insändare
Gredelby hagar

Framtidstro vid Knivstas framtida utveckling

Christer skriver om framtidstro i septembernumret av ”Vänstern i Knivsta” en tidning som delats ut till några tusen hushåll i Knivsta.

Detta skrivs efter några minst sagt turbulenta veckor i svensk politik. Det hotande extravalet ser ut att vara borta från dagordningen och vi förbereder oss nu för valet den 11 september 2022. Ett val där just din röst kan avgöra vilket parti som får plats i Knivsta kommunfullmäktige.

I valet 2018 lovade vi att ungas hälsa, billiga bostäder och en helhetsplanering vid byggande med närhet till grönområden och parker var några områden vi ville prioritera. Efter att i snart tre år ha varit ett av fem partier i Knivstas majoritet kommer här några svar på hur det gått.

Skolhälsovården och ungas mående har prioriterats vid Utbildningsnämndens arbete. Glädjande nog mår också Knivstas unga bättre nu än de gjorde 2017. Den under flera år nedåtgående trenden bröts 2019 och flickorna i Knivsta har gått från sista till första plats i länet när de svarat på frågan: ”Hur mår du rent allmänt?” Störst är ökningen i årskurs sju, vilket vi hoppas kommer hålla i sig. Knivstas flickor toppar även deltagande i idrottsföreningar.

Knivstabostäder planerar just nu för fler hyresrätter med statligt stöd och därmed en överkomlig hyra, för de som vill skaffa sig ett eget boende. Det är andra gången sedan Knivsta blev egen kommun som det byggs kommunala hyresrätter i kommunen.

Vänsterpartiet har även deltagit i framtagande av strategin Stadsbyggnadsprinciper med arkitekturpolicy, som sätter ramarna för hur Knivsta ska se ut i framtiden. Strategin tar upp hushöjder på max 4 – 5 våningar och gröna rum. Gröna rum, med plats för barn och ekosystemtjänster, som finns på gårdarna samt i stråk till skogar, butiker och kollektivtrafik.

Pandemin var inget som någon anade 2018, när vi bildade fempartimajoriteten. Men med en snabb omställning till digitala lösningar har såväl det politiska arbetet som medborgardialoger fungerat väl. Istället för svartmålning, hot och skrämsel ser vi framåt med framtidstro och fokus på det som är bra och det som behöver utvecklas.

Christer Johansson

Christer Johansson
ordförande
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk