kommungruppen
Fredrik, Christer och Maria

Sammanfattning av fullmäktige 28 september

Final!
Stämningen är speciell. Efter fyra år och ett nytt val har korten blandats i kommunfullmäktige, och idag är det final. Nästa kommunfullmäktige kommer sammanträda i en ny konstellation. Är det då en tyngd stämning på ena sidan och en lustfylld på den andra? Inte alls! Finaler är alltid roliga, för sin egen skull.

Resan mot ett fossilfritt Sverige
Kommunfullmäktiges sammanträde inleds med en föreläsning av Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Klimatförändringarna skulle kunna bli en annan sorts och riktig tråkig final för oss alla, men Svante ingjuter hopp om utvecklingen. Knivsta kommun är med på sitt sätt. Idag ska kommunfullmäktige besluta om ett program för anskaffning av fossilfria fordon. Det handlar om fossilfria fordon i kommunens fordonsflotta och utbyggnad av laddinfrastruktur.

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige
Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige

Program för anskaffning av fossilfria fordon
Vi hoppar direkt till nämnda program, så slipper ni läsa om rutinärenden och remissvar. Sådant tråk hör inte till en final. Man kan läsa hela ärendet på kommunens hemsida, eller så kan man lita på att undertecknad lyft ut ärendets kärna:

”Knivsta ska verka och planera för en ekologisk hållbar kommun och därför:

  • öka andelen fossilfria fordon i kommunens fordonsflotta
  • tillhandahålla infrastruktur som möjliggör anskaffning av fossilfria fordon”

Gissa vad, kommunfullmäktige har nu beslutat att så ska ske. Grattis Knivsta, välkommen in i framtiden och grattis kommande generationer! Jovisst blev det debatt om formuleringar i texten, men inget som solkar ner resultatet.

Kommunal borgen Knivstabostäder AB och namngivning av cirkulationsplatser
Fast forward förbi höjt borgenstak för Knivstabostäder AB för att hålla nere kostnader och därmed hyrorna vid utbyggnad i Alsike och vi kommer till en motion från KNU om namnsättning av cirkulationsplatser. Grattis KNU till bifall, åtminstone till första att-satsen av två, och grattis till ett bra förslag. Namngivning underlättar navigering i kommunen.

Motion om Knivstas vindkraftverk
Avslutningsvis, sista ärendet på final-fullmäktige, så vill KD sälja kommunens vindkraftverk. Beslutet blev att motionen ansågs besvarad med motivering att man enligt försiktighetsprincipen bör fastställa marknadsvärdet på vindkraftverket innan en eventuell avyttring beslutas. Tilläggas kan att vindkraftverket från i år och ett antal år framåt går med vinst. Två partier tyckte inte det var nog med det lite vaga ”besvarad” och yrkade på att rakt av avslå motionen. Vårt vindkraftverk ska vi ha kvar, yrkade V och MP.

Tack Lennart Lundberg
Tack Lennart Lundberg

Tack
Fyrverkerier och glitter och tack för denna mandatperiod. Lennart Lundberg avtackades för tjugo år som gruppledare för Knivsta.NU. Även mandatperiodens presidium avtackades med blommor. Nästa gång kommunfullmäktige sammanträder gäller nya mandatfördelningar!

Fredrik Rosenbecker (V)
ersättare i KF

Kopiera länk