föreningen
Villkor för vårdpersonalen

Bättre villkor för vårdpersonal

Undersköterskan och ledamoten i regionfullmäktige, Jenny Parkert, skriver om behovet av fler anställda kollegor, högre löner och en bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen.

Att arbeta i vården – som undersköterska – är det mest givande man kan göra, men det ger inte mycket i plånboken. Villkoren kämpar vi för varenda dag. Oavsett om vi arbetar i äldreomsorgen eller sjukhus så vill vi att de vi tar hand om ska ha en dräglig vardag. Vem ser till att vi har ett drägligt arbetsliv?

Vi ser till att de som vi vårdar får det de behöver för att bli friska, eller bara en bra dag. Förhoppningsvis hinner vi också ge den ömsinta klappen på kinden, men det är inte varje dag. En bra dag är när vi hunnit ge dem det lilla extra, det där som ger oss ett leende tillbaka. Det är när vi har tid att sitta ner och lyssna. Tyvärr så är det fler stressiga dagar där vi bara känner av frustrationen av att hela tiden vara på språng…till slut vet vi inte var vi är på väg.

Vi får höra att det ska sparas, men vi ska utföra samma proffsiga vård. Vi ska arbeta hårdare. Personalen skriker på hjälp och avdelningscheferna förstår vårt perspektiv, men kan inget göra. Ovanför sig har de chefer och politiker som bara ser allt i kostnader och besparingar. Vi måste utveckla dialog och samarbete, från politikerna ner till dem son vet bäst – de som vårdar. Att ta hand om människor måste få kosta. Spara på rätt ställe. Bara hyrpersonalen under 2022 kostade 300 miljoner kronor. Samtidigt som avdelningar stod stängda på grund av brist på personal.

Jenny Parkert
Jenny Parkert

Vad många politiker inte förstår är att för att få bättre arbetsmiljö, mer personal och därmed bättre villkor så måste det få kosta. Det räcker inte med att få en bok om pandemin. Den behöver vi inte bli påmind om. Vi lär inte glömma den ändå. Var är ni som klappade händerna? Var är ni nu? Tror ni att era applåder gav oss högre löner? Bättre arbetsmiljö? Bättre villkor?

Nej, vad vi behöver fler medarbetare – så att vi slipper stressen – det betyder att vi måste få fler anställda kollegor som ser det givande med att ta hand om människor. Hur? En del av det är högre löner och bättre löneutveckling. Hållbara arbetstider så att vi får vår vila och orkar arbeta ett helt arbetsliv.

Jenny Parkert
undersköterska och
ledamot i regionfullmäktige

Kopiera länk