Alexander Wilson van Deurs

Höj straffet för att ta ut för mycket i hyra

Debattartikel i Aftonbladet den 23 juli 2022.

Debattören: Staten måste lösa bostadsbristen.

DEBATT. Nyligen fick 376 665 studenter sitt antagningsbesked till höstens studier vid universitet och högskola. Ett besked som för många skapar glädje, hopp och framtidsdrömmar – men som direkt utmanas av den enkla frågan: var ska jag bo?

Den utbredda bostadsbrist som råder runt om i landet slår väldigt hårt mot unga och studenter som just ska börja sina egna liv.

Alexander Wilson van Deurs
Vi vill att straffet för att systematiskt ta ut för höga hyror skärps, att den som hyr en bostadsrätt i andra hand får rätt att kräva ut överhyra i efterhand och att det etableras en offentlig hyresstatistik över förstahandshyror, skriver Alexander Wilson van Deurs.

Varken kötiden eller kapitalet räcker till för oss, och de enda alternativ som finns är en otrygg andrahandsmarknad med ockerhyror och trångboddhet, eller att bo kvar hemma hos föräldrarna.

Det får aldrig accepteras att bostadsbristen tillåts krossa ungas drömmar. Staten behöver nu ta ansvar över bostadsbyggandet och återskapa den sociala bostadspolitiken.

De senaste tre decenniers bostadsbyggande har varit ett gigantisk marknadsmisslyckande, där byggföretagen och bankerna på egen hand inte lyckats finansiera och bygga tillräckligt med bostäder.

Enligt Boverket behöver det därför byggas 63 400 bostäder per år mellan 2022 – 2030 för att komma ikapp underskottet.

Samtidigt slår byggbranschens aktörer larm om att bostadsbyggandet kan komma att kraftigt hållas tillbaka av ökade materialpriser och stigande räntekostnader.

En redan usel bostadssituation för studenter och unga får inte förvärras och staten behöver nu säkerhetsställa att byggtakten hålls uppe.

Vi vill att investeringsstödet återinförs och utvecklas till ett förmånligt bygglån för 30 miljarder årligen, att staten pressar kommunerna att bygga mer och att hyresrätter skyddas från ombildning.

Att bygga ikapp bostadsbristen tar tid och löser inte problemen här och nu.

Studenter och unga som vill flytta hemifrån står inför en situation där andrahandsmarknaden är det enda alternativet med hyror långt över vad som är lagligt.

Här måste politiken kliva in med åtgärder som skyddar och hjälper dem som behöver det just nu.

Till att börja med behöver bostadsbidraget förstärkas. Föråldrade beloppsgränser och strikta krav på vem som får ta del av stödet har resulterat i att långt färre tar del av det och att det ersätter en mindre del av hyran.

Försäkringskassan beskriver själva bostadsbidraget som en skuldfälla med allvarliga konsekvenser för redan fattiga hushåll.

Vi vill att det höjs med dagens hyresnivåer som utgångspunkt, att återbetalningsskyldigheten slopas till förmån för tätare avstämningar och att bostadsbidraget blir tillgängligt för fler, till exempel för den som är inneboende.

Även den otrygga andrahandsmarknaden behöver reformeras för att starkare skydda hyresgästen. I dag betalar 9 av 10 hyresgäster på andrahandsmarknaden i Stockholm ockerhyror, med liknande nivåer runt om i Sverige.

Det saknas tillräckliga system som säkerhetsställer att hobbyvärdar håller sig till lagliga hyresnivåer, samtidigt som risken och konsekvenserna med att bryta mot hyreslagen är nästintill obefintliga.

Vi vill därför att straffet för att systematiskt ta ut för höga hyror skärps, att den som hyr en bostadsrätt i andra hand får rätt att kräva ut överhyra i efterhand och att det etableras en offentlig hyresstatistik över förstahandshyror.

Bostadsbrist, urholkade stöd och otrygga boendevillkor är inte naturlagar.

Det är politiska konsekvenser av dålig bostadspolitik som fått fortgå i decennier, med en marknad som fått ta allt ansvar över byggandet och som misslyckats radikalt.

Men en annan bostadsmarknad är möjlig och våra reformförslag visar vägen för hur politiken kan skiftas åt rätt riktning.

Alexander Wilson van Deurs, förbundsordförande jagvillhabostad.nu

Kopiera länk