kommungruppen
Möte med Knivsta kommunfullmäktige

Rapport från årets sista KF 24 nov 2021

Här kommer ett utdrag av några ärenden som beslutades på 2021 års sista kommunfullmäktige i Knivsta.

Denna dag präglades storligen av politiska frågor. Den 24 november kallades i pressen för ”superonsdagen” och Sverige skulle få en ny statsminister. Men Magdalena Andersson avgick endast sju timmar efter att hon valts, sedan MP lämnat regeringen. Ridå.  

Då gick det betydligt lugnare till i Knivstas Plenisal – Tilassalen. Här hölls det första fysiska fullmäktigemötet sedan före pandemin. Fullmäktiges ordförande Britt-Louise Gunnar (S) gjorde visserligen sitt bästa för att skapa spänning när hon påannonserade punkten ”Valärenden” som ”kvällens kioskvältare”, men den som hoppats på dramatik á la riksdagen skulle bli besviken. Visserligen avgick ledamöter i Knivsta också, men under ordnade och välplanerade former. Vi ersättare fick nöja oss med att se Jakob Risberg, (MP), lämna sin plats som ordförande för Samhällsutvecklingsnämnden och i stället bli 1:e vice ordförande i samma nämnd. Harriet Swanberg (S) gjorde samma sak fast tvärt om och gick från vice ordförande till ordförande.  Harriet blev också ny gruppledare efter vikarierande Claes Litsner (S).

Jaha, var det kaffe nu?

Under punkten kommunalråden informerar…
konstaterade kommunalrådet Klas Bergström (M) att kommunens årsprognos ser positiv ut, drygt 60 miljoner kr.

Interpellationer
Lennart Lundberg (KnU) hade skrivit en interpellation om nya förbindelser över järnvägen i centrala Knivsta, en följetong under många år, menade Lundberg. När kommer KS majoritet med en lösning? frågade han.

-Frågan om stängning av plankorsning hör hemma i Samhällsutvecklingsnämnden och det är där som beslutet ägde rum. Beslutet lyder att det inte blir en stängning, i varje fall inte just nu. Knivsta behöver både överfart och undergång. Ett sådant projektet äger bäst rum i samband med ny spårdragning, replikerade Klas Bergström (M).

Vänsterpartiet agerade på frågan redan 2015 då vi lämnade in en interpellation om framkomlighet, och frågade vilken beredskap kommunen hade vid eventuell allvarlig olycka på spåret eller Gredelbyleden. En sådan olycka skulle kunna stoppa all biltrafik på leden. Så ja, vi är oroliga om det bara finns en bro i centrala Knivsta och bilbroar diskuteras löpande med Trafikverket.

Revisorernas kommentar till kommunens delårsbokslut
Fullmäktiges revisorer har granskat delårsrapporten och de anser att den ger en rättvisande bild av kommunens ekonomiska ställning. Fullmäktiges mål på 1 procent kommer att uppnås.

Däremot är det svårt för revisorerna att göra bedömning av verksamhetsmålen, bland annat på grund av bristande underlag. Det finns också ett strukturellt underskott när det gäller finansiering av verksamhet.

-De flesta siffror pekar uppåt, konstaterar kommunalrådet Klas Bergström (M) om delårsbokslutet, och därmed yrkade han bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.

Ett naturreservat på kommunal mark i södra Lunsen?
Ja, kanske det men inte just nu, tyckte Klas Bergström. Jo precis just nu vore bra, menade Lotta Wiström (L), som skrivit motionen tillsammans med Anna Koskela Lundén (L) och som med den ville se till att ingen bebyggelse kan ske på området.
– Vi jobbar just nu med två naturreservat, ett vid Kölängen och ett vid Södra Ängby, så vi gillar naturreservat men jobbar som sagt med två redan, flikade nyvalda gruppledaren för S, Harriet Swanberg, in.
-Vi vill gärna ha reservat men gärna större än bara den kommunala markdelen och ända fram till Uppsala, sade Christer Johansson (V). Som även påminde Liberalerna om att hade de röstat ja till motion om att göra Knivstas del av Lunsen till naturreservat 2018, hade det varit det nu.

Beslutet blev att motionen ansågs besvarad och kommer beaktas i framtida detaljplanering.

Motion om register över motioner
Monica Löfgren och Hans Nyberg (SD) hade skrivit en motion om att införa ett register över motioner på kommunens hemsida.
– Kanske bra motion, men vi har ingen finansiering för förslaget, sade Klas Bergström (M) och ansåg därmed motionen vara besvarad.
En diskussion utbröt därefter, och många tyckte nog att motionen var klok.
-Syftet är att det ska bli lättare för våra medborgare, menade Monica Löfgren (SD).

-Ni har tyvärr yrkat på att det ska loggas i ett sökbart digitalt register och det innebär att system måste köpas in och det är inte gjort över en natt, förklarade Claes Litsner (S) Kommunstyrelsens förslag till beslut, att motionen anses vara besvarad fick majoritet.

Maria Fornemo
Maria Fornemo

Program för integration i Knivsta kommun
Alla partier uttryckte sig positivt om att ta fram ett integrationspolitiskt program. Anna Koskela Lundén (L) gav dessutom uttryck för ett tilläggsyrkande som gick ut på att nyanlända ska få gå i förskolan av integrationsskäl, bland annat för att komma in i svenska språket, och för att föräldrarna fångas upp och lotsas in i samhället. Vänsterpartiet yrkade också bifall till programmet och gillar att det ska genomföras i samverkan med flera nämnder och civilsamhället.

Ärendet ”Revidering av prislista för kommunens bokningsbara lokaler” gör att föreningslivet i Knivsta kan glädjas åt billigare avgifter för förråden i CIK. De är i dagsläget dyra, kunde fullmäktige konstatera, och en utmaning för föreningar som har säsongsbokningar i huset. Nu beslutade alltså fullmäktige om en billigare avgift.

Årets första och sista fysiska fullmäktigemöte gick i mål kl 21.10 på kvällen.

Sammanfattat av Maria Fornemo (V), ersättare i KF

Kopiera länk