insändare
Estrids gård

Ett felaktigt påstående blir inte sant för att det upprepas!

Insändare inskickad till UNT:s insändarsida den 29 juni 2022. Då den inte kom in presenteras den här och som en kortare variant i Knivsta Nytt.

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni ställde Björn-Ove Björk (KD) en fråga om kommunens äldreboenden som angavs ha brister i möjligheten att reglera inomhusklimatet vid Vilhelms och Estrids gård.

Frågan besvaras under mötet av socialnämndens ordförande Kerstin Eskhult (C) baserat på fakta; att det före sommaren 2019 installerades komfortkyla med kapacitet att kyla inkommande ventilationsluft från t.ex. +30° till +16° i samtliga lägenheter och gemensamma utrymmen i bägge husen.

KD fortsätter dock att hävda att det enbart är de gemensamma utrymmena som omfattas av komfortanläggningarna i olika artiklar i UNT.

Det är självklart ett bekymmer för invånarna i Knivsta när inte fakta får genomslag i debatten. Det är en sak att politiken kan ha olika åsikter i olika frågor och en annan sak att fakta skyms av påståenden.

Självklart kan temperatur upplevas olika. Någon kan uppleva att +23° i ett rum är för varmt, andra att det är för kallt.  Det har emellertid ingenting att göra med att det faktiskt finns en kylanläggning som redovisats ovan, och som fungerar i både gemensamhetsutrymmen och enskilda lägenheter.

Komfortkyla är ett centralt placerad aggregat som kyler ventilationsluften i hela huset, allrum och lägenheter. Om det ska finnas ”en knapp att trycka på” krävs ett aggregat för luftkonditionering till varje enskilt lägenhet, vilket är en omfattande och dyrbar investering, som troligen skulle innebära en avsevärd hyreshöjning för de boende.

KD hävdar att den så kallade ordstriden beror på ett missförstånd. KD har valt att inte ta reda på fakta, utan skjuter från höften i detta ärende liksom i många andra.

Gruppledare 5PM juli 2022
Majoritetens gruppledare juli 2022

Vi vill därför återigen understryka fakta, att det finns komfortkyla i alla utrymmen i Estrids och Vilhelms gård. Vi betvivlar inte att företrädarna för KD vill de gamla väl, men att de i detta, och många andra, fall är dåligt pålästa. Självklart utgår vi ifrån att det inte är fråga om populism eller så kallade ”fake news” för att grundlöst skrämma upp de äldre och deras anhöriga, utan ett rent missförstånd från deras sida.

För gruppledarna:
Göran Nilsson (M)
Harriet Swanberg (S)
Boo Östberg (C)
Kerstin Umegård (MP)
Christer Johansson (V)

För socialnämnden
Kerstin Eskhult (C) ordförande
Britt-Louise Gunnar (S) 1:a v ordförande

Kopiera länk