insändare
Lötängen

Bråttom om Knivsta ska nå sina klimatmål

Införd på UNT Debatt den 24 augusti 2021.

Den nya stadsutvecklingsstrategin ska bidra till att nå målet om nollutsläpp till 2035.

Skogsbränder härjar, skyfall skapar lokala översvämningar medan de stora isarna smälter och havsnivåerna höjs rekordsnabbt. Det är en otäck bild som FN:s klimatpanel, IPCC, målar upp när de sammanställt resultat av ett stort antal forskarrapporter. Enligt panelen är läget allvarligt och det blir snabbt värre.

Koldioxidhalten i atmosfären är den högsta på två miljoner år och är, enligt rapporten, orsakad av människors utsläpp av växthusgaser. Allt detta är känt sedan tidigare och Greta Thunberg fick Knivstas och övriga världens unga medborgare att uppmana politiken att lyssna på forskarna. Det mål om högst 1,5 graders uppvärmning som politiker satte upp redan på Pariskonferensen 2015 är fortfarande möjligt att uppnå. Men tiden är knapp och alla behöver bidra.

Så länge politiska företrädare förnekar klimatproblemen och kräver mer plats för bilen kommer naturkatastrofer och pandemier komma allt oftare. Med detta kommer även flyktingströmmarna att öka. Men det går att lösa klimatfrågan om bara tillräckligt många vill göra sin del. Det har den senaste pandemin visat där många Knivstabor och andra svenskar ställt om snabbt. Jobb, politik och undervisning genomfördes digitalt och allt fler valde att semestra på hemmaplan och återupptäcka vår underbara natur. Samtidigt som ett globalt samarbete rekordsnabbt fått fram vacciner som, trots ett visst motarbete, nu en stor majoritet av den svenska befolkningen fått.

christer-johansson-v-i-knivsta
Christer Johansson

Vänsterpartiet Knivsta har gjort vad vi kunnat för att få Knivsta att bidra till Parisavtalets mål. Som exempel finns några motioner som vi fått gehör för. Vi ville göra Gredelby hagar och Trunsta träsk till ett naturreservat, vilket vi initierade tillsammans med MP i september 2015. Vänsterpartiet skrev även en motion, i juni 2013, om att kartlägga kommunens ekosystemtjänster. I oktober 2017 lämnade vi in en motion om behov av en lokal koldioxidbudget. Det positiva beslutet togs i augusti 2018 och kort därefter fick kommunen, från Uppsala Universitet och Ramböll, en koldioxidbudget för Knivsta kommun.

Vid byggandet av det framtida Knivsta finns nämnda underlag integrerade i styrande dokument som Grönstrukturplan 2016 och Stadutvecklingsstrategi 2035. Dessutom finns sedan tidigare Trafikstrategi 2014 som fastlår att gång- och cykeltrafik samt kollektivtrafik är prioriterade i planerandet av Knivstas utbyggnad. Med fler bostadsnära naturreservat som är på väg fram och bevarande av gröna stråk i de kommande bostadsområdena skapas förutsättningar för ekosystemtjänsterna att bidra till ett hållbart klimat.

Fram till den 15 september har knivstaborna möjlighet att lämna synpunkter på förslag till Stadsutvecklingsstrategi 2035. En strategi som tar upp hur Knivsta ska växa hållbart och bidra till att Sverige når de mål som forskarna anser nödvändiga med ett nollutsläpp till 2035. Under den återstående remisstiden finns planerade medborgardialoger för att få in många av Knivstabornas synpunkter. Målet är att lösa boende, arbete och studier samt transporter inom de ramar som finns och en nyckelfaktor är transporter som står för drygt 30 procent av Knivstas utsläpp enligt kommunens koldioxidbudget.

Kan vi få samma engagemang bland både medborgare och politik, som under pandemin, kommer Knivsta bidra till att minska bostadsbristen och samtidigt klara klimatmålen. Vänsterpartiet tror att det är möjligt men vi klarar det inte ensamma, men tillsammans kommer vi att lyckas.

Christer Johansson (V)
gruppledare
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk