insändare
Neil Olmerod och Jenny Parkert

Ett val för klimat och sjukvård

Artikel i Vänstern i Knivsta augusti 2022 – valtidningen
Neil och Jenny om sjukvård och kollektivtrafik.

Hur mycket resurser ska sjukvården få och hur ska kollektivtrafiken stärkas? Regionvalet är viktigare än du kanske tror.

– Det behövs mer resurser till vården. På min avdelning är vi ständigt överbelagda och många vårdplatser på Akademiska är stängda för att det saknas personal.

Jenny Parkert arbetar som undersköterska på Akademiska och är fackligt ombud för Kommunal. Hon kandiderar också till regionfullmäktige för Vänsterpartiet. För henne var det självklart att engagera sig i Vänsterpartiet.

Regionvalet är viktigt
– Det gör stor skillnad för sjukvården vilka som styr Region Uppsala. Vänsterpartiet för en sjukvårdspolitik som ger rätt resurser till vården och satsar på vårdpersonalen, säger Jenny Parkert och fortsätter:

– Vi har till exempel i vårt budgetförslag för 2023 vikt ungefär 300 miljoner kronor extra till Akademiska sjukhuset. De borgerliga och Miljöpartiet som idag styr regionen har i stället lagt nedskärningar på Ackis. Självklart skulle det se annorlunda ut om vår politik får genomslag.

Neil Olmerod och Jenny Parkert
Neil Olmerod och Jenny Parkert

Regionvalet kallas ibland för det glömda valet. Samtidigt tycker många att sjukvården och klimatomställningen är viktiga frågor. Där har regionpolitiken, som både ansvarar för vården och kollektivtrafiken i Uppsala län, stor betydelse.

– Vägtransporter står för en stor del av våra klimatutsläpp. För att få ner utsläppen måste fler lämna bilen hemma och åka kollektivt. Då måste kollektivtrafiken bli både bättre och billigare, säger Neil Ormerod, regionråd för Vänsterpartiet.

Vilka är de viktigaste satsningarna som Vänsterpartiet vill göra på kollektivtrafiken i Uppsala län?

– Vi vill införa ett billigt årskort för runt 3 650 kronor eller en tia om dagen för hela Uppsala län. Förslaget kommer ursprungligen från Wien och där har årskortet blivit så populärt att det idag finansierar sig själv. Dessutom vill vi införa rabatterade enkelresor för pensionärer och sommarlovskort för ungdomar.

Under de senaste åren har taxorna i kollektivtrafiken ökat betydligt mer än priserna på andra saker.

– Det är inte värdigt mitt under en brinnande klimatkris. En väl utbyggd och billig kollektivtrafik i hela länet gynnar både de med lägst inkomster och klimatomställningen, säger Neil Ormerod.

Anne-Li Lehnberg
politisk sekreterare
Vänsterpartiet Region Uppsala

Kopiera länk