Många interpellationer på Fullmäktigemöte 12 februari 2020
Här kommer en sammanfattning av en del som hände på kommunfullmäktige den 12 februari 2020.
Mötet inleds med Ecpat Sverige – en barnrättsorganisation som jobbar mot sexuell exploatering av barn. De menar att sexuell exploatering av barn på nätet, en företeelse som dessvärre ökar, är på väg att bli ett av de stora folkhälsoproblemen för barn. Övergrepp på nätet där barnen inte fysiskt träffat förövaren, kan få lika allvarliga konsekvenser för de utsatta barnen som om de möter förövaren fysiskt.
Mer och mer av materialet på nätet är sådana bilder som barnen tagit själva. Om unga sprider dessa vidare kan det innebära allvarliga juridiska konsekvenser för ungdomarna. Utpressning och hot mot barnen har dessutom blivit vanligare.
Ecpat ger också tips till föräldrar om hur de ska tala med sina barn som är ute på nätet. Datorn går att stänga av, är bästa tipset. Men utöver det: ”Prata på barnets villkor. Lyssna till punkt. Skuldbelägg inte. Det är aldrig barnets fel. Rapportera olämpligt innehåll och polisanmäl.”
Kommunalrådet Peter Evansson informerar.
Kommunen går mot ett underskott totalt på 14 miljoner på årets slutprognos, och vi måste hitta lösningar på detta.
Medborgarförslag med fler än hundra röster:
Bland annat hundbad, utebad med tempererad bassäng, centralt belägen lekplats och staty av Knivsta Sandberg. Hyllningen av ”Knivsta” Sandberg är redan beslutat om och kommer istället för staty att bli en konstnärlig installation vid ishallen i CIK som kommer invigas hösten 2020.
– Statsminister Stefan Löfven var i Knivsta idag, berättade Evansson vidare, och han besökte bland annat Estrids gård. Han var mycket nöjd med sitt Knivstabesök.
Ledamöternas frågor
Från Lennart Lundberg till Peter Evansson. Gällde bland annat Lidl och markanvisningar i Ar. Dessutom om bygglovet i kvarteret Virkesladan, utanför kommunhuset. Giltig detaljplan styr byggandet, menade Evansson. Därefter följde diskussion om vad som möjligen komma skall i byggnadsväg på tomten. Virkesladan, som är den sista tomten som bebyggs på Sågentomten, som sträcker sig från kommunhuset till ICA, presenterades tidigare som en trädgårdsstad, säger Lundberg. Är ni nöjda med utseendet nu? Trädgårdsstaden var passé redan 2015, svarade Claes Litsner, socialdemokrat. Den var passé när detaljplanen för Virkesladan togs.
Interpellationer om Barnkonventionen och månadsrapporter
Barnkonventionen har sedan årsskiftet blivit svensk lag. Interpellanten Pontus Lamberg, KD, undrade bland annat om Kommunstyrelsens ordförande anser att barn ska få vara med i samhällsprocessen. Christer Johansson, Vänsterpartist, påpekade att barnkonventionen redan finns levande i Knivsta, bland annat genom den barnchecklista som gås igenom vid varje politiskt beslut. Sedan 2013 då Vänsterpartiets motion fick KF:s bifall har barnens bästa beaktats vid besluten.
Peter Evansson tror vi kommer att se ännu mer av barnens involvering och hänsyn till barnens bästa i framtiden, men lagen är ännu väldigt ny. Lamberg pekar på en viktig bit, risken för slentrian, säger Evansson. Det är lätt att barnkonsekvensanalysen vid beslut bockas av rutinmässigt och utan eftertanke. Men det är viktigt att vi engagerar unga.
Interpellation om månadsrapporter, även den av Lamberg. Han undrar varför inte ekonomi- och personalrapporterna finns i handlingar månadsvis.
Som svar visade Evansson hela hanteringen kring rapportering om kommunens ekonomi, från nämnd till kommunstyrelse och slutligen kommunfullmäktige. Det tar längre tid att ta fram korrekt information skriftligt, och därför är inte alltid skriftligt det bästa.
Konsekvenser av ökat byggande
Monica Löfgren, SD ställer interpellation om konsekvensanalys av ökat byggande. Christer Johansson, Vänsterpartiet, svarar att det i Knivsta har stannat av lite i byggtakten, vilket ger alla inblandade tid att se mer till helheten innan man ger sig in på detaljerna.
Därefter följer livlig debatt om bland annat påfarter, avfarter, stationer och fler spår på järnvägen. Mikael Rye Danjelsen, Knivsta Nu, efterlyser ekonomiska kalkyler för exploateringen. Pontus Lamberg, KD, säger att bara 40 % av Knivstaborna skulle rekommendera andra att flytta hit. Vägen till ett trivsammare samhälle, menar han går bland annat via sänkt skatt. Peter Evansson menade att mycket bra är på gång i Knivsta.
– Hur ska det fungera här när vi bygger så mycket? Undrar Dag Dacke Knivsta Nu. Han tittar på skylten bakom sig där det står delaktighet, tydlighet och engagemang. Thor Övrelid, moderaterna säger att vi är mitt uppe i all planering och kan ännu inte svara på allt. Det kalkylerade antalet Knivstabor fram till 2057 skrämmer – men nyanser är allt. Om majoritetens förslag till utbyggnadstakt på 10 000 bostäder går igenom, så kommer takten till utbyggnad aldrig ha varit långsammare än nu, påpekar han. Han tillägger också lite senare att över 60 procent av Knivstaborna kan rekommendera Knivsta att bo i, vilket är över rikssnittet!
Medborgardialog
Vad är syftet med medborgardialogen? Så löd titeln på en interpellation från Monica Lövgren (SD) till Peter Evansson (S), kommunstyrelsens ordförande. Av Peter Evanssons och därefter Claes Litsners (S), Christer Johanssons (V) och Pontus Lambergs (KD) svar kan förstås att ökat medborgarinflytande och förbättrad framtidsplanering är två syften. Kanske inte helt oväntat att just detta skulle vara syftet.
Folkinitiativet
En fråga på detta sammanträde som följdes med särskilt intresse från läktaren var frågan om folkinitiativet och den därpå eventuellt följande folkomröstningen. Ska det hela ske reglementsenligt ska folkinitiativets påskrifter kontrolleras. Kommunfullmäktige beslutade snabbt och utan kontrovers att tillskjuta medel för denna kontroll samt därefter att anta ett reglemente för densamma. Kontroll av folkinitiativets insamlade underskrifter kommer alltså ske och därefter följer den spännande uppföljningen i akt 2 om folkomröstningens vara eller icke vara, som man alltså får vänta på ännu ett tag.
Maria Fornemo och Fredrik Rosenbecker
ersättare i KF