kommungruppen
Kommunfullmäktige 17 mars 2021

Rapport från Kommunfullmäktige den 17 mars 2021

När Knivstas kommunfullmäktige inleds den 17 mars 2021 står halva solen redan under horisonten här i Knivsta. Övergången till natt dröjer ännu tre kvart, under vilka kommunfullmäktigesammanträdet kommer hinna få upp ångan. Mötet har öppnats – för andra gången i kommunens historia av en kvinnlig ordförande – och upprop har hållits. Dagordningen har fastställts och vi har bland annat fått information om och av Upplandsstiftelsen. Pandemin har fått fler att ge sig ut på Upplandsleden, förmodat i huvudsak medan det är ljust ute och inte som nu när mörkret har hunnit sänka sig och vi kommit till punkterna ledamöternas frågor och därefter interpellationer. Nu jagar oppositionen majoriteten. En duktig opposition ska hålla majoriteten på tårna, också när som nu är fallet kommunekonomin går bra.

Kommunfullmäktige 17 mars 2021
Kommunfullmäktige 17 mars 2021

Kommunalråden informerar
Klas Bergström (M) informerar om kommunens ekonomi, som är god. Enligt bokslutet för 2020 gick kommunen plus med 38,8 miljoner och hela kommunkoncernen gjorde ett överskott på 68,2 miljoner. Prognosen för 2021 pekar på ett plus på fem miljoner bättre än budget, totalt plus 16,2 miljoner. Mycket beroende på ett bättre skatteunderlag än beräknat.
Oppositionskommunalrådet Lennart Lundberg (KNU) visade en film på ett tåg som rullade i fem sekunder. När SJ aviserar att sluta köra i Mälardalen är sträcken Stockholm – Uppsala undantagen fick vi veta. Så SJ blir kvar och dessutom skulle det bli ännu ett tåg från Uppsala till Örebro som kommer passerar Knivsta. Med fler tåg är det säkert bra med fler spår.

Fråga om antal småhus
Lennart Lundberg (KNU) inleder jakten med en fråga på ämnet andelen nybyggda småhus. Det är en punkt där kommunen inte riktigt nått upp till det mål man satt. Klas Bergström (M) får frågan om han verkar för att öka antalet nybyggda småhus. Det gör Klas.

Interpellation om ekonomisk hushållning
Björn-Owe Björk (KD) öppnar sedan interpellationsdebatten med en fråga om god ekonomisk hushållning. Kommer kommunen införa ett lånetak? Ja, kommunen har redan ett lånetak. Lån per invånare har förvisso ökat under senare tid, men det beror till stor del på investeringen i CIK, som KD själva var med och beslutade om. ”Walk the talk KD” tyckte Klas. Christer Johansson (V) kopplade den minskande låneskulden per invånare när kommunen får fler invånare, till KD:s motstånd mot inflyttning till kommunen. Det blev lite ”walk the talk-känsla” där också. Man kan ha olika synpunkter i sakfrågan, men klart är att samspelet mellan opposition och majoritet fungerar.

Detaljplan Södra AR etapp 1
Vid det här laget är det djupt nattmörker ute och detaljplanen för Södra Ar etapp 1 ska antas. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för verksamheter inom bl.a. industri, kontor, idrottsanläggningar, vård och restauranger. Rymdindustri vore roligt om det omnämndes, nu när regeringen satsar på rymdnationen Sverige, men det var inget som dryftades av ledamöterna. Det var dock inte på grund av denna brist som det beslutades att återremittera detaljplanen, utan av mer jordnära skäl såsom att ett domslut ska beaktas igen. Detaljplanen kommer återkomma vid ett senare tillfälle, med eller utan omnämnande av rymdindustri. Kom bara ihåg vem som först siktade på stjärnorna i rymdkommunen Knivsta. Mvh (V).

Ny kommunkoncern och omarbetade ordningsföreskrifter
Så till frågan om att möblera om i kommunkoncernen; skapa en ny kommunkoncern och flytta runt tillgångar i en mer ändamålsenlig organisation. Den intresserade hänvisas med fördel till handlingen, diarieförd som KS-2021/81. Det beslutades att göra så. Därefter reviderades ordalydelser i lokala ordningsföreskrifter efter ett beslut hos Länsstyrelsen.

Svar på motion om handlingsplan för hedersrelaterat våld och förtryck
Liberalerna har lämnat in en motion om att upprätta en handlingsplan för hedersrelaterat våld och förtryck. Lotta Wiström (L) läste upp motionen och gav exempel. Både socialnämnden och utbildningsnämnden har lämnat in yttranden i vilka man svarar att frågan redan hanteras i antagna mål och riktlinjer, varför man inte anser att ytterligare dokument behövs. Det råder ingen tvekan om att förslaget från (L) är välvilligt, men ökar tydligheten med fler dokument eller är det bättre med färre dokument? Kommunfullmäktige beslutade mot den bakgrunden att avslå motionen och med det gick kommunfullmäktige vidare till dagens sista och i dagarna högst aktuella fråga; ersättningsreglementet.

Tillsättande av ersättningsberedning
Kommunfullmäktiges presidium har genom ordförande Britt-Louises (S) försorg lagt fram förslaget att tillsätta en beredning för revidering av ersättningsreglementet. (C) var också tidigt på bollen, fast i kommunstyrelsen. I vilket fall så får behovet av en revidering anses ha blivit tydligt i dagarna, då vi sett hur nuvarande regler medgett avgångsvillkor för politiker som är en bra bit generösare än vad som är vanligt på arbetsmarknaden. Allt som sker enligt regelboken är inte automatiskt lämpligt, och när så är fallet behöver reglerna ändras. Så kommer nu i någon mån ske för kommunfullmäktige beslutade att tillsätta beredningen. Vi följer med spänning vilka förändringar den kommer föreslå.

Valärenden
Som avrundning denna gång bjöd valnämnden på entlediganden och tillsättningar av ledamöter i diverse organ, vilka inte listas i detalj här. Peter Evansson (S) avtackades därefter som slutkläm innan KF förklarades avslutat. Det är åtta timmar kvar till soluppgång i Knivsta. Precis lagom för en god natts sömn. Imorgon börjar beredningen arbeta med ersättningsreglementet.

Fredrik Rosenbecker (V)
ersättare i kommunfullmäktige

Kopiera länk