Christer Johansson i talarstolen

Sammanfattning från fullmäktigemötet 24 nov

Efter det sedvanliga uppstartsförfarandet får vi revisorernas kommentar till kommunens delårsbokslut som, för första gången under mandatperioden, visar på ett positiv resultat som överstiger budget även när exploateringsvinsterna räknats bort. Det prognostiserade resultatet för helåret uppgår till 79,6 miljoner, vilket är 45,3 miljoner bättre än budgeterat.

Socialnämndens förvaltning prisas från talarstolen av ett flertal politiker.

Mikael Rye- Danjelsen (KNU) pratar om samhällsutvecklingsnämndens ekonomi, där vindkraftverket lyfts upp som en blivande positiv ekonomisk post. Det utlovas återblick och jämförelser i majoritetens budgetförslag senare ikväll.

Bengt- Ivar Fransson börjar med att tacka alla som arbetar inom skola och förskola samt förvaltningen till deras fantastiska insatser.

Slutligen så godkänns delårsbokslutet och vi går vidare till ett antal olika val som bordlades under förra fullmäktige.

Valfrågor
Vid valet av Samhällsutvecklingsnämnden så fortsätter det som det slutade sist, där den nya majoriteten, som enligt oppositionen vill inskränka insyn för de minsta partierna trots KNU:s egna långvariga prat om behov av samma insyn, yrkar på att minska storleken på nämnden till 7+3, från 9+5. Hela oppositionen yrkar på att nämndens storlek bibehålls. Efter votering så vinner majoritetens förslag med 16 röster mot 15. Samtliga 15 ledamöter i oppositionspartierna reserverar sig mot beslutet!

Med den nya storleken så kommer den nu väldigt mansdominerade nämnden under nästa mandatperiod ledas av Mikael Rye- Danjelsen (KNU).

Efter att en massa ombud till olika årsmöten, årsstämmor och styrelser där kommunen har representation valts så hägrade en paus för mat och kaffe innan denna kommunfullmäktiges höjdpunkt, budgetdebatten för 2023!

Fotnot: Då majoriteten (KNU, KD och SD) sitter till höger sett från presidiet bildar de högerkanten, och oppositionens partier sitter till vänster bildar de vänsterkanten under kommunfullmäktige.

Mål och budget 2023 – Allmän debatt
Bollen startar hos Matilda Hübinette (KNU) som yrkar bifall till majoritetens budgetförslag. En tuff ekonomisk när-framtid leder till att kommunens kärnuppgifter prioriteras och annat behöver stå tillbaka de närmaste åren. En sund stadsbyggnad, trygg förskola och skola med goda kunskapsresultat, vård och omsorg med kvalité samt en kommun som säkrar en ekonomisk balans var de fyra huvudmålen som presenterades.

Från vänsterkanten togs bollen emot av Harriet Swanberg (S) som presenterade deras skuggbudget med hjälp av en Powerpointpresentation. Ett tufft ekonomiskt läge ger en balansräkning på 2,7 Mkr, vilket motsvarar 0,2%. Prioriteringar i förskolan med 5 Mkr mer jämfört med majoritetens budget, och 6,4 Mkr mer inom socialnämnden till bland annat förebyggande verksamhet. 1,2 Mkr mer till kultur och fritid presenteras också i deras budget. Efter en snygg passning på vänsterkanten hamnar bollen hos Thor Överlid (M). Skarp kritik mot majoritetens tystnad efter valet och den otroligt sena budgetpresentationen. En tidigare kritik mot Moderaterna från KNU angående exploateringstakten tas upp med hänsyn till att majoritetens budget inte minskar denna takt i sitt förslag. En brytning av Monica Lövgren (SD) från högerkanten för att berätta om deras motsättning till fyrspårsavtalet och målet med 50-60 tusen invånare i ett framtida Knivsta. I resten av sitt tal tar hon upp det som Matilda tidigare sagt och yrkar bifall till den budgeten. Ett långpass på högerkanten till Tomas Malmer (KD) öppnar spelet och han får berätta om att kärnverksamheten (de fyra punkterna från tidigare) måste prioriteras. Kommunfullmäktige (KF) sätter de övergripande målen, nämnderna detaljmålen och förvaltningen utför. En tillitsbaserad styrning från KF jämfört med tidigare år menar Malmer (KD). Från vänsterkanten glider Boo Östberg (C) in och yrkar bifall till förvaltningens tekniska budget. KNU och KD lovade satsningar på näringslivsfrågorna men minskar anslagen till dessa. Samma med löftena till kultur och barn, samt löftena om ett grönare Knivsta. Att kyla de i den tidiga valrörelsen varma äldreboendena satsas inte en krona på i majoritetens budget trots att de hade de mest kritiska rösterna angående dessa. Förskola och skola med mindre barngrupper kan vi bara drömma om.

Christer Johansson
Christer Johansson

Med en snygg löpning till talarstolen av Christer Johansson (V) presenteras Vänsterpartiets budget med bland annat satsningar på fria bussresor till kommunens barn och ungdomar. Knivsta är en kommun som många vill flytta till, enligt statistiska undersökningar en av de tryggaste kommunerna. Medborgardialog som varit KNUs hjärtefråga står det inget om i majoritetens budget och det tycker Vänsterpartiet är oroande. Hur kommunens invånare ska vara delaktig och få insyn i kommunens arbete syns ej. Inga satsningar på klimatet gör att V inte ser hur kommunen ska jobba med Parisavtalets klimatmål. Klimatfrågan bollas vidare på vänsterkanten till Peter Bergkvist (MP) som yrkar på den förvaltningstekniska budgeten. Agenda 2030 och de svenska miljömålen tas upp. Knivsta behöver rustas upp inför kommande klimatförändringar, vi behöver nå klimatmålen och vi behöver sätta klimat- och miljömål på nybyggnation på kommunens mark. En positiv miljöpåverkan från hela kommunen behöver stå i fokus i en framtida budget. Liberalernas Lotta Wiström tar vidare bollen och yrkar också på den tekniska budgeten. Ett hållbart byggande med en sund blandad bebyggelse och ansvarstagande för miljön, människors hälsa och socialt perspektiv behöver föras fram. I en framtida översiktsplan behöver näringslivet involveras. En stor satsning på skola och förskola med bättre skolklimat, ordning och reda, fler specialpedagoger och tidiga insatser behövs i stället för vakter.

Göran Nilsson (M) får en krosspassning och säger att majoritetens budget inte precis är ett mästerverk och yrkar på den tekniska budgeten. I majoritetens budget finns mycket pengar som kommer från exploateringsintäkter och byggande som med dagens ekonomiska kris förmodligen inte finns. En stor utdelning från de kommunala bolagen som återfinns i majoritetens budget skulle leda till statlig skatt. Insatserna på förskolan är för få.

Ordförande Victor Krusell (KNU) lugnar spelet och påminner om respektfulla inlägg och bollen hamnar hos Thor Överlid (M) som ger sig i närkamp med Monica Lövgren (SD) med kritik mot att de lovar en sak med skriver en annan i budgeten. Mimmi Westerlund (KD) bryter in mot Thor, och förtydligar att de aldrig sagt att de stängt dörren till SD. Hon tar upp utbildningsnämnden där de lovat 44 Mkr mer än förra mandatperioden, men spar detaljdebatten till senare. Christer Johansson (V) glider in och tar bollen och berättar att koldioxidbudgeten är en av de viktigaste frågorna för Vänsterpartiet. Han tar också upp heltid som norm som i styrets budget nämns med ”bör ”vilket bryter mot vad som står i LAS 22. Byggande i symbios med klimatet står inte med i majoritetens budget, men återfinns i V:s, S samt den tekniska budgeten. De blivande fotbollsplanerna på Kölängen till våra unga försvinner då de pengarna är borta i majoritetens investeringsplan. Ett kortpass till Peter Bergkvist (MP) som tar upp barngruppernas storlek inom förskolan. Mikael Rye-Danjelsen (KNU) växlar till försvarsspel och lyckas gå i närkamp med både Thor (M) och Peter (MP) samt Christer (V) där han försvarar majoritetens budget mot de attacker som tidigare framkommit. Thor (M) ger inte upp utan armbågar tillbaka och tar upp insyns- och transparensfrågan och beklagar att KNU inte tycker att han ska kunna lyfta upp sina tankar och frågor i en demokrati. Göran Nilsson (M) backar upp bakom Thor med ett par egna inlägg i debatten.

Ett snabbt socialdemokratiskt passningsspel börjar med att Britt-Louise Gunnar (S) kritiserar att styrets budget kom sent, knappt någon timme innan KS möte samt att ”sund stadsbyggnad” nämns i samma andetag som att man räknar med 30 Mkr i exploateringsintäkter när det inte finns byggklara projekt till 2023. Harriet Swanberg (S) ser inte en avspegling av prioriteringar i budgeten på majoritetens kärnområden. Socialdemokraternas egen budget satsar mer på just de områdena medan Gunnar Orméus (S), yrkar på S budgetförslag samt berättar om de pengar som kommer att försvinna om majoritetens budget går igenom.

Efter det går bollen till Mimmi Westerlund (KD) som tar emot kritiken om den sena budgeten och försvarar sig med att de inte haft tillgång till förvaltningen och att tidsramen är för snäv efter valet. Det behövs en ny lösning för budgetprocessen i framtiden, speciellt efter nästa val. Britt-Louise Gunnar (S) bryter in med snabb replik mot Mimmis försvarstal och lyfter upp att det är det valförfarande vi har i Sverige. Mimmi (KD) replikerar tillbaka att det är snyggt att V, S och Mp lyckats lägga egna budgetar inför mötet, men att vi ändå behöver jobba mot att ändra processen i framtiden.

Lotta Wiström (L) för fram bollen med kritik mot mål två i budgeten som inte speglar den verklighet vi står inför och önskar bättre bearbetning. Bollen fortsätter på vänsterkanten med fint passningsspel mellan Harriet Swanberg (S) och Christer Johansson (V) som tar upp arbetet med budgetmodellen och förståelse för att några miljoner missas här eller där i en budget på 1,6 miljarder kronor. Göran Nilsson (M) och Gunnar Orméus (S) vill också vara med i passningsspelet och lyfter upp exploateringsintäkter, bolagensvinsterna samt KDs hjärtefråga i valet, minskade barngrupper. Mikael Rye-Danjelsen (KNU) bryter passningsspelet med replik på Görans frågor samt bekräftar Christers fynd om deras fadäs om fyrspårsavtalet som står nämnd i Bolagens ägardirektiv. Mimmi (KD) tar emot passningen om de minskade barngrupperna och bollar ut den till senare debatt.

Gunnar Orméus (S) tar utkastet och pratar om att majoritetens budget inte tar hänsyn till de kostnadsuppräkningar som behövs och att de fackliga avtalen behöver följas under nästa år och kraven är höga. Britt-Louise Gunnar (S) tar ner bollen och går i närkamp mot Mimmi (KD) angående byggandet, man kan inte både äta kakan samtidigt som man använder pengarna. Mimmi (KD) tacklar tillbaka och berättar att man historiskt lagt de 44 Mkr från exploateringsbudgeten till driftsbudgeten och att det är ohållbart då dessa pengar inte alltid finns. Det kommer fortsätta byggas men på annat sätt. Mikael (KNU) ger sig också in i närkampen med replik till Britt- Louise (S). Mimmi (KD) för över bollen till högerkanten och är glad över den sakliga och sunda debatten om exploateringen i Knivsta som alla partierna varit involverade i ikväll. Mikael (KNU) tackar också innan ordförande Victor Krusell (KNU) bryter för halvlekspaus i matchen och vi går över till blockdebatterna.

Mål och budget för Kommunstyrelsen – KS
Kommunstyrelseblocket börjar med ett anförande från Matilda (KNU) och fortsätter med Thor (M), som bland annat lyfter avsaknaden av skyddsrum i kommunen. Knivsta ligger i ett viktigt och känsligt område i landet och med tanke på omvärldsläget så behöver vi tänka på framtiden. Christer (V) yrkar på Vänsterpartiets budgetförslag för att det är bäst (så är det bara), och fortsätter att kultur och fritid är ett område som KS behöver satsa på. Harriet (S) börjar med en fråga om de trygghetsfrämjande åtgärderna i budgeten där hon lyfter vikten det förebyggande arbetet. Kultur och fritid behöver en särskild satsning och ett helhetsgrepp i planeringen till möjligheterna för utomhusidrott. Det är jätteviktigt med skydd och försvar för våra invånare. Britt- Louise Gunnar (S) lyfter att de 800 tkr som ligger i KS budget inte lovar mycket när det gäller trygghetsarbete. Förebyggande åtgärder och arbete är viktiga både när det gäller unga som äldre. Lotta Wiström (L) är inne på samma spår och har två frågor till Matilda (KNU) som handlar om att man ger de 800 tkr till trygghetsvärdar, är det just den typen av trygghetsarbete som är bäst, är det den rätta satsningen eller borde de satsas på en annan typ av förebyggande arbete inom socialnämnden? Borde inte förvaltningen utreda vad som är bäst? Mimmi (KD) går upp och svarar på frågan om trygghetsvärdar och tanken är att dessa är ett komplement till de fältassistenter som redan arbetar mot ungdomar, men som jobbar mot alla åldersgrupper. Christer (V) håller med Britt-Louise (S) om att arbetet med unga är det viktigaste och ifrågasätter att det ska anställas polisliknande arbetare. Thor (M) bekräftar att trygghetsarbete är viktigt och berättar om en framtida motion om de ideella krafterna som vill arbeta med trygghetsarbete bland unga.

Mimmi (KD) tycker att det är roligt att hon för en gångs skull är överens med Thor (M), och berättar att Knivsta må vara en trygg kommun men att vi ligger mellan otrygga kommuner vilket skapar problem med hitresta problem som hamnar både i Knivsta och i Alsike. Boo Östberg (C) lyfter upp att de kommunala skatteintäkterna kommer från det kommunala jämkningssystemet men att det trots det är viktigt med ett levande näringsliv i Knivsta, så han tycker att det är synd att majoriteten minskar anslagen till näringslivsutveckling. Lotta Wiström (L) lyfter återigen upp det trygghetsfrämjande arbetet och att man inte ska ha för bråttom med att ta en massa beslut innan det utreds inom de nämnderna som berörs och den förvaltning som ändå är proffs inom området.

Mål och budget för Samhälsutvecklingsnämnden – SUN
Här någonstans får undertecknad lite skrivkramp och kör ett väldigt förkortat referat under SUN-blockets debatt som börjar med en bra presentation från den blivande ordföranden i nämnden, Mikael Rye-Danjelsen (KNU). S, MP, M samt V ger sig in i debatten med bland annat frågor om elektrifiering och klimatneutralitet men även cykelvägar som nu kan prioriteras då vi inte ska bygga så mycket. Lotta Wikström (L) går också in i debatten och lyfter bland annat att det behövs tas höjd för jämställdhetsfrågor i den nya översiktsplanen och inte bara fokus på manliga och gubbiga branscher. Sedan gick ordet fram och tillbaka mellan vänster och högersidan i KF, både i debatt och repliker.

Mål och budget för Socialnämnden – SN
Socialnämndsdebatten inleddes av ordföranden Oscar Hahne (KD) som började med ”Det var en gång, och den var krattad” och tackade för förtroendet till att förvalta denna välskötta nämnd. Sedan talade han om det viktiga arbetet nämnden gör för våra kommuninvånare. Rätt insats för rätt person i rätt tid. Britt-Louise Gunnar (S) går upp och säger att de krattat gången och utnyttjat ett tomt boende som tillfälligt lett till en förtätning inom äldrevården under ombyggnaden. Åtgärder som lett till att det I längden blev billigare för brukarna. I socialnämnden måste man kunna fatta tuffa, obekväma och opopulära beslut. Lotta Wikström (L) fokuserar på Fröhuset och de förebyggande insatserna de utför. Personalen där är högutbildad inom förebyggande arbete mot barn och unga och de behöver mer resurser. Christer Johansson (V) fortsätter på Lottas spår och det förebyggande arbetet inom bland annat skola och primärvård. En satsning på ungas sommarjobb finns i Vs budget. Britt-Louise Gunnar (S) återgår till talarstolen och lyfter vikten av att nämnden ska vara kostnadsneutral och att budgeten som presenterats av majoriteten inte kommer räcka till det arbete socialnämnden måste göra. S budget satsar mer på socialnämndens viktiga arbete. ”Titta på kvalité och biståndsdelen och ta vara på den otroligt bra förvaltning ni har” är hennes hälsning till den blivande nämnden. Oscar Hahne (KD) tackar för de orden men tror att det budgetförslag som finns ska räcka för nämndens arbete men att vi har ett oförutsägbart ekonomiskt läge som gör allt osäkert. Harriet Swanberg (S) ställer en fråga om mål 3 i budgeten till KNU/KD. Oscar (KD) svarar på frågan.

Mål och budget för Utbildningsnämnden – UN
Utbildningsnämndens debatt startar också med att den blivande ordföranden, Pierre Jansson (KNU), tar till orda och presenterar de siffror som nämnden får i majoritetens budgetförslag. Den budget som finns lagd lyder också under osäkerhetsfaktorer och blir det problem med kostnadsökningarna så kommer det att arbetas fram en förändringsbudget under våren. Skolan är ett prioriterat område och behövs det en ommöblering så kommer det komma pengar från andra håll i ändringsbudgeten, avslutade Mimmi (KD) sitt inlägg.

Maria Fornemo v ordf UN
Maria Fornemo v ordf UN

Maria Fornemo (V) kom ner från presidiet och kom med sina synpunkter på den snåla budget som det dåligt uppdaterade styret lagt. ”Det ni lägger fram är en budget där Utbildningsnämndens verksamhet kommer att behöva göra besparingar med många miljoner och är absolut ingen satsning med 44 miljoner, som jag har hört att det presenterades som i radio.”

Bengt-Ivar Fransson (M) säger att han också har stått och försvarat en budget som inte visade sig räcka till. Den budget som behövs för att nämnden ska gå runt är högre än vad som är budgeterat nu. En satsning på elevhälsan behövs och det kommer kosta ca 1 Mkr till. De 1 till 1 (skolans digitalisering) pengar som legat som en kostnad på KS förvaltning flyttas till utbildningsnämnden, och denna kostnad på nästan 6 Mkr behöver grävas fram. Ett underskott på mellan 12 och 17 Mkr kommer nämnden att börja arbeta med och Franson (M) ställer sig frågan om hur nämnden ska möta verkligheten 2023. Mimmi Westerlund (KD) vill bringa tydlighet och säger att de har andra förutsättningar genom att ändra arbetet med heltid som norm. Den psykiska ohälsan bland unga ökar och blir extra problematiskt. En hetsig debatt om ändrade förutsättningar och stora satsningar som tidigare kallades nedskärningar samt om LAS 2022 och avtal om heltid som norm följer. Mimmi Westerlund (KD) svarar på frågorna och säger också att alla anställda som vill ha heltid ska få heltid.

Mål och budget för Bygg- och miljönämnden – BMN
Bygg och miljönämnden är näst på tur och Ivan Krezić (KNU) börjar i sin roll som ordförande presentera den nämndbudget som ligger på förslag. Lotta Wikström (L) tackar för sig i nämnden och önskar den nya nämnden lycka till. Ingen debatt uppstår kring denna nämnd kanske för att förslagen var mycket lika varandra.

Mål och budget – Yrkanden
Ordförande Victor Krusell (KNU) öppnar upp för övertid i budgetdebatten med att ta upp de yrkanden som inkommit. KNU, KD samt SD yrkar på majoritetens budget.

Andra yrkanden som kommer är bland annat Vänsterpartiets tilläggsyrkanden att:

  • Årligen följa upp kommens koldioxidbudget
  • Behålla rätten att heltid ska vara norm
  • Återställ investeringsmedel till fotbollsplanerna på Kölängen
  • Säkerställa att Kommunens bolag inte behöver låna till utdelning
  • Ägardirektiven till bolagen ska fortsatt innehålla att byggande ska ske klimatneutralt

En avblåsning för vätskepaus och stretching av sätesmusklerna efterföljer.

Efter pausen drar mötet i gång igen och i och med den, voteringen kring budgeten. Efter ett antal propositioner antas KNU/KD:s budget. Tilläggsyrkanden från Christer Johansson (V) tas upp till votering som tillägg i budgeten men röstas bort. Rösterna föll så att Ja till tilläggsyrkandet fick 7 röster (V och S) nej fick 16 röster (KNU, KD och SD) medan övriga partier avstod från att rösta.

KNU/KD:s budget antas därmed utan ändring och samtliga oppositionens ledamöter reserverar sig mot beslutet.

Avtackning
Avtackning

Avslutning
Efter ett antal andra beslut och anmälan av motioner samt utdelning av blommor till våra duktiga tekniker, som ser till att all teknik fungerar, så blåses denna, nästan åtta timmar långa, kommunfullmäktige slutligen av. Vem som egentligen vann får vi se efter nästa år.

 

Vid tangentbordet, en numera ganska trött KF-ersättare Said Hodžić (V)

Kopiera länk