kommungruppen
Christer Johansson KF april 2020

Sammanfattning från fullmäktigemöte 22 april 2020

Maria Fornemo
Maria Fornemo

På grund av Coronakrisen blev kvällens fullmäktige historiskt då det genomfördes på distans.

Kommunalrådet Peter Evansson (s) informerade om den ekonomiska prognosen för 2020. Kommunen har ett budgetbalanskrav på + 12,1 miljoner kr, prognosen just nu ligger på -13,5 miljoner kronor vilket betyder en budgetavvikelse med minus 25,6 miljoner. Den dystra prognosen beror bland annat på en negativ skatteprognos på -10 miljoner samt att socialnämnden och utbildningsnämnden har ett prognostiserat minusresultat.

Fastställande om godkända påskrifter i folkinitiativ
Folkinitiativet lyckades samla ihop mer än 10 procent namnunderskrifter av de röstberättigade kommuninvånarna. Kommunfullmäktige fastställde att frågan som initiativet avser är sådant att kommunfullmäktige kan besluta om den. Det yrkades bifall från flera partier till kommunstyrelsens förslag.

Investeringsmedel 4-fackskärl
Det beslutades också om att utöka investeringsplanen med 15 miljoner för inköp av soptunnor med 4-fackskärl. Det gäller en ny systemlösning för bostadsnära insamling av avfall, ett regeringsbeslut som ska vara implementerat 2024. Pontus Lamberg, (KD), menade att även den nya avfallstaxan borde deklareras för medborgarna, och lämnade in ett särskilt yttrande. Partikamraten Björn Owe Björk höll med och undrade hur kommunen kunde göra en så märklig upphandling att man missat att köpa avfallskärlen och därför blev tvungen att göra ett femtonmiljonerstillägg.

Kerstin Umegård (MP) yrkade bifall till det ursprungliga förslaget. Christer Johansson (V) höll med.
– Jag vidhåller att det är viktigt att detta blir gjort nu. Det blir ändå billigare att vi gjort detta uppköp tillsammans med andra kommuner än om vi hade gjort det själva senare.
Johansson gav också svar till Lamberg.
– Vad som kommer att hända med framtida avfallstaxor behandlas senare, när det finns ett avtal mellan förpackningsindustrin och kommunen, och har inget med kvällens ärende att göra, sade Johansson.
Fullmäktige beslutade i enlighet med Kommunstyrelsens förslag.

Revisionsberättelse och revisionsrapport
Detta år presenterades två revisionsberättelser från revisorerna.
– Ekonomin kommer utan tvekan att bli den största utmaningen i år precis som förra året, menade Ronny Hellström, (SD), revisor. ”Från utmaning till allvarlig situation” sammanfattade han. Vi har för stora utgifter i förhållande till våra intäkter.

Att bara ålägga nämnderna att spara kommer inte att fungera, resonerade Hellström vidare, eftersom man har åtaganden att genomföra. Från 2020 tillkommer dessutom kostnader för CIK. Och Coronakrisen innebär sänkta skatteintäkter och ökade bidrag från staten. Befolkningsstrukturen är också en kommande osäkerhetsfaktor. Revisorerna menar att resultatet inte är förenligt med de finansiella mål som fullmäktige satt. Det föreligger dessutom ett strukturellt underskott i verksamheten om 44 miljoner.

Erik Weiman (M), också revisor, inledde sitt anförande med att konstatera att det i år finns två olika revisionsberättelser från revisorerna. Revisorerna kunde inte riktigt enas. Weiman underströk att det är viktigt att revisorerna arbetar som ett kollegium.

Årsredovisningen följer inte i alla delar det som fullmäktige beslutat. Dock bör revisorerna inte avge några värdeomdömen, menade Weiman. I synnerhet såg revisorerna förbättringspotential när det gäller kommunens ekonomi. Nettokostnaderna inom välfärdsverksamheten måste sänkas.

Årsbokslut och ansvarsfrihet för Knivsta kommun
Bengt-Ivar Fransson (M) berättade om Utbildningsnämndens verksamhet, som hållit budget och nått sitt resultatmål. Han berättade också om satsningar som gjorts under året, t ex Fritidslyftet och Mera lärande.

Oppositionsrådet Lennart Lundberg (KNu) konstaterade att kostnaderna ökar snabbare än intäkterna. Kommunen behöver minska beroendet av de stora exploateringsintäkterna.

-De medel som tilldelas nämnden motsvarar inte det uppdrag som fullmäktige har gett, sammanfattade Kerstin Eskhult (C) Socialnämndens minusresultat för år 2019. Om Socialnämndens verksamhet sade också Britt-Louise Gunnar (S) att ”målsättningen är att vi ska kunna fortsätta med förebyggande arbete”.

Christer Johansson (V) inledde med att ett gott samarbete mellan kommunens medarbetare och politiken gett ett ekonomiskt resultat på plus 18 miljoner. Han tog även upp några punkter från 2019 som är glädjande för vänsterpartister.

  • Av fullmäktiges 11 mål har samtliga helt eller delvis uppnåtts.
  • Det fortsatta arbetet med heltid som norm.
  • Tryggheten på fritiden har ökat för ungdomarna.
  • Bättre skolresultat.
  • Alla indikatorer för en grönare kommun pekar uppåt.
  • Knivstas invånare har nu tillgång till CIK.

Pontus Lamberg (KD) påpekade att fempartimajoriteten nått 3 av 11 mål och var inte imponerad.
– Styret måste påbörja en ordentlig prioritering av investeringarna, menade han. Det behövs reformer för att få ordning på ekonomin.

Thor Övrelid (M) drog Samhällsutvecklingsnämndens ansvarsområden och berättade att nämnden gjort överskott på 4,7 miljoner. Han berömde förvaltningen, som även kommer att klara årets besparingsbeting.
– Vi har pausat all asfaltering och där har vi anledningen till det positiva resultatet i SUN, påpekade Mikael Rye Danjelsen, KNu.

Det blev en ganska lång debatt där Kommunfullmäktige till slut beslutade att godkänna årsbokslutet samt bevilja ansvarsfrihet för Kommunstyrelsen och alla nämnder.

Revidering av prislista för Knivsta kommuns uthyrningsbara lokaler
Peter Evansson (S) menade att det var en genomarbetad prislista som låg framme för beslut, och yrkade bifall till KS förslag. Lennart Lundberg (KNU) meddelade att idrottsföreningarna Vide och Vassunda har svårt att betala de nya priserna, för förråden, i CIK. Han lade ett förslag till tilläggsyrkande beträffande klubbarnas möjlighet att sälja reklamplats i CIK, innan beslut om avgift för förråd tas. Fullmäktige valde dock att rösta till förmån för Kommunstyrelsens förslag.

När klockan passerat elva på onsdagskvällen förklarade kommunfullmäktiges ordförande Klas Bergström (M) mötet för avslutat, och konstaterar att sammanträdet gått bra. Och det gjorde det, mycket tack vare Bergström själv, kommunsekreteraren Siobhan Gorny’s ordningssinne samt kommunens grymma tekniska personal.

Sammanfattat av
Maria Fornemo
ersättare i KF

Kopiera länk