kommungruppen
KF juni 2020

Kommunfullmäktiges sammanträde den 23 september 2020

Maria Fornemo
Maria Fornemo

Den stora frågan vid detta fullmäktigemöte var naturligtvis Mål och budget. Kommunalrådet Peter Evansson (S) kunde berätta att skatteunderlaget visade sig ha blivit bättre än tidigare prognoser indikerat. Dessutom var ekonomin förbättrad genom generella bidrag och riktade bidrag från staten.

Fullmäktige inleddes med interpellationsdebatter

En interpellation om 4-spårsavtalet var först ut.
-Vad blir kostnaden för detta mastodontprojekt, frågade Lennart Lundberg (KNU)?
-Knivsta har redan idag en brist på kommunikationsinfrastruktur, svarade Peter Evansson. Ska invånarna även i framtiden kunna ta sig till och ifrån jobbet krävs en mer utvecklad infrastruktur. Vi måste ta reda på hur verkligheten ser ut idag och hur den kommer att se ut, och göra en kalkyl utifrån det. Utan att göra en samlad kostnadskalkyl riskerar vi att få en ostrukturerad infrastruktur.

Nästa interpellation handlade om tomma kontorslokaler i CIK.
Lennart Lundberg (KNU) kritiserade det faktum att CIK alls har kontorslokaler. Hur ser planerna ut för att fylla dem, undrade han?
– CIK kräver långsiktiga hyresgäster. Rätt hyresgäst ökar attraktiviteten på CIK. Effektivt lokalutnyttjande över tid är viktigt, svarade Peter Evansson.
Christer Johansson (V) menade att CIK är en fantastisk lokal att utöva kulturverksamhet i för Knivstas unga, och även äldre. En anläggning som CIK kräver långsiktighet och uthållighet. Vi måste lita på att vi går åt rätt håll, inte ägna oss åt kortsiktiga aktiviteter för att hitta hyresgäster.
-Vi ser fram emot att verksamheterna ska kunna använda CIK fullt ut under 2021, sade Johansson.

Den tidigare mandatperiodens ordförande i Utbildningsnämnden, Björn-Owe Björk (KD), hade skrivit en interpellation om ökade barngrupper i förskolorna.
– Vi ser ökade barngrupper under det nuvarande moderatledda vänsterstyret. Jag undrar hur mycket barngruppernas storlek kommer att öka totalt under den här mandatperioden, frågade Björk?
Nämndens nuvarande ordförande Bengt-Ivar Fransson (M) tackade för en bra interpellation, och förklarade att det är skillnad på de ekonomiska förutsättningarna i denna mandatperiod jämfört med den förra. Det råder ekonomisk tillbakagång just nu, samt tufft budgetläge. Nämnden måste prioritera hårdare.
Men inte bara barngruppernas storlek avgör kvaliteten i förskolorna, fortsatte Fransson. Till exempel pedagogernas utbildningsnivå spelar roll, och vi höjer deras kompetens nu. Dessutom jobbar personalen med organisation, så att barngrupperna inte blir så stora. Knivsta har även väldigt bra lärandemiljöer. Däremot kan vi inte svara på exakt hur stora grupperna är 2022. Framtiden är alltid oviss. Men kvaliteten kommer även fortsättningsvis att vara god, försäkrade Fransson.

Fullmäktige tar middagspaus

Mål och budget 2021 med planeringsramar 2022 – 2024 samt skattesats 2021
Årets budgetprocess har varit krånglig och oviss, bland annat beroende på effekter av Corona, inledde Peter Evansson (S). Men – det kom i sista sekund tillskott i skatteunderlaget. Dessutom tillåts kommunen göra en satsning på äldrevården genom ett riktat statsbidrag. Skattesatsen för 2021 är 21,51 procent. Budgeterat resultat 2021 är på 11,3 miljoner. Det långsiktiga finansiella målet enligt kommunfullmäktiges riktlinjer för god ekonomisk hushållning är 1 procent av skatter, bidrag och kommunekonomisk utjämning.
En debatt om återremiss av budgeten bröt ut pga de senare tillskotten av pengar. Är det möjligt att göra återremiss på grund av att man vill inarbeta sina att-satser i majoritetens budget?
-En återremiss av budgeten kommer att innebära en pressad situation för förvaltningen påpekar Peter Evansson.
Christer Johansson (V) pratade om vikten av fortsatt Medborgardialog och Kultur och fritidsverksamhet, det senare speciellt viktigt i dessa tuffa tider.
Bygg och miljönämndens ordförande Claes Litsner (S) berättade om Agenda 2030:s betydelse för kommunens arbete, och om hur Agenda 2030 vävts in i nämndernas alla målområden.
Bengt-Ivar Fransson (M) inledde med att tala om Coronas effekt på Knivstas och hela världens ekonomi. Vid stor osäkerhet, som nu, bör man hålla i pengarna. Vi har nyligen haft en lägre befolkningstillväxt, vilket påverkat våra intäkter. Vi behöver jobba på annat sätt så att vi med samma resurser kan leverera mer och till bättre kvalitet.
-Jag kommer att som Utbildningsnämndens ordförande hålla hårt i varenda krona, slog han fast.
Kerstin Eskhult (C) ordförande i socialnämnden, tackade personalen för allt gott jobb. Hon såg med tillförsikt fram mot kommande år.
Björn-Owe Björk (KD) menade att majoritetens verksamheter är underfinansierade. Budgeten är beroende av statsbidrag och exploateringsvinster. Och trots skattehöjningar har det varit nedskärningar i verksamheterna. Men vi kan konstatera att KD:s budget inte innehåller en enda siffra, på varken intäkter eller kostnader.
Lennart Lundberg (KNU) körde åter sitt mantra om att inflyttningen är för stor och säger att de vill satsa på företagsamhet i Knivsta. Med fler företag skapas fler arbetstillfällen, menade Lundberg.
Lotta Wiström (L) menade att majoriteten just nu driver en vänsterpolitik, där man vill ta tillbaka verksamhet i egen regi.
Vänsterpartiet är glad över Lottas uppmärksamhet och tackar henne för komplimangen. Detta samtidigt som kommunen minskar sina kostnader genom att driva verksamhet i egen regi.
SD hade i sin budgettext lagt in en stadsarkitekt varvid Thor Övrelid (M) tipsade SD om att även lägga in kostnaden för den önskade arkitekten i budgeten.
Christer Johansson (V) sammanfattade oppositionens yrkanden med att konstatera att KD ropar om att majoriteten prioriterar fel, samtidigt som det i KD:s förslag inte finns en enda siffra och ingen ekonomi som beskriver deras många attsatser. KNU menar att tillväxten är för hög på grund av 4-spårsavtalet. När framtidsprognosen för den procentuella befolkningsökningen i avtalet blir lägre än vad den varit hittills, där KNU funnits i majoritet under fyra år. Slutligen den stadsarkitekt som SD saknar menar Johansson att den funktionen redan finns i Samhällsutvecklingsnämnden , som SD vill lägga ned.

Klockan 21.10 bryts mötet för en kort paus.

Inför språkkrav i svenska för anställning inom skola och omsorg – motion från SD
SD hade lagt en motion om att införa språktest inom skola och omsorg. Kommunstyrelsens förslag var att motionen skulle avslås.
Lotta Wiström (L) berättade att Skolverket ska tillsätta medel för att stärka det svenska språket för yrkesverksamma.
-Det är viktigt att stärka de arbetande i språket, sade hon, och Fullmäktige höll med.
Språktest är dyrt, onödigt och ineffektivt, menade Olivia Bergström (M) och Thor Övrelid (M) berättade att han har letat, men inte hittat, de språktest som SD påstår att Socialstyrelsen rekommenderat. Tester finns däremot för ”främmandes legitimation”. Om det inte är dessa som åsyftas så behöver övriga i fullmäktige få veta var rekommendationen finns, så att alla kan diskutera frågan med detta som bas. Han tillade att en arbetsgivare har rätt att ställa språkkrav om det är motiverat. Annars är det diskriminering.
-Detta är en motion som slår in öppna dörrar, menade Övrelid. Varefter Fullmäktige beslutade att avslå motionen.

Paus, efter vilken det beslutas att Fullmäktige gör klart alla kvällens ärenden, men lämnar resterande interpellationer till nästa möte.

Revidering av allmänna föreskrifter i Knivsta
Britta Lästh (KNU) yrkade återremiss på punkten om hundbadplats vid pepparkaksudden. Lästh menade att det inte är lämpligt med bad för hundar vid Pepparkaksudden.
Fullmäktige antog trots det de reviderade allmänna föreskrifterna.

Stadsbyggnadsprinciper med arkitekturpolicy för Knivsta kommun
-Äntligen! utropade Thor Övrelid (M) ordförande i SUN. Knivsta kommuns första arkitekturpolicy. Och jag vill tacka alla i SUN för ett gott samarbete. Knivstaborna, och inga andra, ska bestämma hur Knivsta ska se ut. Och ingen av oss i majoriteten – eller oppositionen – kommer att tillåta att Knivsta utvecklas till en otrygg plats. Här spelar parker, belysning, gångvägar etc stor roll.
Vänsterpartiets Christer Johansson gläds åt att barnperspektivet som partiet kämpat för i över 10 år är så tydligt.
-Vi har påtalat behoven av offentliga rum och mötesplatser som naturområden, lekparker och trivsamma torg. Gång- cykel och kollektivtrafik har vi sagt är viktigt för såväl barn som klimat. Genom att låta befintliga skogs- och naturområden kompletteras med nya grönområden har vi velat säkra natur nära alla skolor och bostadsområden. När det gäller hushöjder har vi från Vänsterpartiet tidigt argumenterat för högst fem våningar, med enstaka undantag. Allt detta och en hel del till, som konst på allmän plats, finns med i det mycket väl genomarbetade dokument vi nu ska ta ställning till.
Fullmäktige bifaller policyn, och ingen var emot.

Nya avfallsföreskrifter för Knivsta kommun
Ett nytt avfallshanteringssystem för enskilda hushåll är på gång, och nu behövs ny taxa.
Beslutet fattas enligt Kommunstyrelsens förslag till beslut.

Utvärdering av partistöd 2019 och utbetalning av partistöd 2021
Samtliga partiers redovisningar godkänns.

Entledigande och fyllnadsval i KF:s presidium 2021
Klas Bergström (M) entledigas den 31 dec 2020 från uppdraget som ordförande i Kommunfullmäktige. Istället väljs Thor Övrelid (M) till 1:e vice ordförande.

Vid 23.38 var nästan hela dagordningen genomgången och Klas Bergström (M) slog klubban i bordet och tackade fullmäktige för denna kväll. Ett antal interpellationer finns kvar till nästa fullmäktigemöte.

Sammanfattat av Maria Fornemo (V)

Kopiera länk