Kommunfullmäktige 9 juni 2021

Rapport från fullmäktige 9 juni 2021

Kaffet sipprar genom filtret medan KF håller upprop. Vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk, inte för att gå i Jonas Sjöstedts fotspår som ju flyttade till Vietnam, utan för att det är så himla gott.

Årets Knivstabo
Bert Arne Bengtsson utnämndes för sitt engagemang i projektet Hitta ut till Årets knivstabo. På den bästa dialekten – skånska – tackade Bernt kommunen och alla deltagare i Hitta ut. Kommunfullmäktiges ledamöter fick kartor och en uppmaning att själva prova på. Friskluft och motion sägs ju främja den mentala hälsan, så det kanske vore något för oss i Kommunfullmäktige. Knivsta kommuns invånare får avgöra den saken.

KF 6 juni 2021
KF 6 juni 2021

Hyllning till duktiga ungdomar
Josefin Bouveng mottog Knivsta kommuns hyllning och pris till duktiga ungdomar för sina insatser som idrottskvinna och hockeyspelare, vilket hon uttryckte sin tacksamhet för. Edvin Tilasson mottog även han hyllningen och priset, för sina insatser som idrottsman inom orientering. Mycket uppskattat, tackade Edvin.

Kommunalrådet Klas Bergström informerar
Årsprognosen för 2021 pekar mot ett överskott på 34 miljoner för Knivsta kommun. Största delen av överskottet finns hos finansförvaltningen. Nämnderna följer huvudsakligen sina budgetar.

Ledamöters frågor
Lennart Lundberg (KNU) frågade om järnvägskorsningen i ”byn”. Stämmer det som kommunen vill att det över järnvägen ska bli en gång- och cykelbro, eller blir det som man kan uttolka av Trafikverkets hemsida bara en gångbro? Desvärre är det Trafikverket som beslutar i frågan och det blir, som det ser ut nu, bara en gångbro. Det betyder tack och lov inte att frågan är stängd för all framtid. Ramper för cykling kan byggas på och hela projektet ligger en bit fram i tiden.

Information från Norrvatten
Kommunfullmäktige bjöds på en presentation av Norrvatten, ett kommunförbund som producerar och distribuerar vatten till 14 medlemskommuner, däribland Knivsta kommun. Jag tänker på romarnas akvedukter. Det har hänt en del sedan dess, men principen är densamma. Tror jag. Man borde fråga Norrvatten vad de anser. Och så vill man ju veta om romarnas akvedukter kom från redundanta vattentäkter. Knivsta är hursomhelst på väg att få redundant vattenförsörjning via Uppsala. Det är bra.

Anmälan av motioner
Två motioner anmäldes från Liberalerna. Håll utkik efter dessa på senare kommunfullmäktigesammanträden. Det kommer bli intressanta debatter om Ibn Rushd och om valfrihet. KNU anmälde också de två motioner, en om banor för discgolf och en om ungdomsfullmäktige. Spännande!

Två motioner från oppositionen besvarades. Den ena att införa en så kallad kulturtrappa liknande den som finns i Gävle. Den andra att planera för ytterligare en badplats i Knivsta. Båda sakerna är i och för sig lätta att ställa sig bakom, men hanteras redan på ett eller annat sätt inom kommunen, varför kommunfullmäktige beslutade att anse motionerna besvarade.

Policy för medborgardialog
En policy för Medborgardialog och en Näringslivsstrategi för Knivsta kommun antogs. Medborgardialog är ett verktyg som ger medborgare utökad möjlighet att delta och påverka beslut mellan valen. Det är bra. Näringslivsstrategin är långsiktig och syftar till att bidra till ett livskraftigt näringsliv i kommunen. Det är också bra. Men. När nu frågor om demokrati och näringsliv kommer så nära varandra – hur blev vi så trygga i vår demokrati men samtidigt så nöjda med dess frånvaro på våra arbetsplatser? Food for thought, heter det på engelska.

Styrmodell för Knivsta kommun
Tillitsstyrning är inte fullt ut införandet av arbetsplatsdemokrati på våra kommunala arbetsplatser, om det var det man ville ha, men det är absolut en styrmodell som ökar personalens delaktighet och inflytande över arbetet. Hursomhelst så beslutade kommunfullmäktige om införandet av tillitsstyrning som styrmodell för Knivsta kommun, i enlighet med dokumentet ”Styrmodell för Knivsta kommun”. Hurra!

Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet
Ännu ett policydokument antogs: ”Policy för jämlik hälsa och social hållbarhet.” Sådana här dokument är ofta intressanta eftersom de kan läsas så olika. Hur läser Du den här meningen? ”I Knivsta kommun verkar vi för att alla ska ha samma makt att forma samhället..”. Kan var och en någonsin få samma makt att forma samhället som den som äger ett fastighetsbolag? Eller som den som äger en bank? Food for thought, men det är inte så policydokumentet ska läsas.

Christer Johansson (V) avslutade sitt inlägg om vad som definierar social hållbarhet, med ett citat från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner: ”Ett samhälle med hög tolerans där människors likvärdighet står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende för varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen.”

Avslutning
När kommunfullmäktigesammanträdet avslutas har Knivsta kommun också fått en reviderad arbetsordning som utökar möjligheterna till distanssammanträden i framtiden, även efter pandemin. Norrvatten har fått en höjd låneram, och sammanträdestiderna 2022 för kommunfullmäktige har fastställts, och mitt kaffe är sedan länge uppdrucket.

Fredrik Rosenbecker
ersättare i KF

Kopiera länk