insändare
Ylva Dahlström

Vad är det politikerna inte förstår?

Insändare i UNT den 13 augusti 2023.

”Hälsans väg” längs länsväg 255 är ett enastående infrastrukturprojekt och varför Knivsta kommun vill skjuta på vägplanen är mycket svårt att förstå, skriver Ylva Dahlström.

2018 beslutade Region Uppsala att bygga gång- och cykelvägen längs väg 255 mellan Flottsund och Vassunda. Att Knivsta kommun nu vill skjuta på vägplanen från 2024 till 2026 (UNT 4/8) är mycket svårt att förstå.

”Hälsans väg” är ett enastående infrastrukturprojekt och vi har alltid haft medhåll och hejats på av kommunerna Knivsta och Uppsala, länsstyrelsen, Upplandsstiftelsen, föreningsliv, företagare och närmare 5 000 invånare i vår namninsamling.

Vi hoppas nu på regionpolitikerna. Det är lätt att inse vilken stor nytta en gång- och cykelväg skulle innebära:

  • Trygg och trafiksäker framkomlighet för alla åldrar under alla årstider.
  • Cykel- och elcykelpendling till Uppsalas största arbetsplatser som ligger i anslutning till Dag Hammarskjölds väg möjliggörs.
  • Förutom trafiksäkerhet får man förbättrad folkhälsa, mindre bilbehov, miljövård, landsbygdsutveckling, samt lokalturism i ett vackert och kulturhistoriskt intressant landskap.

Även Trafikverket lyfter i sin åtgärdsvalsstudie gång- och cykelvägen längs 255 som första prioritet bland Knivsta kommuns cykelvägsbyggen. Trafikverket påpekar att trafikmängden förväntas öka på vägen och anser att det är angeläget med byggstart i närtid, utan väntan på annan infrastruktur som trafikplatser, påfarter, broar etc.

Men det finns en möjlighet att starta tidigare, enligt tjänstemän på regionen: Knivsta kommun och Region Uppsala skulle kunna ansöka om så kallad förskottering och låna ut en summa till Trafikverket.

Gamla Stockholmsvägen
Gamla Stockholmsvägen mellan Knivsta och Uppsala är smal, slingrig och olycksdrabbad. Men den anses också vara en av länets vackraste vägar.
Foto: Rolf Hamilton

Ylva Dahlström,
ordförande i föreningen ”Gruppen för cykel- och promenadväg utmed Gamla Stockholmsvägen, väg 255”

Kopiera länk