KF 25 november

Rapport från Kommunfullmäktige den 25e november, Coronans år 2020.

Fredrik Rosenbecker
Fredrik Rosenbecker

Före Covid-19 föregicks KF-sammanträden alltid av det mjuka sorlet från vänliga samtal mellan grupper av ledamöter som samlats i Tilassalen. Småsnack som på en mingelfest, fast annorlunda. Man kan konstatera att det är tystare på digitala möten, i vart fall tills sammanträdet startat och ordet gått till den första talaren.

Efter att ha hört den ekonomiska prognosen för året med 52 miljoner i överskott och en presentation av arbetet med att föda innovativa idéer i offentlig sektor följde tre så kallade enkla frågor. I politikens värld är enkla frågor sällan enkla, i vart fall inte när de ska besvaras. Det är en bra sak att det är så, för världen är sällan enkel i sig. Frågor behöver belysas ur flera aspekter.

Frågor om skolranking, tomma kontorslokaler och trygghet
Pierre Jansson (KNU) frågade utbildningsnämndens ordförande Bengt-Ivar Fransson (M) om han var nöjd med kommunens placering i Lärarförbundets skolrankning? Där hamnar Knivsta på 235:e plats av 290. Det korta svaret är nej. Märkligt vore väl om man var nöjd. Samtidigt ska det sägas att Knivsta rankas som 2:a av länets 8 kommuner.
Lennart Lundberg (KNU) undrade om kommunstyrelsens ordförande Peter Evansson (S) tror att kontoren i CIK kommer stå tomma även sommaren 2021? Det korta svaret är att Covid-19 gör det svårt att gissa något om framtiden.
Lennart Lundberg (KNU) frågade om kommunstyrelsens ordförande är beredd att tillsätta ytterligare åtgärder utöver det trygghetspaket majoriteten redan lagt fram för att motverka brottslighet? Det korta svaret är ja. Peter Evansson (S) berättade också om ett flertal redan införda åtgärder.

Interpellationer om meröppna bibliotek och Mejeriparken
Under interpellationsdebatten som följde efter frågorna debatterades så kallade meröppna bibliotek, som innebär att man med lånekort och pinkod får tillgång till biblioteket fler timmar än under ordinarie öppettider. KD vill införa meröppna bibliotek. Peter Evanson (S) berättade om den virtuella biblioteksväggen i CIK, som också utökar timmarna under vilka man kan hämta och lämna digitalt beställda böcker. Något snarlikt finns alltså redan. Meröppna bibliotek är med det sagt inte uteslutet i framtiden, och visst är den en trevlig idé att göra kultur och bildning mer tillgängligt.
Därefter följde en interpellationsdebatt från Pontus Lamberg (KD) om Mejeriparken. Pontus menar att Mejeriparken misskötts. Därom råder delade meningar. Samhällsutvecklingsnämndens ordförande Thor Övrelid (M) redogjorde för orsakerna till renoveringen som genomförs. Entreprenören hade inte levererat jord fri från rotogräs. För att undvika dyrt framtida underhåll byts jordbäddarna därför ut. Christer Johansson (V) gladdes åt KD:s intresse för parker men konstaterade samtidigt att det inte finns en enda krona avsatt till offentliga parker i KD:s budget för 2021.

Delårsbokslut augusti 2020
Peter Evansson (S) inledde debatten om delårsbokslutet med att redogöra för majoritetens utvecklingsarbete med över 100 initiativ för att stärka välfärden och stärka kommunens ekonomi. Resultatet förväntas förbättras med 100 miljoner vid mandatperiodens slut. Socialnämnden har vänt en lång tid av budgetunderskott bland annat genom att ”ta hem” verksamhet i kommunal regi, vilket särskilt framhölls av Christer Johansson (V) och socialnämndens ordförande Kerstin Eskult (C), som riktade ett särskilt tack till förvaltningens personal. Oppositionens bild var dystrare. Inte oväntat finns både glada besked och utmaningar att fokusera på och oppositionen gjorde ett gott arbete med att inskärpa de senare. KD talade därutöver om uteblivna ”nödvändiga reformer”, ett uttryck som i allmänhet inte betyder något annat än ”våra egna önskade förändringar”.

Detaljplan Alsike Nord etapp 2a
Planen återremitterades vid förra KF-sammanträdet, bland annat för att titta på parkeringsfrågan. Parkeringsfrågan är viktig och vi lever i en tid där olika behov kolliderar med varandra. Å ena sidan vårt högst verkliga behov av bil för att klara vardagen och arbetslivet. Å andra sidan vårt gemensamma behov av att ställa om och minska bilberoendet. Parkeringsfrågan är också en fråga om fördelning av kostnaden för parkering. Ska den läggas på skattekollektivet, fastighetsägaren eller bilägaren? Är det möjligt att idag bygga parkeringar i fastigheter, som senare kan omvandlas till bostäder i dessa fastigheter? Hursomhelst så ska man i sammanhanget komma ihåg att det är framtidens behov av parkeringsplatser som debatteras, och trenden idag är avtagande ökning av biltrafik. Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige.

Nya taxor för VA och avfall
Så till ämnet taxor. Den allmänna VA-verksamheten ska vara självfinansierande. För att uppnå detta och möta behovet av kommande utbyggnad och renoveringar vill Knivstavatten AB att anläggningstaxan höjs med 7%. Fullmäktige beslutade att höja taxan. Därefter ännu en taxa. En anpassning av avfallstaxan till det nya insamlingssystemet föreslås. För den vanligaste typen av avfallsabonnemang skulle det innebära en höjning med 2 kronor i månaden, att jämföra med 101 kronor höjning för det lägsta abonnemanget. Fullmäktige beslutade att höja taxan enligt förslaget.

Revidering av reglemente och kapitalisering av Kommuninvest
Härefter följde en revidering av reglementet för kommunstyrelsen och nämnderna och en därav följande ombudgetering av medel för måltidsverksamhet. Okontroversiellt och snabbt klubbat, liksom kapitalisering av Kommuninvest Ekonomiska förening, som var en fråga om en teknisk justering till följd av att Finansinspektionen ändrat i regelverket. Snabbt klubbat var också en korrigering av ett tidigare felaktigt justerat beslut.

Besvarade motioner
En motion från SD om att införa digital signering av protokoll ansågs besvarad eftersom man redan infört detta. Också KD:s motion om mer trygghet inom hemtjänsten ansågs av kommunfullmäktige vara besvarad. KD:s motion om arbetsmiljö och barngrupper i förskolan bordlades.

Avslutning 
Klas Bergström (M) tackade avslutningsvis Peter Evansson (S) för hans tid som kommunstyrelsens ordförande, och därtill en rad andra ledamöter som av en eller annan anledning får andra uppdrag nästa år. Britt-Louise Gunnar (S) tackade Klas för hans insats som kommunfullmäktiges ordförande och önskade honom lycka till i det nya uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Mötets tjänstepersoner, sekreterare och vaktmästare, blev också avtackade, med blommor.

Om kommunfullmäktiges sammanträden i digital form gått miste om den inledande mingelfesten, så saknas från avslutningen eftersnacket på väg hem från festen. Det blir plötsligt väldigt tyst när den siste talaren sagt sitt och ordföranden avslutat mötet. Det må vara hänt. Vi ska ta hand om varandra och undvika smittspridning.

Fredrik Rosenbecker (V)
ersättare KF

Kopiera länk