Partiet centralt
brev från Jonas

Brev från Jonas Sjöstedt

Christer och Jonas
Christer och Jonas

Vänner,

Det är en ovanlig vår vi går till mötes. Coronasmittan har till stora delar lamslagit det svenska samhället. Men istället för att träffa nära och kära, som vi vanligtvis gör när allt känns lite skakigt, uppmanas vi att stanna hemma och minimera våra sociala kontakter. Att inte träffa våra äldre släktingar och vänner. Att stanna hemma om vi själva tillhör en riskgrupp.

Men även om vi inte kan ses som vanligt betyder det inte att varje människa måste klara sig själv. Tvärtom. De senaste veckorna har jag sett hur vi går samman och hjälps åt. Vi hjälper till att handla mat och mediciner till den som tillhör en riskgrupp. Vi ringer varandra för att kolla läget så att ingen ska känna sig isolerad. Vi lyssnar på myndigheterna och genomför de åtgärder som krävs för att inte vården ska bli överbelastad och människor ska bli utsatta för fara.

Politikens uppgift i dessa tider är att se till att smittan bekämpas så effektivt som möjligt, utan att människor kommer i kläm. Därför har vi de senaste veckorna lagt all tid på att ta fram förslag som gör det lättare för folk att klara den här krisen.

Vänsterpartiet har drivit på för att sjukvården och äldreomsorgen ska få de resurser som behövs för att människor ska få hjälp. Vi drev på för att karensdagen skulle avskaffas, så att ingen straffas ekonomiskt för att hen är hemma och tar ansvar när den känner sig sjuk. Vi kämpade för att studenter inte ska hamna utan inkomst om universiteten tvingas stänga. Och vi tänker se till att fler kan få a-kassa. Många av dem som nu förlorar jobbet uppfyller inte kraven för att få a-kassa. Det vill vi ändra på.

Tillsammans kommer vi att klara den här krisen, det är jag helt övertygad om. Fram till dess att krisen är över hjälps vi åt, precis som vi gjort hittills. För Vänsterpartiets del innebär spridningen av corona att vår kongress behöver skjutas fram. Istället för nu i maj, blir kongressen 29 oktober-1 november. Det innebär att jag blir kvar som partiledare för Vänsterpartiet fram till dess. Under den tiden kommer jag göra allt jag kan för att effekterna av krisen ska få så små konsekvenser som möjligt för folk.

Ta hand om er själva och om varandra, lyssna på myndigheternas smittskyddsexperter och följ myndigheternas rekommendationer.

Vi klarar det här, tillsammans.

Jonas

Kopiera länk