Förebygg förebyggandet
Krönika av Fredrik Rosenbecker publicerad i ”Vänstern i Knivsta” maj 2023.
Förebyggande arbete är viktigt och nödvändigt, vare sig det gäller att förebygga våldsbrott, psykisk ohälsa, arbetsplatsskador eller annat. Att hävda detta är att slå in en öppen dörr. Men det finns en annan dörr, bakom vilken en del invanda politiska föreställningar sätts i fråga. Sådana dörrar är aldrig lika öppna.
Både internationella och svenska studier visar att det finns en ojämn fördelning av mental hälsa beroende på socioekonomisk status. Värst är det i de fattigaste områdena. Detsamma gäller skolresultat, våldsbrott, livslängd och en rad andra områden. Den kanske största studien i vår tid undersökte
* Tilliten mellan människor
* Förväntad livslängd
* Barnadödlighet första levnadsåret
* Övervikt
* Mental hälsa
* Utbildningsnivå
* Tonårsgraviditeter
* Självmord
* Andelen fängslade
* Social rörlighet
för länder med utvecklade ekonomier och fann ett starkt orsakssamband med graden av ekonomisk ojämlikhet.
Överallt klarade sig jämlika samhällen bättre och inte bara det, i mer jämlika samhällen har alla det bättre, från fattig till rik. Det omvända gäller förstås också mer ojämlika samhällen, vilket är precis vad Sverige år för år sedan decennier tillbaka blivit. Med större ojämlikhet följer ojämlikhetens problem. Man kan försöka maskera ojämlikhetens problem med förebyggande åtgärder, eller så kan man lägga grunden för ett mer jämlikt samhälle. Med en politik som vänder utvecklingen och gör Sverige mer jämlikt igen kan vi få ett bättre samhälle, ett tryggare samhälle och ett friskare samhälle där människor litar på varandra. Det är inte raketforskning, men det är samhällsforskning.
På 1 maj i år som alla år gör vi ett nytt försök att öppna dörren mot en bättre framtid. Alla ska ha råd!
Fredrik Rosenbecker
Sekreterare Vänsterpartiet Knivsta