.
Fullmäktige biföll motion från (MP) om hönshållning inom detaljplanerat område och ansåg motion om sökbarhet och tillgänglighet på webbplatsen från (L) som besvarad.

Interpellation om försenade detaljplaner på AR
Boo Östberg (C) frågar varför styret avvaktat med nytt beslut om detaljplan till vite utgick för företag vars tillfälliga bygglov gått ut.
Svaret blir som tidigare från nuvarande styre, denna gång via Mikael Rye Danjelsen (KNU) som valde att skylla på vad som hänt innan valet 2022.
Christer Johansson (V) för fram följande i slutet av sitt inlägg: ”Ni i det nya styret har stolt stoppat utlovade byggplaner, kastat Stadsutvecklingsstrategin i papperskorgen och pausat Medborgardialogen. Utan att ersätta framtidsplaneringen med något övergripande dokument.
Vänsterpartiet har hela tiden tagit dessa styrdokument på fullt allvar. Under flera år deltog många olika kompetenser för att i dialog med politiken ta fram dessa dokument.
Men nu har vi fått ett politiskt styre som tror sig veta bäst själva och glatt kommer med glada utspel mitt i processen med att jobba fram en ny Vision och Översiktsplan. Konsekvenserna börjar nu bli tydliga.
Om styret fortsätter med frimärkslösningar utan att se till någon helhet är jag och många med mig oroliga över Knivstas framtid.”
Det är dags för nuvarande styre att ta ansvar för sina egna beslut eller brist på desamma och stå för konsekvenserna.

Christer Johansson 21 mars -24
Christer Johansson 21 mars -24

För att se hela mötet går det bra på kommunens webbplats

Sammanfattat av Christer Johansson, gruppledare.

Kopiera länk