föreningen
Sista årsmötet föreningen 18 plus

Integration i verkligheten

Söndagen den 20 februari hade jag det stora nöjet att få delta på föreningen 18 plus sista årsmöte. Någon kanske undrar varför jag upplevde det som ett nöje, men låt mig förklara.

Föreningen 18 plus bildades i november 2017 för att ett antal Knivstabor ville ge ett 20-tal ensamkommande barn från Afghanistan en bra start i sitt nya hemland. De upplät sina hem för ungdomarna och genomförde ett stort antal sociala  aktiviteter tillsammans med många av Knivsta ideella föreningar.

Att föreningen nu lägger ner sin verksamhet beror på att en stor majoritet av de ungdomar de träffade hösten 2017 nu är integrerade i samhället. Från det sista årsmötesprotokollet har jag klippt ut följande sammanfattning:
”Av de 18 ungdomarna har 13 eget boende och 5 bor kvar i sina fadderfamiljer, 12 har tillsvidareanställningar, 4 har fått permanent uppehållstillstånd, 7 har ansökt och väntar på besked, 3 går ut gymnasiet i vår, 6 har tagit körkort, 11 truckförarkort”. En imponerande bedrift på så kort tid.

Förutom att flera av Knivstas ideella föreningar under åren medverkat på olika sätt för att få de unga att känna sig välkomna till Knivsta måste jag nämna en person extra. Rektor på Sjögrenska gymnasiet Helena Sandgren som tillsammans med sina medarbetare lagt ner ett stort engagemang och lyckats med att ge den viktiga starten som en studentexamen är. Till sommaren kommer de tre sista ungdomarna att ta sin studentexamen.  Tack för det viktiga arbetet och lycka till önskas alla studenterna.

Styrelsen föreningen 18 plus
Styrelsen föreningen 18 plus

Det är imponerande att se vad det går att göra när människor tillsammans bestämmer sig att det ska gå. På drygt fyra år har föreningen genomfört integrationen av dessa ensamkommande ungdomar som nu är en del av det svenska samhället.

Vänsterpartiet sänder ett stort tack till föreningens styrelse, alla fadderhem som tog mot ungdomarna men också till Socialnämnden som litade på den nybildade föreningen och förde över statsbidrag som täckte en del av föreningens omkostnader. Bland de olika föreningar som medverkat till det lyckade resultatet vill jag nämna Tillsammans för Knivsta, Rädda Barnen, Röda korset, Eda lägergård och Gredelbykyrkan.

Alla ungdomar, som blev kvar i Sverige, vill jag önska lycka till i ert nya hemland och önska er välkoma hit.

Christer Johansson
ordförande
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk