insändare
thunman dec 23

Gratis skolfrukost föreslås: ”Nödvändigt i dagsläget”

Införd på UNT.se den 20 dec 2023

Gratis frukost eller inte i skolorna? Frågan delar politikerna i Knivsta. ”Det behövs nu när flera familjer fått sämre ekonomi och det kan ge en lugnare skolmiljö”, anser Christer Johansson (V).

De elever som UNT har pratat med anser att det kan vara en bra idé.

– Ja, jag skulle gärna äta frukost i skolan eftersom vi börjar ganska tidigt och det är ont om tid på morgonen. Sedan är det långt till lunchen, och kiosken är inte alltid öppen så då hade det varit bra att börja dagen med en frukost, svarar Maja Duffy, 13, elev på Thunmanskolan.

Maja
Maja Duffy / Foto: Maria Lindblom

”Jag skulle gärna äta frukost i skolan istället för hemma. Det skulle vara bra för alla eftersom många blir trötta på förmiddagarna när de inte har hunnit äta frukost och det kan bli lite kaos i klassrummet”, säger Maja Duffy, 13.

15-åriga Elias Andersson är mer tveksam.

– Jag kanske skulle äta frukost i skolan om det var gratis. Men det beror på. Skollunchen är inte alltid jättegod. Om det var bra frukost skulle jag äta i skolan, annars skulle jag äta hemma, säger han.

Samtidigt tror han att det finns några i skolan som skulle ha nytta av att få frukost.

– Ja, jag tror att några skulle behöva äta för att bli piggare. Vi har en cafeteria där det inte är jättedyrt, men det kostar ändå så jag tror det finns några som skulle äta om det var gratis. Elias Andersson

Elias
Elias Andersson / Foto: Maria Lindblom

Elias Andersson, 15, är elev på Thunmanskolan. Han är tveksam till att äta gratis frukost i skolan, men tror att en del elever skulle behöva det.

Christer Johansson och hans partikollega Maria Fornemo (V) är de två politiker som har lämnat in förslaget om att skolorna i Knivsta ska dela ut gratis frukost.

– Rektorer i exempelvis Västmanland som har frukost i sina skolor säger att de har fått en lugnare miljö, mindre skadegörelse i skolan, ökad studiero och bättre skolresultat. Så det finns en hel del positiva effekter om eleverna får en lugn start på skoldagen, säger Christer Johansson, som tidigare arbetat som ungdomskonsulent.

Kaffe
Christer Johansson häller upp kaffe till Isabella Gwardiak, produktionsledare inom måltidsverksamheten i Knivsta kommuns skolor. / Foto: Maria Lindblom

Men i kommunstyrelsen röstade majoriteten häromdagen emot motionen. Förslaget blev att kommunfullmäktige ska avslå motionen.

Enligt kommunens undersökningar så äter de flesta eleverna i Knivsta frukost hemma. Dessutom skulle det bli för dyrt enligt den tjänsteskrivelse som ligger bakom beslutet. Att ge alla elever frukost skulle kosta mellan 9 och 12,5 miljoner kronor.

Ilona
Riksdagsledamot Ilona Szatmari Waldau (V) besökte Thunmanskolan i Knivsta. ”I riksdagen har vi lagt ett förslag om att alla kommuner som serverar skolfrukost ska få statsbidrag för det, så det behöver inte bli dyrt för kommunerna”, säger hon. Foto: Maria Lindblom

Men Christer Johansson och riksdagsledamot Ilona Szatmári Waldau (V), som denna dag besöker måltidspersonal i Thunmanskolan, ger inte upp.

– Vår tanke är att man ska undersöka hur stort behovet är i Knivsta. De som yrkat på avslag har inte tagit hänsyn till de få barn (cirka 10 procent) som behöver få frukost i Knivsta, utan man har räknat med att alla ska äta, vilket förstås blir dyrt. Vi tror verkligen att detta är nödvändigt i dagsläget när kostnaderna skenat och en del familjer blivit fattigare, säger Christer Johansson.

Maria Lindblom

Kopiera länk