föreningen
Efter infarkten

Akademiska har sjukvård i världsklass, också

Krönika från tidningen ”Vänstern i Knivsta”

Svensk sjukvård befinner sig i kris och Akademiska sjukhuset är inget undantag. Vi får ständigt larmrapporter om långa köer, brist på såväl vårdplatser som personal. Men det finns också ljusglimtar.

I mitten på januari vaknar jag med kraftig smärta i bröstet. Tack vare ett rådigt handlande av min hustru blir jag hämtad av en ambulans i vilken det konstateras att jag fått en hjärtinfarkt. Efter en mycket snabb resa med påslagna blåljus möts jag på akuten av ett helt team med hjärtspecialister.

Lugnt och tryggt tas jag om hand och genomgår två ballongsprängningar i mitt vänstra kranskärl. Under de följande två dygnen på hjärtintensiven hinner jag komma i kontakt med flertalet medarbetare som sköterskor, läkare, psykolog och fysioterapeut. Alla med fullt fokus på att följa upp att jag inte får något återfall och förbereda för uppföljningar på kortare och längre sikt.

Jag kom även i kontakt med elever från universitetet och forskare som jobbar med ett stort internationellt hjärtforskningsprojekt. Så helt ofrivilligt har jag nu fått ta del av en offentligt driven vård som genom deltagande i tidigare forskning och utbildning gett mig och många fler ett bättre fortsatt liv. Min förhoppning är att vi i framtiden får se färre privatiserade vårdgivare och istället mer samverkan mellan universitet och den offentliga vården.

Christer Johansson
Christer Johansson

Christer Johansson
Gruppledare Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk