insändare
Regionkandidater

Vi vill ta tillbaka kontrollen över sjukvården

Efter år av sparkrav och marknadspolitik är det dags att satsa på en jämlik folkhälsa , skriver fyra vänsterpartister

Den svenska sjukvården är bland de bästa i världen. Vi ska vara stolta över att ha byggt upp det tillsammans. Det gäller särskilt människorna som jobbar inom vården. Frågan är dock om Region Uppsala, där M, MP, L, C och KD styr och ansvarar för sjukvården, ger personalen de rätta förutsättningarna? Många vittnar om en ohållbar arbetsmiljö. Det gör att många länsbor behöver vänta alldeles för länge på den vård de behöver. Samhället blir alltmer ojämlik och det slår mot folks hälsa. Efter år av sparkrav och marknadspolitik är det dags att ta tillbaka kontrollen över sjukvården och satsa på en jämlik folkhälsa.

Under pandemin kan det inte undgått någon att det finns stora brister i vår sjukvård. På Akademiska sjukhuset larmar personalen gång på gång om brist på vårdplatser och en katastrofal arbetsmiljö. Hela avdelningar är stängda på grund av personalbrist. Semester dras in, sjukskrivningar och övertid ökar. Haveriet orsakat av det politiska styrets centralisering av HR-stödet kom som extra salt i såren.

Samtidigt är vårdbehoven större än någonsin när patienter som väntat under pandemin söker hjälp. Byråkratin som privatiseringar orsakar är en extra börda för både personal och ekonomi. Allt detta gör att sjukvårdens välutbildade personal får en allt tyngre belastning De ser att problemen med stängda vårdplatser och överbeläggningar ökar. IVO:s granskningar av Akademiskas akut är skrämmande läsning även för dem. Samtidigt ser de hur kollegor väljer att lämna.

Det ser dystert ut, men Vänsterpartiet har en plan.

Satsa ordentligt på sjukvården. Höj lönerna. Ge alla rätt till en egen kompetensutvecklingsplan. Självklart ska vårdpersonal få arbetsskor betalda av arbetsgivaren! . Långsiktigt blir det billigast för skattebetalarna. Genom att minimera privatiseringar så sparar vi pengar som gör bättre nytta i den offentliga sjukvården.

Regionkandidater
Regionkandidater

En viktig del av vår plan för Region Uppsala handlar om att satsa på jämlikhet, med en trygg primärvård som är tillgänglig oavsett var i länet du råkar bo. Tandvård ska omfattas av högkostnadsskyddet. I regionen jobbar vi för avgiftsfria munhälsokontroller för äldre och för att hålla Folktandvårdens priser nere. Sjukvården ska samarbeta mer med kommunerna för att stärka elevhälsan och öka den förebyggande vården.
Vänsterpartiet vill skapa mer resurser till primärvården och BUP för att möta människors psykiska ohälsa. Det krävs krafttag från såväl regionen som kommunerna för att vända de negativa trenderna. Vi vill se en strategi mot ofrivillig ensamhet och en uppföljning av hur pandemin drabbat barn och ungas skolarbete och vilka åtgärder som krävs för att ge stöd och hjälp. För att samla och driva på arbetet inom folkhälsa vill vi inrätta en Jämlikhetskommission.

Parisavtalets beslut om begränsningen av temperaturökningarna har inte följts och kommer få allvarliga konsekvenser, även för oss. Fler översvämningar, skogsbränder och dödsfall nämns i SMHI:s klimatscenarier för länet. Risken finns också att saltvatten kommer in i Mälaren ur vilken flera kommuner tar sitt dricksvatten.
Länsstyrelsen har som Knivsta och Håbo tagit fram koldioxidbudgetar, som ger siffror på hur mycket vi behöver sänka våra utsläpp av klimatpåverkande gaser. Dessa budgetar ska tas på allvar. Region Uppsalas utsläpp ökade ifjol. Det duger inte om vi ska säkra framtiden,

En av de stora utsläpparna är trafiken och det har från många håll pratats om behoven av att resa mer kollektivt. Vänsterpartiet vill uppmuntra till ökat resande genom att sänka biljettpriserna, med det långsiktiga målet fri kollektivtrafik. Vi vill införa fler pendlarparkeringar på landsbygden där du kan byta från bil till buss. Vi vill införa ”Wienmodellen” med ett årskort för 305 kronor i månaden för resor inom länet.
Vänsterpartiet kommer i Region Uppsala att jobba för att politiken tar tillbaka kontrollen över den framtida sjukvården, över klimatet och över det kollektiva resandet.

Neil Ormerod
regionråd, Enköping

Cecilia Viklund
sjuksköterska, Uppsala

Viktor Waldau
sjuksköterska, Uppsala

Jenny Parkert
undersköterska, Knivsta

Kopiera länk