Fredrik Rosenbecker och Maria Fornemo

Kort rapport från Kommunfullmäktigemötet 16 februari 2022

Kommunpolisen presenterar sig
Miriam Hopstadius, kommunpolis, egen företagare och hundägare presenterar sig och sitt arbete. Hon drivs av att involvera och samverka och ser gärna även näringslivet som samverkanspartner i det brottsförebyggande arbetet.

Trafikbrott och narkotikabrott har enligt statistiken ökat i Knivsta kommun. Men – det beror antagligen inte på mängden brott har ökat, utan på att polisen har börjat göra ett mer grundligt arbete än tidigare och därför ser brotten, tror Hopstadius.

Hon tycker inte att polisen i Knivsta och Uppsala är underbemannade. Däremot kan det förebyggande arbetet utvecklas, till exempel tillsammans med brandkåren och näringslivet. Det handlar om att rätt utnyttja de resurser som finns.

Kommunalråden informerar
Under punkten kommunalråden informerar berättar Klas Bergström (M) att ett preliminärt resultat för kommunen 2021 är drygt 58 miljoner vilket är ett överskott på 4,7 procent. Prognos för 2022 är ca 15 miljoner kronor i överskott.

Ledamöternas frågor

Två frågor om ombyggnader av Estrids och Wilhelms gård inklusive flytten av äldre.

Under ledamöternas frågor undrar Lotta Wiström (L) över flytten av äldre på Estrids och Wilhelms gård. Hon hade önskat en djupare analys av de risker som en flytt i samband av ombyggnation kommer att innebära.

Klas Bergström (M) svarar att han litar på förvaltningens bedömning att en flytt kan göras utan att riskera de äldres hälsa.

Lennart Lundberg ställer en fråga i samma ämne till Kerstin Eskhult (C)

Kerstin Eskhult (C ), socialnämndens ordförande, svarar att det gjorts riskanalys på gruppnivå. På individnivå görs en analys som baseras på det för individen, vid flytten, aktuella hälsotillståndet. Analysen görs med medicinsk personal. Men Eskhult förklarar också att hon hyser stor respekt för människors oro.

Centerbänken i Knivsta KF
Bo, Johan och Kertin (C)

En fråga om resurser till barn med särskilda behov i skolan ställs av Anna Koskela-Lundén.

I en fråga till Utbildningsnämndens ordförande Bengt-Ivar Fransson (M) undrar Anna Koskela Lundén (L) om man på huvudmannanivå följt upp resultaten och säkerställt att det givits ekonomiska förutsättningar att uppfylla läsa-, skriva- räknagarantin. Det saknas utbildningsinsatser och det saknas specialpedagoger, menar Koskela Lundén.

Bengt-Ivar Fransson (M) svarar att majoriteten gör ett gediget arbete beträffande barn som är i behov av extra stöd. Han är stolt över de särskilda undervisningsgrupper som finns på varje skola för dem som behöver. ”Majoriteten har inte sparat en krona på posterna för barn i behov av särskilt stöd. Och än så länge bedömer jag att Knivsta är en för liten kommun för att ha en egen resursskola”, sade Fransson.

Interpellationsdebatter

Ombyggnad av äldreboenden
I den första interpellationsdebatten från Synnöve Adéll (KD) får Kerstin Eskhult (C) fortsätta svara på frågor om evakuering av äldreboendena. Eskhult förklarar att vi vill kunna fortsätta ge de äldre vård, boende och stöd på hemmaplan i Knivsta. Det kommer att göras en noggrann individuell planering innan flytten. Hon säger också att hon hyser stor tilltro till det arbete som personalen har gjort. ”Beslut ska grundas på fakta och evidens. Om beslut grundas på känslor och känsloyttringar, då är vi illa ute”, säger Eskhult.

Christer Johansson (V) fyller i och säger att vänstern i många år verkat för bra arbetsvillkor för personalen och verklig valfrihet för de äldre. ”Jag har stort förtroende för socialnämndens beslut och medarbetarnas kompetens ”, säger han. ”Det blir inte bättre för att en privat aktör tar över”.

Barngrupper i förskolan
Björn-Owe Björk (KD) inleder en interpellation om barngruppernas storlek i förskolan. KD vill fortsätta minska barngrupperna i förskolan. Tyvärr har nuvarande styre valt andra prioriteringar, säger han.

Bengt-Ivar Fransson (M) svarar att detta inte är en enkel fråga. Kvalitet är mycket mer än att bara titta på barngruppernas storlek. Det viktigaste är ändamålsenlig kvalitet. T ex utbildningen hos personalen. Om barngrupperna fungerar eller ej beror på en mängd olika faktorer. Det jobbas mycket smartare nu än för 15 år sedan.

Bengt-Ivar Fransson avslutar med att konstatera att majoriteten fått prioritera hårt under denna mandatperiod, men 2022 har det gjorts en uppräkning på medlen till förskolan med 2,6% , vilket är en god uppräkning.

Christer Johansson (V) menar att han är glad över att förskolans resurser nu ökat (2022) och att personalen får utbildning.

Stadsutvecklingsstrategin
Stadsutvecklingsstrategin 2035 är kvällens kanske viktigaste dokument. Medborgardialog och öppna möten kring dokumentet har dock skett under pandemitid och därför har man dessvärre varit tvungen att mötas mest digitalt. Fysiska möten har dock förekommit.

Beslutet om att bygga 3500 nya bostäder till 2035 borde skjutas upp till efter valet, menade Lennart Lundberg, (KNU) och yrkade på återremiss. Ett yrkande som fick bifall av hela oppositionen.

Ett förslag till stadsutvecklingsstrategi behövs, oavsett om vi har fyra spår eller inte, sade Harriet Swanberg (S) och yrkade bifall till strategin.

Boo Östberg (C ) menade att hur snabb utvecklingen blir beror på en mängd olika faktorer som vi inte råder över. Men en plan behövs för att ta ut en riktning. ”Med den här strategin kan vi få en sammanhängande arkitektur, parker och grönytor och en trygg statsmiljö och samhällsuppbyggnad”, sade Östberg och yrkade bifall till förslaget.

Ett samhälle som är bra för barnen är bra för alla, konstaterade Christer Johansson (V). Idag finns mycket som unga oroar sig över, till exempel klimatet och bostadsbristen. Barnen känner sig svikna av beslutsfattare. Låt oss därför bygga ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle och ge våra unga medborgare framtidstron tillbaka. Detta dokument är en bra vägledning för Knivstas framtida utveckling.

Återremiss
Här grep fullmäktiges ordförande Britt-Louise Gunnar in och påminde om tiden. Talarlistan var lång, alltför lång. Ärendet skulle inte hinnas diskuteras till slut denna kväll. Det bedömdes finnas ett tillräckligt antal ledamöter – 11 st – för en minoritetsåterremiss. Efter votering beslutades minoritetsåterremiss och debatten sköts upp till nästa fullmäktigemöte.

Hemställan av ny VA-taxa
Klas Bergström yrkar bifall till den nya anslutningsavgiften som är uppe till förslag. Brukningstaxan lämnas dock oförändrat. Anledningen är ökade utgifter för Roslagsvatten där en mindre del beror på anslutningen till Käppala. ”Vi ligger idag på plats 12 i anslutningsavgifter” invände Björn Owe Björk (KD). ”Vi blir därmed tredje dyraste kommunen i landet med den nya anslutningsavgiften och det är inte bra”. Mikael Rye Danjelsen (KNU) yrkade också avslag tills det går att spåra vart dessa pengar, en avgiftshöjning på sju procent, tar vägen.
Kommunstyrelsens förslag till beslut bifölls efter votering med röstsiffrorna 16 mot 14.

Innovationsstrategi
Innovationer finns på alla arbetsplatser i mer eller mindre organiserad form, sade Klas Bergström. Utan innovationer skulle vi fortfarande bo i grottor. Därmed yrkade han bifall till förslaget som innebär att 5 procent av personalens arbetstid tillåts ägnas åt innovationsarbete.
Även detta ärende bifölls.

Bordlagda ärenden
Ärendena 16, 17, 18 och 19 bordlades på grund av att klockan närmade sig 23.00, vilket är deadline för kommunens fullmäktigemöten. Dock behövde SD:s motion om antalet ledamöter i fullmäktige behandlas under kvällen, annars skulle motionen bli obsolet.

Svar på Monica Löfgrens (SD) motion om att öka antalet ledamöter i fullmäktige.
Klas Bergström konstaterade att om inte SD lyckas med sina ambitioner att stoppa all vidare utveckling av Knivsta så har kommunen snart 41 ledamöter som de önskar i sin motion, i stället för dagens 31. Därmed yrkade han avslag på SD:s motion.

Motionen avslogs efter en kort debatt och fullmäktige tog kväll.

Sammanfattat av
Maria Fornemo (V)
ersättare i KF

Kopiera länk