föreningen
Årmöte 2020

Framtidens transporter och folkomröstning frågor på Vänsterpartiets årsmöte

Jens Holm (V)
Jens Holm (V)

Mitt i en av de största kriserna på många år fortsätter demokratin i landet att fungera. Genom att lyssna på experter och vidta försiktighetsåtgärder fortsätter den kommunala vardagen, med vissa justeringar.

Under den senaste veckan har Vänsterpartiet Knivsta genomfört ett årsmöte och ett konstituerande styrelsemöte. Vi står nu beredda att anta de stora utmaningar som kommunen har framför sig. Det fanns tillräckligt att lösa redan innan Coronaepidemin bröt ut men tillsammans med andra kommer vi att lösa det. Då det inte finns någon annan väg. Det är bara tillsammans vi kan lösa våra gemensamma utmaningar.

Jens Holm, riksdagsledamot
På vårt årsmöte hade vi förmånen att få lyssna till ordförande i Riksdagens Trafikutskott, Jens Holm (V). Under temat Framtidens transporter berättade Jens om vikten av fossilfria transporter för vårt framtida klimat. Vi fick höra om klimatflyktingar från Bangladesh som tvingas från sina bostäder, som är på väg att dränkas i havet. Via landets utflyttningsprogram hamnar många av dessa människor i flottar på Medelhavet.

Jens pratade också om en kollektivtrafik i Sverige som blivit 40 procent dyrare på de senaste 10 åren. Men bristen på underhåll och långsiktig planering har inte gett bättre service för resenärerna. Vänsterpartiet anser att avkastningskravet för SJ ska tas bort och att pengarna istället bör återinvesteras för att uppnå förbättrad service och sänkta biljettpriser. Det är dags att ta persontransporternas klimatpåverkan på allvar och sätta resenärernas intressen först.

Uttalande angående folkomröstning i Knivsta
Mötet antog enhälligt ett uttalande om folkinitiativets önskan om en folkomröstning i syfte att väsentligt minska antalet bostäder i Knivsta.

Folkomröstningen i Knivsta
I november 2019 lämnades ett folkinitiativ in till Knivsta kommun om att genomföra en folkomröstning om en omförhandling av 4-spårsavtalet med staten. Efter det har valnämnden genomfört förberedelser som behövs inför ett beslut i Kommunfullmäktige. Det troliga är att ärendet är klart så det kan komma upp för beslut på kommunfullmäktiges möte den 27 maj 2020.

Vid en folkomröstning blir den fråga som ställs med nödvändighet ordagrant den som folkinitiativet ställt. Frågan lyder: ”Vill du att Knivsta kommun ska begära omförhandling av 4-spårsavtalet med avsikt att väsentligt minska antalet bostäder som avtalet föreskriver?”

Det går inte att fastställa vad väsentlig minskning innebär. Var och en som röstar gör sin egen bedömning av vad man anser vore lämpligt, men ingen kan avgöra vad man faktiskt tar ställning till. Hur många procents minskning ska omförhandlingen försöka uppnå?

Vänsterpartiet i Knivsta menar att det inte går att avgöra vad man tar ställning till. Årsmötet föreslår därför att Vänsterpartiet i Knivsta ska rösta nej till att genomföra en folkomröstning om den ställda frågan.

Det ställningstagandet innebär inte att vi är motståndare till medborgares initiativ och engagemang. Tvärtom tycker vi att det är en viktig del av demokratin. Med en konkret fråga att ta ställning till ställer sig Vänsterpartiet bakom en folkomröstning.

Vänsterpartiet Knivstas årsmöte, den 10 mars 2020.

styrelsen 2020
styrelsen 2020

Ny styrelse
Efter konstitueringen ser Vänsterpartiet Knivstas styrelse ut enligt följande: Christer Johansson, ordförande, Anna Svensson, vice ordförande, Fredrik Rosenbecker, sekreterare, Maria Fornemo, kassör och Maja Erkstam, ledamot. De två ersättarna heter Carina Stigs och Tommy Ljungström. Vill du läsa mer om våra samtliga företrädare så finns det info här: Våra företrädare

Christer Johansson
ordförande

Kopiera länk