kommungruppen
Christer Johansson

Rapport från KF 28 september 2023

 Kommunalråden informerar
Höstens första kommunfullmäktige inleds med information från kommunalråden. Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) börjar med att informera om våldsdåden som sker i våra närområden, i natt ett tragiskt dödsfall i en kommun nära oss. I Knivsta har vi ett arbete som pågår för att förebygga brott, bland annat har vi sedan några år tillbaka en uppsökande grupp inom kultur och fritid, i syfte att öka tryggheten och förebygga våld i vår kommun.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Thor Övrelid (M) informerar om RUS – Regional utvecklingsstrategi, en länsstrategi för Agenda 2023. Ett framtida Vårdcentrum i Knivsta är en del som behandlas inom ramen för detta arbete.
Överlid pratade även om svar från ungdomar i Liv och hälsa ung där vi fick höra att ungdomar i Knivsta mår allt sämre. Så här svarar ungdomarna om framtidstron för världen i stort 2019.

Ur Liv och Hälsa ung 23
Ur Liv och Hälsa ung 2019

Ledamöters frågor
Med tanke på våldet och nattens (onsdag) explosion frågar Lotta Wiström (L) Matilda Hübinette (KNU) om Knivsta kommun är redo vid ett eventuellt attentat eller skjutning? Har Knivsta kommun en handlingsplan vid sådan händelse? Hübinette svarar att kommunen har en handlingsplan och ett kontinuerligt arbete med bland annat en tjänsteperson i beredskap och trygghetsvärdar i vissa områden. Viktig fråga ställd av Wiström, som kommunen säkerligen behöver fördjupa sig än mer i.

Mål och budget 2024
Nu till kvällens långkörare och mest intressanta del, Mål och budget 2024 med plan för 2025-2027. Debattdags! Matilda Hübinette (KNU) inleder med att informera om att det är en tuff ekonomisk situation och garderar sig redan i anförandet med att konstatera att oppositionspartierna säkert tycker att situationen inte är lika tuff. (Men jodå, det vet vi, men vi har andra förslag.) Skola, förskola, vård, stöd och omsorg är viktigast i styrets budget. Mimmi Westerlund (KD) vill ”inte satsa utan tycker att andra saker går före”. En affärsmässighet vill vi ha avseende centrum för idrott och kultur – CIK, säger Westerlund (KD).

Thor Övrelid (M) vill ha ett ”Knivsta – en plats att växa på”, stora satsningar på förskolan. Även parker vill (M) satsa på – ”tryggt och snyggt”. Inte en krona tas ur utjämningsreserven och ingen skattehöjning, säger Övrelid.

Centerpartiets Boo Östberg har en budget med satsningar på bland annat modern landsbygd och en levande småstad. Förskola och skola är prioriterade områden och (C) vill ställa om till ett smartaste arbetssätt. Krångelombudsman, en sådan vill (C) ha. En intressant titel, måste man väl säga.

Harriet Swanberg
Harriet Swanberg

Harriet Swanberg (S) påpekar att byggnationen helt har stannat av och hon konstaterar att det är tufft för alla. Ingen skattehöjning säger Swanberg och tycker att man ska använda Knivsta kommuns resultatutjämningsreserv. Satsningar på förebyggande arbete, skolvärdar, socialpedagog och elevhälsan bland annat. Även satsningar på fritid och kultur vill (S) se och hyra avsatt till CIK. Ingen styrning avseende hållbarhet i styrets budget, tycker Claes Litsner (S). Britt-Louise Gunnar och (S) vill värna personalen och öka friskvårdsavtalet. Mycket samma tänk som Vänsterpartiet Knivsta har, föga förvånande. Vi kommer till Vänsterpartiet lite senare… det bästa till sist!

Liberalerna och Lotta Wiström vill ge invånarna en sund utveckling och vill fokusera på miljön, skola, vård och omsorg. Kultur och bibliotek vill (L) satsa på och ett arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det extra statsbidraget på 13 miljoner vill (L) lägga på skolan. Att satsningar behövs på kultur håller Vänsterpartiet fullkomligt med om.

Miljöpartiets Peter Bergkvist saknar klimatstrategiska förslag från styret och vill att Knivsta ska nå klimatmålen och rusta Knivsta för kommande klimatförändringar. Bergkvist vill bevara grönområden i Knivsta, gynna den biologiska mångfalden och bygga hållbart. Mycket bra där (MP), vi håller med om mycket.

Nu är vi ändå framme vid det bästa; Christer Johansson (V) påtalar vikten av satsningar på barn och unga och tycker att styrets satsningar på unga är otillräckligt. Vänsterpartiet vill satsa 9 miljoner mer än styret på barn och unga, satsningar på ungdomsverksamhet, kulturskola, bibliotek och föreningsliv. Ett samhälle som är bra för barnen är bra för alla. Vi vill att Kommunfastigheter fortast möjligt börjar planera för fotbollsplaner vid Kölängen, eller annan lämplig plats. Hållbarhet är viktigt, tycker Johansson (V), och vill satsa på fri kollektivtrafik för Knivstas unga, cykelväg längs 255:an mellan Vassunda och Uppsala samt uppföljning av Knivsta kommuns koldioxidbudget. Vi i Vänsterpartiet vill se fler lärare och vuxna i skolan och medel finns avsatta för gratis frukost i skolan i vår budget.

Christer Johansson
Christer Johansson

Vi kommer osökt in på bostadsbyggandet och Christer Johansson (V) undrar var unga och nyinflyttade till Knivsta ska bo, när styret beslutat att stoppa all byggnation. Här anger Oscar Hahne (KD) att det finns 50 lediga lägenheter just nu i Knivsta kommun, vi behöver inte bygga lägenheter vidhåller Hahne. Christer Johansson (V) kontrar med att det finns många villor till salu just nu i Knivsta kommun, behöver vi bygga villor då?

Avslutning
Besluten tagna i kommunfullmäktige hittas in sin helhet på Knivsta kommuns hemsida inom kort. För dig som är nyfiken på Vänsterpartiets förslag till Mål och budget 2024 så finns det om du följer länken.

Det blev en lång kväll och alla punkter hanns inte med. Presidiet sätter punkt kl 00.00.

 

Anna Svensson (V)
ersättare i KF

Kopiera länk