föreningen
Hyresdebatt

Trevlig stämning på hyresdebatt

Tydliga skillnader om hyresrättens villkor när Knivstas lokalpolitiker möttes i debatt i Tilassalen.

Kvällen inleddes av moderator Johan Pelling som lyfte hyresgästföreningens 10 – punktslista för ett gott boende och redan där ville vissa partier ha replik.

Inledningsrundan inleddes av Vänsterpartiets Elin Johansson, som sitter i Knivstabostäders styrelse. Elin menade att bostaden är en mänsklig rättighet och att kommunen behöver skapa förutsättningar så alla som vill ska kunna bo i Knivsta. Därför behövs hyresrätter med hyror som matchar efterfrågan.

Elin Johansson
Elin Johansson inleder debatten

Flera borgerliga debattörer förordade såväl marknadshyror som omvandling av hyresrätter till bostadsrätter. Oklart dock hur det skulle gynna de som söker sin första bostad.

Tack vare de tydliga skillnaderna och upplägget blev det några repliker och en debatt som klargjorde skillnaderna på synen på hyresrätterna. Många förfasade sig över för många små hyresrätter i tätorten, varav alla är privata. Svaret uteblev på frågan om det blivit så många att några stod tomma. Knivstabostäder bygger både fyror och femmor i sitt nya hyreshus i Alsike.

Enighet fanns om att det skulle vara blandad bebyggelse och nära till parker och natur. Men villkoren för de olika boendeformerna visade på luckor om lagstiftningen angående skatter och statliga stöd till boendeformerna, hos några debattörer. Flera partier som är mot statligt stöd till hyresrätter och för marknadshyror och omvandlingar till bostadsrätter passar på frågan om ekonomiska villkor för olika boendeformer.

Vänsterpartiets representant, Elin Johansson, avslutade debatten med att lyfta vikten av gång- och cykelvägar, nära till kollektivtrafik och möjlighet för stadsodling. Men föreslog också införandet av ett statligt byggföretag som skulle bygga billiga hyresrätter.

Elin Johansson (V)
Elin Johansson (V)

Samtliga debattörer fick som tack för sitt deltagande ett bevis på en donation till Rädda Barnen från Hyresgästföreningen.

Sammanfattat av
Christer Johansson

Kopiera länk