kommungruppen
Maria och Fredrik

Rapport från KF den 20 november

Peter Evansson mottar namnunderskrifter
Peter Evansson mottar folkinitiativets namnunderskrifter

Årets sista kommunfullmäktige inleddes med information från Hemvärnet. Major Fredrik Lenner berättade om Hemvärnets verksamhet i landet men mest om länet. Nedan kommer några av frågorna som debatterades.

Kommunalråden informerade
Kommunalrådet Peter Evansson (S) informerade om att det varit ett svängigt år med flera oförutsägbara kostnader och intäkter för kommunen. Enligt den senaste prognosen ser det ut som kommunen gör ett positivt resultat efter att de gamla underskotten betalats. Oppositionsrådet Lennart Lundberg (KNU) berättade om ett studiebesök i Bergen med Region Uppsala och regionens kommuner. Norrmännen informerade och visade upp ett bra samarbete mellan region och kommun inom sjukvård och omsorg. Vidare berättade Lennart om det Nätverk för bättre medborgardialog där förtroendevalda från hela Sverige deltog på ytterligare en inspirerande träff. Från Knivsta deltar han och Christer Johansson (V) i Nätverket.

Interpellation om Lidl
Med ett inlägg om Lidls icke-etablering i Knivsta debuterade Maria Ahlestål (KNU) i talarstolen på kommunfullmäktigesammanträdet den 20/11. Vi tackar henne för det och för hennes vältalighet, utan att därmed uttrycka någon egen uppfattning om innehållet i det sagda. Christer Johansson (V) påminde om att Lidl under årens gång erbjudits fler platser för sin butiksverksamhet, och frågade hur det kommer sig att de aldrig tackat ja. Nu senast ska det vara på grund av en marginell ändring i planområdet som Lidls intresse svalnat. Frågan lär fortsätta vara aktuell ännu en tid.

Verksamhetsberättelse och delårsbokslut för Knivsta kommunkoncern 2019
Delårsbokslutet för kommunkoncernen gav också den upphov till ordväxling mellan fempartimajoriteten (V, S, MP, C, M) och minoriteten (KNU, KD, SD). Konstigt vore väl annat. Pontus Lamberg (KD) var förvisso positiv till resultatet, men såg också orosmoln längre fram. Kommer fempartimajoriteten klara av att genomföra sina effektiviseringar till 2021 för att då kunna återställa skatten? Socialnämnden har ett stort prognostiserat underskott, men arbetar också med ett stort förändrings- och effektiviseringsarbete som tydligt redogjordes för av Kerstin Eskhult (C) och Britt-Louise Gunnar (S). I debatten framhölls också tjänstemännens engagemang och arbete med omställningen som görs. Man ska komma ihåg vilka som utför arbetet för oss medborgare.

Ändring av VA-taxan – höjning av anläggningsavgifter
Per Lindström (KD) gav i en annan fråga uttryck för att han inte vill ha en VA-plan som är science fiction. Ingen replikerade på det, men man kan ta sig friheten att spinna vidare på temat ändå. Är det inte just mer science fiction vi behöver här i kommunen? Robothandläggning av biståndsärenden, är det något förbehållet för Jean-Luc Picard och hans vänner i Star Trek? Faktiskt inte, det sker redan i Trelleborg. Handläggarna där har en robotkollega, och genom den nya kollegan mer tid till mänskliga kontakter med medborgare. Även om robothandläggning kanske inte kommer till Knivsta kommun i år, eller ens nästa år, så är det precis mer sådan science fiction — effektiviseringar i arbetet — vi behöver i Knivsta. Ibland syns den tydligt i form av en maskin, andra gånger tar science fiction formen av en ny organisation och nya arbetssätt. Det är sådant som fempartimajoriteten arbetar med för att gå in i framtiden.

Reglemente till valnämnden om godkännande av påskrifter i folkinitiativ
Kommunen har en skyldighet att ta emot påskrifter och sedan genomföra en folkomröstning om de villkor som gäller för detta uppnås. Bland annat måste 10 procent av befolkningen skriva under. I detta fall har ca 1 850 skrivit på ett upprop, ett folkinitiativ, för folkomröstning om fyrspårsavtalet och den utbyggnadstakt detta medför för kommunen.

Efter en kort ajournering av fullmäktigemötet återkom fullmäktiges gruppledare. Kommunalrådet Peter Evansson (S) gick upp i talarstolen med ett förslag till yrkande på återremiss, eftersom det är oklart om formuleringarna uppfyller de krav som ställs för att folkinitiativet ska gå att behandla. Frågan måste vara formulerad på ett sådant sätt att den kan ställas proposition på, och det finner fullmäktige osäkert. Men – fullmäktige är ute i god tid med detta ärende, och har ännu gott om tid att behandla frågan inom den föreslagna tidsplanen. Folkomröstningsförslaget ajournerades därför för att , efter juridisk genomgång och dialog med initiativtagarna, återkomma på KF:S nästa  möte den 12 februari.

Namnunderskrifterna i folkinitiativet anmäls till KF
Punkten 14 B tilläggs, och det är att anmäla folkinitiativet för folkomröstning av fyspårsavtalet, till Fullmäktige.
Besluten kring anmälan av folkinitiativet var enhälligt.

Svar på motion om att ”Se över reglerna för omställningsersättning”
Även punkt 16, som behandlar en motion från Lennart Lundberg (KNU) om reglerna beträffande omställningsersättning för politiker, väcker debatt. Kommunstyrelsen föreslog till KF, att anse motionen besvarad. Britt-Louise Gunnar (S) påpekade att reglementet inte går att ändra retroaktivt, och Christer Johansson (V) sade att vi nu har hittat en bra rutin där vi går igenom våra ersättningsreglementen inför varje val. Inte under pågående mandatperiod. Med en fastställd nämndorganisation beslutas om ersättningar för funktioner innan någon vet vilken individ som kommer att inneha respektive uppdrag.
Vid samtliga tidigare översyner om förändrade ersättningar till förtroendevalda har Vänsterpartiet motsatt sig ökade kostnader.

Maria Fornemo (V) och Fredrik Rosenbecker (V)
ersättare i KF

Kopiera länk