Christer Johansson

Rapport från Kommunfullmäktige 2 februari 2023

Dags för årets första kommunfullmäktige och en agenda med mycket valärenden. Besluten av dessa hittas i sin helhet på Knivsta kommuns hemsida inom kort. För Vänsterpartiets del valdes Johanna Schalk (V) till ledamot i valberedningen och Johan Jansson (V) lekmannarevisor och/eller suppleant i flera av kommunens bolag. Bra val!

Kommunalråden informerar
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) inleder med att informera om att ekonomin kommer att vara en rejäl utmaning och det nya styret kommer att prioritera kärnuppgifterna i kommunen.

Matilda Hübinette
Matilda Hübinette och KF:s presidium

Oppositionsrådet Thor Övrelid (M) fortsätter med att informera om att en förstärkning av det generella statsbidraget till kommuner och regioner är att vänta. För Knivstas del medför detta ett tillskott till kommunen, huruvida det räcker är en annan sak. Thor fortsätter att informera om att Skogshusen i Alsike är det första byggnadsprojektet i kommunen som färdigställts baserat på den nya arkitekturpolicyn, och att arkitekturen stämmer med gestaltningen. Thor är mycket nöjd och vi i Vänsterpartiet är i högsta grad benägna att hålla med.

Interpellation om medborgardialog
Christer Johansson (V) började med att gratulera kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (KNU) till framgångarna i valet och önskade henne lycka till i det stora och viktiga arbetet hon har framför sig.

Christer hänvisar till Sveriges kommuner och regioner, SKR:s definition medborgardialog. Medborgardialoger anordnas i frågor som är påverkbara och där beslutsfattare är påverkbara. Fråga och målgrupp ska vara tydligt definierad liksom påverkbarheten. Dialogen ska ske systematiskt och resultatet ska användas. Det är också viktigt att resultatet redovisas till deltagarna i dialogen.

Informationsmöten, partipolitiska dialoger, brukardialoger, kommunikation och marknadsföring är däremot inte medborgardialog enligt SKR, poängterar Christer.

Knivsta kommun firar detta år tjugoårsjubileum och är en fantastisk kommun att bo och leva i, en av landets tryggaste kommuner med en välmående befolkning och massor av natur runt hörnet. Men det finns ju utmaningar också med en minst sagt orolig omvärld med ett brutalt krig, stigande energipriser, en hög inflation, höjda räntor och ett klimathot som ständigt påverkar många Knivstabors vardag.

Något som det inte pratas lika högt om är medborgarnas minskade intresse att delta i valet av de som ska ansvara för kommunens framtid. Drygt 2 000 Knivstabor avstod från sin möjlighet att påverka valresultatet. Desto mer glädjande konstaterar Christer ett högt deltagande i kommunens medborgardialoger under den gångna mandatperioden. Svarsfrekvenserna har legat mellan 88 och 93 procent. Då dessutom resultaten viktades beträffande ålder, kön och bostadsområde för att ge en så rättvisande bild som möjligt, blir det resultat som går att lita på.

Christer nämner exemplet med medborgarpanelens fråga om Trafikstrategins prioritering angående gång-, cykel- och kollektivtrafik före biltrafiken, svarade 70 procent att de höll med i grader från mycket hög grad till medelhög grad.

Efter att förvaltning och politik, i dialog med SKR, jobbat med modellen för Knivstas medborgardialog under drygt två år beslutade ett enigt Kommunfullmäktige i juni 2021 om ”Knivsta kommuns Policy för medborgardialog”. Christer  konstaterar vidare att: ”Medborgardialog är ett komplement till den representativa demokratin och ger medborgare möjlighet att delta och påverka även mellan valen till kommunfullmäktige. Knivsta kommuns policy för medborgardialog är vägledande i arbetet med att stärka invånarnas inflytande och delaktighet i utvecklingen av Knivsta kommun. Policyn fastställdes av kommunfullmäktige i juni 2021.”

Christer frågar: Kommer minoritetsstyret KNU och KD med stöd av SD att fortsätta jobba med Knivstas ”Policy för medborgardialog” under de kommande åren?

Mathilda Hübinette (KNU) svarar att nya styret kommer att arbeta vidare med medborgardialog. Hon säger att styret kommer att analysera tidigare dialoger och bland annat hur medborgardialogernas svar togs om hand av politiken. Hon har hört medborgare som skickat in synpunkter och inte upplevt att de blivit lyssnade på.  Efter analyser kommer  förbättringsförslag och styret ser över detta just nu. Christer (V) konstaterar att de är eniga på vikten om att det finns medborgardialoger. Christer ser gärna fler unga och även medborgare från landsbygden som deltagare i Medborgarpanelen.

Men efter enigheten blir Christer oroligare när han hör att det nya styret ska analysera ”hur politiken tar hand om de svar och synpunkter som kommer från medborgarna”. Är det modellen eller hur styret uppfattar att utvalda medborgares svar tas om hand som ska analyseras? undrar Christer, men får egentligen inget svar mer än att allt ska analyseras.

Debatten fortsätter med fler ledamöter
Claes Litsner (S) poängterar att det behövs ett systematiskt arbetssätt med medborgardialog. Claes kompletterar med att leta efter eventuella fel under förra mandatperioden inte för arbetet framåt. Lotta Wiström (L) håller med Claes om att utveckling av medborgardialogen är det viktiga, men undrar hur medborgardialogen de facto kommer att se ut under mandatperioden. Matilda Hübinette (KNU) refererar till den korta tiden nuvarande styre funnits och ber att få återkomma med hur medborgardialogerna kommer att se ut framåt. Översiktsplanen som ska tas fram under perioden kommer i alla fall vara föremål för medborgardialog på nåt sätt, säger Lennart Lundberg (KNU). (Ja, det förutsätter vi i Vänsterpartiet.)

Harriet Svanberg (S) poängterar även hon det viktiga med medborgardialog och undrar också hur lång tid analysen av medborgardialogen ska ta. Britt-Louise Gunnar (S) frågar vidare hur medborgarna ska få inflytande över arbetet med översiktsplanen. Matilda Hübinette (KNU) kan i nuläget inte ge ett tydligt svar. Christer Johansson (V) tackar för debatten.

tack för debatten
tack för debatten

Anmälan av motioner
Kommunfullmäktige fick motta ett antal  intressanta motioner med teman som kommunens hemsida  och tillgänglighet (L), hönshållning (MP), hållbart resande till arbetsplatsen för kommunanställda (MP) samt Knivsta som testområde för anropsstyrda självkörande eldrivna minibussar (MP). Det ni…

Avslutning
I väntan på att dessa motioner bereds och återkommer till KF hoppas vi i Vänsterpartiet på fler intressanta debatter på kommande sammanträden. Mötet avslutas efter ett, som vanligt, bra jobb av kommunfullmäktiges presidium.

Anna Svensson
Anna Svensson

Sammanfattat av
Anna Svensson (V)
ersättare Kommunfullmäktige

Kopiera länk