föreningen
Maja Erkstam

Egen regi blev ett lyckosamt recept

Om vinsterna med att ”ta hem” privat verksamhet till egen regi.

Vänsterpartiet har i Knivsta under många år verkat för att minska på kostnader för privata alternativ och inhyrda konsulter. Nu har socialnämnden och det majoritetssamarbete Vänsterpartiet ingår i genomfört flera aktiviteter som gjort det bättre för unga Knivstabor och andra som behövt stöd av socialtjänsten. I stället för dyra placeringar på privata LSS-boenden finns nu sådan verksamhet i kommunal regi på hemmaplan. En vinst såväl för skattebetalarna som de kommuninvånare som numera får det stöd de behöver i sin hemkommun.

Maja Erkstam
Maja Erkstam

Enheten för barn och unga gick in i året 2020 med en hög personalomsättning och en hög andel inhyrda bemanningskonsulter. Med en tydlig strategi för ökad stabilitet har arbetsvillkoren förbättrats, personalomsättningen minskat och behovet av konsulter upphört. Inga konsulter finns nu kvar i enheten.

Den 10:e augusti öppnades Tegelparken, som är en servicebostad enligt LSS i kommunal regi, med plats för 8 boende. Boendet har möjliggjort för flera kommuninvånare att flytta tillbaka till Knivsta. Utökad samverkan mellan stödboendet, Råd och Stöd samt enheten för Barn och Unga har även möjliggjort för fler unga att få stöd på hemmaplan, i en medveten satsning för att minska behovet av externa HVB-hemsplaceringar.

Jag är en av dem som ser resultatet av dessa satsningar i min egen vardag, då min son nu får bo nära sin mamma och sin pappa. Han får bo i den kommun där han är uppväxt och känner sig trygg, och på ett boende där inte vinstintressen styr hans vardag, utan hans önskemål och behov.

Maja Erkstam
Vänsterpartiet Knivsta

Kopiera länk