insändare
Bostadsbidrag

V: Fler ska ha rätt till mer bostadsbidrag

Klipp ur Sydsvenskan den 25 september 2023 07:08

Vänsterpartiet föreslår i sin skuggbudget att bostadsbidraget höjs och att fler ska kunna söka det.

– Det är ett bidrag som behöver reformeras, säger partiets talesperson Isabell Mixter.

480 000 fler hushåll skulle kunna ansöka om bidraget med förslaget, enligt Vänsterpartiet. Arkivbild.

Vänsterpartiet föreslår 2,4 miljarder kronor på att utöka bostadsbidraget i sitt alternativ till regeringens budget för 2024.

– Bostadsbidraget är träffsäkert för att rikta sig till personer som har låga inkomster och behöver hjälp att ta sig igenom krisen, säger Isabell Mixter, som är V:s talesperson för ekonomisk familjepolitik.

Det var dubbelt så många människor 1997 som fick ta del av bidraget jämfört med i dag, enligt siffror från Försäkringskassan. Vänsterpartiet ser satsningen som ett sätt att ”rätta till det”.

Bland annat vill partiet höja gränsen för hur mycket man kan tjäna och hur dyr hyran får vara för att ha rätt till bostadsbidrag.

– Det är ett bidrag som behöver reformeras. I och med att man inte höjt det i takt med löner och hyresutvecklingen så blir det ständigt färre personer som får ta del av det, säger Isabell Mixter.

Partiet vill även att bidraget ska bli högre. För ett hushåll med två barn föreslås att maxbeloppet höjs från 4 200 kronor till 6 600 kronor.

Vänsterpartiet anser också att fler vuxna ska kunna ansöka om stöd för att betala hyran. I dag omfattas barnfamiljer, unga under 29 år, personer med sjuk- eller aktivitetsersättning och pensionärer.

– Vi gör helt andra prioriteringar än regeringen som satsar på höjt rot- och rut-avdrag. Vi prioriterar de hushåll som har en svag ekonomi.

Kopiera länk