insändare
Händer

Ett Knivsta med framtidstro

Ledare i Vänstern i Knivsta aug 2022.

Efter det senaste valet var det svårt att hitta en majoritet för att styra Knivsta. Genom att fem partier tog ansvar ingick vi för första gången i en majoritet. Med stolthet ser vi nu tillbaka på vad som hänt med en del av våra vallöften, från 2018.

Vi inleder med införandet av medborgardialog som uppmärksammats av SKR och antogs av ett enat kommunfullmäktige. Det finns nu en modell som ger samtliga Knivstabor möjlighet att vara med och påverka hur kommunen kommer att utvecklas.

I den viktiga stadsplaneringen är det nu en övergripande strategi som styr vad som byggs. Bostadsnära skogsområden, naturreservat och parker för alla åldrar finns såväl i pågående projekt som i de styrdokument som beslutats inför framtiden. Med avstamp i FN:s globala mål i Agenda 2030 finns nu lokala policyer och strategier om arkitektur, blandad bebyggelse på två till fem våningar, parker samt gång- och cykelvägar. Här finns även det kommunala bolaget Knivstabostäder med och bygger hyresrätter.

Christer Johansson
Christer Johansson

Vårt löfte till Knivstas äldre var att öka den verkliga valfriheten. Stolt konstaterar vi nu att tillitsbaserad styrning inom hemtjänsten är beslutad. En reform som ger de äldre mer valfrihet i sin vardag. Samtidigt har kommunfullmäktige beslutat att Knivstas äldreboenden inte ska införa lagen om valfrihet, LOV. Socialnämnden vill, till vår glädje, i stället jobba för ökad kvalitet och fortsätta med utbildning och bättre villkor för personalen.

Mitt under en rådande pandemi lyckades det att förverkliga vårt löfte om fler sommarjobb till kommunens ungdomar. Det har även genom ytterligare ett stort mått av fantasi skapats många uppskattade fritidsaktiviteter till Knivstas unga. Skolhälsovården har genom ett gott samarbete med omvärden fått flera elever att må bättre. Sist men inte minst konstaterar vi att skolan och kultur och fritid förverkligat målet om minst en professionell kulturupplevelse per läsår för alla elever från 4 år till och med årskurs nio.

Medan vissa personer såväl som partier lägger sin energi på att smutskasta och skrämmas vill vi lägga vår energi på att se framåt med framtidstro. Vi har lyckats med mycket men är ännu inte nöjda utan vi vill mer. Vad kan du läsa i denna tidning.

Christer Johansson
ordförande
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk